Keitä akavalaiset ovat?

Akavalaisten ammatit vaihtelevat liikennelentäjistä hoitoalan ammattilaisiin ja ekonomeista agronomeihin yksityissektorilla, julkissektorilla ja ammatinharjoittajina. Vaikka jäsenistö on ammattiensa ja erikoisalojensa puolesta kirjava ja monipuolinen, yhteistä sille on korkea kouluttautuminen. Akavaan kuulutaan omien jäsenliittojen kautta – niitä on yhteensä 36.

Lue, miten miten nämä akavalaiset päätyivät alalleen ja miten he pitävät yllä osaamistaan.


Akava PopUp-kiertueen aikataulu
Tuumaamo-blogissa

26.6.2017 12.27 | Miika Sahamies

Yhdenvertainen työelämä tehdään yhdessä

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat suomalaisessa työelämässä edelleen monenlaista syrjintää. Syrjintää ja kiusaamista kohdataan eri aloilla ja vaihtelevissa tilanteissa, vaikka ammattiliitot ovat tehostaneet toimiaan työelämän syrjinnän nollatoleranssin saavuttamiseksi.  Asia ilmenee viime toukokuussa akavalaisten ammattiliittojen lakimiehille tehdystä kyselystä.

15.6.2017 11.30 | Paula Ilveskivi

Työelämän ihmisoikeuksista hyvinvoinnin perusta

Yhdistyneitten kansakuntien alaisen Kansainvälisen työjärjestön ILOn 106. työkonferenssi alkoi sunnuntaina 4. kesäkuuta työntekijöiden maailmanjärjestön ITUC:n kokouksella. Edellisen päivän terrori-isku Lontoossa siivitti ajatukset olosuhteisiin, joista tällaiset hirmuteot kumpuavat. Työntekijäryhmän puheenjohtaja belgialainen Luc Cortebeeck nosti puheessaan esiin maailmanlaajuisen tilanteen – sodat, terrorismin, pakolaisuuden ja valtioiden pyrkimykset eristäytymiseen, jotka ovat kasvualustana maailmanlaajuiselle sosiaaliselle epäoikeudenmukaisuudelle sekä ruokkivat turvattomuutta ja väkivaltaa.

13.6.2017 12.30 | Heikki Taulu

Panostukset yliopistokoulutukseen ovat kannattavia yksilölle ja yhteiskunnalle

Osaamispääoman kasvattamiseksi tehtyjen investointien yhteiskunnalliset tuotot mitataan kymmenien ja jopa satojen vuosien aikajänteellä. Yksilötasolla opiskelun aloittaminen tarkoittaa käytännössä usein, että henkilön tulot ja taloudellisen merkitys pienentyvät lähitulevaisuudessa. Pitkällä aikavälillä opiskelun aikaansaaman osaamisen kasvun ja sen seurauksena kohonneiden tulojen ansiosta opiskelu on yksilötasollakin useimmiten kannattavaa taloudellisessakin mielessä. Yliopistojen taloudellista vaikutusta selvittäneen tutkimusraportin mukaan koulutustason nostaminen toiselta asteelta korkeakouluasteelle lisää yksilön elinikäisiä ansioita merkittävästi. Samalla tietysti lisääntyvät myös hänen yhteiskunnalle maksamansa verot sekä korkeakoulutettuja palkkaavien työnantajien saama hyöty kohonneesta tuottavuudesta.

5.6.2017 12.20 | Elina Moisio

Kiertotalous – korkean osaamisen talousmalli

Lastenvaateyritys, joka kuukausimaksua vastaan toimittaa täydellisen paketin oikean kokoisia vaatteita ja vaihtaa ne vauvan kasvaessa isompaan. Merentutkimusalus, joka käyttääkin fossiilisten polttoaineiden sijaan hukkakaloista tehtyä bioöljyä. Autonvalmistaja, joka sitoutuu ottamaan valmistamansa auton kaikissa olosuhteissa takaisin käyttääkseen sen osat hyödyksi. Työvaatteet, jotka kierrätetään täysin uusiksi tuotteiksi. Tuotteet, jotka voi vuokrata tai liisata, ja jotka päätyvät takaisin käyttöön sinun jälkeesikin. Tätä kaikkea on kiertotalous.


Akava TwitterissäMikä on Akava?

Opiskelijat14

Akava on 613 000 korkeakoulutetun järjestö, joka edustaa jäsenistöään työelämän pelisäännöistä keskustelevana työmarkkinaosapuolena. Tärkeimpiä tehtäviämme on vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan, jotta hyvinvointimme kasvaa ja työelämässä on turvaa.

Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, joka on kilpailukykyinen ja jolla on edellytykset menestykseen muuttuvassa työelämässä. Akavan muodostavat 36 jäsenliittoa, joihin yksittäiset jäsenet liittyvät.


Lue lisää Akavasta

Lisää Akava asiaa

Kesäduunari-info palvelee jälleen

Palkansaajajärjestöjen yhteinen neuvontapalvelu Kesäduunari-info palvelee jälleen kesän ajan ma-pe kello 9-15. Palvelu on maksuton.

Lue lisää

Akavalta ohjelma yrittäjien ja itsensätyöllistäjien aseman parantamiseksi

Akavan uusi teemaohjelma yrittäjien ja itsensätyöllistäjien aseman parantamiseksi nostaa esiin 21 keinoa pää- ja sivutoimisen yrittämisen sekä itsensä työllistämisen edistämiseksi.

Lue lisää

Opiskelijayrittäjän muistilista

Entä, jos kesätyön sijaan työllistäisitkin itse itsesi? Yhä useampi akavalainen on kiinnostunut kokeilemaan yrittämistä jo opiskeluaikana. Tässä kymmenen kohdan muistilista yrittäjyydestä innostuneelle opiskelijalle.

Lue lisää

11 sovellusta, jotka parantavat asiantuntijan työelämää

Näillä helppokäyttöisillä, asiantuntijatyöhön sopivilla mobiilisovelluksilla teet työpäivistäsi tehokkaampia – ja jopa vähän hauskempia.

Lue lisää