Uutisarkisto 2015

15.12.2015 10.10

Kuntoutusalan asiantuntijat, luotsit ja helikopterilentäjät Akavaan

Akavassa on ensi vuoden alusta alkaen 36 liittoa, kun Kuntoutusalan asiantuntijat järjestäytyvät Akavaan. Liitossa on noin 10 000 jäsentä. Uuden liiton ovat perustaneet STTK:sta Akavaan siirtynyt Suomen Fysioterapeutit sekä akavalainen Suomen Toimintaterapeuttiliitto.

 
Kuntoutusalan asiantuntijat aikoo nostaa työ- ja toimintakyvyn ylläpidon sekä kuntoutuksen suomalaisen terveyspolitiikan keskiöön ja vahvistaa samalla sen edunvalvontaa.
 
‒ Meillä on tällaiseen laajaan vaikuttamiseen nyt erittäin hyvät lähtökohdat, koska akavalaisina fysioterapeuttien tavoitteena on tiivis yhteistyö paitsi toimintaterapeuttien myös psykologien, lääkärien ja puheterapeuttien kanssa. Pystymme yhdessä viemään kuntoutusta yhä syvemmälle hyvinvointivaltion rakenteisiin, toteaa puheenjohtaja Tiina Mäkinen.
 
Varapuheenjohtaja Kristina Holmberg muistuttaa, että alan yhteisen rintaman vahvistuminen on uudistus ja kuntoutus osaamista, joista koko yhteiskunta hyötyy.
 
‒ Jotta tästä osaamisesta saadaan täysimittainen terveyspoliittinen ja taloudellinen hyöty, on kuntoutuksen asiantuntijat nähtävä päätöksenteossa tasavertaisina muiden hoitoprosesseihin osallistuvien asiantuntijoiden kanssa. Tähän me nyt tähtäämme, Holmberg sanoo.
 
Akavan järjestöjohtajan Risto Kauppisen mielestä Akava on Kuntoutusalan asiantuntijoille luonteva kotipesä.
 
‒ Akavassa arvostetaan osaamista, asiantuntijuutta ja jokaisen liiton omaa identiteettiä. Keskusjärjestön jäsenenä Kuntoutusalan asiantuntijat pääsee suoraan hallituksen ja toimikuntien kokouksiin. Kuntoutusalan merkitys nousee, kun jäsenjärjestöt saavat uuden asiantuntijan läheiseksi kumppanikseen sekä mukaan Akavan TerVe-verkostoon, Kauppinen kertoo.
 
Akava pitää hyvänä mahdollista kahden keskusjärjestön mallia nykyisen kolmen sijaan. Akava uudistaa toimintaansa siten, että se kokoaa kaikki korkeakoulutetut, asiantuntijat, esimiehet, korkeakouluopiskelijat ja itsensä työllistäjät yhteisen sateenvarjon alle.
 
‒ Kahden keskusjärjestön mallissa on luonnollista, että kaikki ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelevat ja niistä valmistuneet kuuluvat Akavaan. Fysioterapeuttien liittyminen tänne on hyvä avaus, puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo.

Luotsit ja helikopterilentäjät Akavaan

 
Myös luotsit ja helikopterilentäjät järjestäytyvät Akavaan. Luotsiliitto ry ja lääkärihelikopterilentäjiä edustava FHPA (Finnish Helicopter Pilots’ Association) ovat liittyneet akavalaiseen Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry:hyn.
 
YTY ry:hyn on jo aiemmin kuulunut muun muassa liikenne- ja logistiikka-alan asiantuntijoita ja esimiehiä sekä noin tuhat lentokapteenia ja perämiestä. Nyt kaikki Suomen ammattilentäjät ovat YTYn jäseniä.
 
Aiheesta lisää Akavalaisen artikkelissa: Uusi liitto vahvistaa kuntoutusalan edunvalvontaa
 
Lisätietoja:
Puheenjohtaja, Kuntoutusalan asiantuntijat, Tiina Mäkinen, puh. 040 5077 382, twitter @MkinenTiina
Varapuheenjohtaja, Kuntoutusalan asiantuntijat, Kristina Holmberg, puh. 040 759 5588, twitter @TOIHolmberg
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, puh. 0400 609 717, twitter @SFjder
Järjestöjohtaja Risto Kauppinen, puh. 0400 529 029, twitter @mrkauppinen


Palaa otsikoihin