Bildningssamhället 2117, del 9:

Videobloggaren Timo Wilderness tycker att bildning är ett hemskt ord

Timo Korpi, alias Timo Wilderness, presenterar finsk träskbrottning och bastukultur för världen. Han tycker det är synd att ordet bildning förknippas med elitism.

Timo Wilderness_pääkuva
Timo Korpi gör sin videoblogg med en annorlunda attityd än många andra. Han publicerar en handfull finslipade videor om året, medan de flesta lägger ut ett par videor per vecka.


Klockan tio på förmiddagen är det lugnt i Finlandiahusets café. Vid de låga soffborden sitter folk och håller möten och knappar på sina laptops. Då och då hörs ett fräsande från espressomaskinen.

Arkitekten Alvar Aalto, som ritat huset, satte på sin tid Finland på världskartan, och den unga mannen i svart munkjacka som sitter mittemot har gjort detsamma.

Han är Timo Korpi, 27-årig videobloggare och bättre känd under konstnärsnamnet Timo Wilderness. Hans webbvideor om Finland har som mest haft över en miljon visningar på Youtube och tusentals delningar på Facebook.

På sina videor visar Timo Wilderness bland annat nakna träskbrottare och berättar om Sompasauna, en allmän bastu som byggts med talkokrafter och utan myndigheternas tillstånd. Det är visserligen rätt klassiska Finlandsbilder, men videorna är inga dammiga turistreklamer. Han använder sig av snabba klipp, elegant grafik och flygfilm från en fjärrstyrd drönare.

Wilderness gör alla sina videor direkt för en internationell publik, dvs. på engelska. Tack var dem har också många finländare insett att vi faktiskt bor i ett ganska fascinerande land där det händer fina saker.

Finländarna experter på det finländska

Korpi är en av pionjärerna bland de finländska videobloggarna. Han började göra webbvideor för sju år sedan. De allra första videorna har han tagit bort från webben. På den tiden övade han sig ännu, men under de senaste åren har han hittat sin egen stil.

Samtidigt har också tittarna hittat Timo Wilderness. Höjdpunkten var den ovan nämnda träskbrottningen som filmades i Nummijärvi i Österbotten.

Random Finns
I somras körde Korpi runt med en arbetsgrupp i Finland. Syftet med turnén Random Finns, som finansierades av Konestiftelsen, var att bekanta sig med Finland och det finländska. En videoserie om turnén är under arbete.

 – Det var ett nytt tema till och med för finländarna själva och videon blev bra och intressant. Jag är fortfarande stolt över den, säger Korpi.

Han har också gjort videor under sina resor i Sydostasien och Europa, men det var först de finländska kuriositeterna som blev tittarsuccéer. Korpi säger att det var en naturlig lösning att fokusera på lokala teman.

 – Det är lätt att tala med folk om finländskhet, för det är jag expert på. Jag är en av bara 5–6 miljoner människor i hela världen, och därför är det kanske just det jag ska göra. Inte bryr sig människor som bor på andra håll nödvändigtvis om vad någon finländare tycker om det ena eller det andra.

Korpi hade bra tajming. Hans första Finlandsvideor kom ut på Youtube våren 2015. Ett par år senare inleddes självständighetens jubileumsår och alla som bara kunde började göra Finlandsvideor.

– Det var en bra tid att börja då den värsta trenden ännu inte satt in. Jag hittade en viss marknadsnisch, för det fanns inte många på den tiden som talade för inhemsk turism eller lokala teman.

I och med Finland 100-boomen säger Korpi att han tidvis fått nog av ämnet, även om hans inställning till det inte har förändrats. Han fortsätter alltså göra videor kring temat Finland och har också nya idéer i bakfickan.

Nakenturism och fantasivärldar

Korpi känner sig hemma bland mer okonventionella teman som brottning i träskmark. Han har nämligen också själv varit med om en hel del okonventionella upplevelser. År 2013 reste Korpi runt i Europa med en vän, utan kläder och utan pengar. Om den resan gjorde han ett tv-program för Yle vid namn Alaston matka (Nakenresan). I ett skede bodde Korpi ett år i övergivna hus.

Han berättar att han är en upplevelsesökande människa.

– Det känns bra när någonting fyller mina tankar helt och hållet. För mig är det den enda rätta livsstilen och den håller mig aktiv. Genom sådana här upplevelser kan jag också lära mig mer om mig själv och andra människor och olika livsåskådningar.

Wilderness ja Finlandia-talo
Korpi är intresserad av det udda och annorlunda. I Finlandiahuset ville han leta fram det ställe där arkitekten Alvar Aalto format om byggnaden för att rädda träden på gården.

Så vilket är Korpis senaste påhitt? Han berättar att han gjort en djupdykning i olika fantasivärldar.

– Just nu är jag mitt i en ganska eskapistisk fas i livet och har omgett mig med fantasy. Jag tittar på Game of Thrones, spelar Pokémon Go emellanåt, och på kvällarna läser jag Harry Potter. Det är så intensivt att jag till och med börjat bygga miniatyrer av Sagan om ringen.

Ett annat nytt intresse i Korpis liv är studier i kinesiska. Han drömmer om att en dag kunna starta en Youtubekanal på kinesiska.

Bildning delar folket

Även om Korpi har ett stort intresse för världen och sysslar med bildning på eget initiativ vill han ogärna kalla sig för en bildad person. Orsaken är den elitistiska grundtonen i begreppet.

– Bildning är verkligen inget bra ord. I praktiken betyder det detsamma som sofistikerad. Och det finska ordet sivistys leder dessutom tankarna till siveys, sedlighet, som låter helt lika.

Korpi kritiserar att bildningen blivit en slags skiljemur som delar folket i två läger: den bildade eliten och det vanliga folket. Han tror att samma fenomen delvis förklarar resultatet av det senaste presidentvalet i USA.

Hur har det blivit så i Finland? Korpi anser att orsaken ligger i skolväsendet.

– Där indelas människor i de som har framgång och de som torkar sig där bak med sitt avgångsbetyg. Jag tycker det är väldigt förståeligt att hata bildning.

Korpi är själv son till en lärare och säger att han var bra i skolan, men att han förstår varför skolåren för många föder ett livslångt motstånd mot bildning.

– Jag vet att många hatat att gå i skolan. Skolgång är ett skrämmande sätt att bli delaktig i samhället. En stor auktoritet tvingar barn att göra sådant de inte vill göra. Det är klart att det väcker starka känslor.

Skolan kan lajvas

Korpi hoppas att han i framtiden får tillfälle att forska kring pedagogiken och i synnerhet grundskolan. Han vill ta reda på hur man kunde göra lärandet roligare och mer tolerant.

– Jag vill lära mig hur skolgången kan bidra till att väcka en vilja i människan själv att delta och bygga upp samhället.

Korpi är bland annat intresserad av olika skolförsök.

– I Danmark finns en lajvskola där ämnena lajvas, man gör alltså levande rollspel. Syftet är att närma sig lärandet genom lek och spel. På så sätt blir lärandet en upplevelse. Också de finländska försöken där man leker stad är väldigt intressanta. Arbetet fördelas mellan barnen: en är borgmästare, en annan köpman, en tredje chaufför... Där lär man sig växelverkan genom att leka.

Ett annat intressant exempel som Korpi vill ta upp är de brittiska internaten som saknade obligatoriska ämnen. I dem fick barnen välja vad de ville göra och läraren stödde dem i deras strävanden.

En video ersätter inte mänsklig kontakt

Även om Korpi är pionjär och expert på webbvideor tror han inte att bildningens framtid vilar på videor. Han säger att videorna aldrig kan ersätta umgänget med verkliga människor.

– Mänskliga nätverk är viktiga för lärandet och bildningen och för den sociala bildningen. Algoritmerna på Youtube är inte så bra att vi kan lära oss allt vi behöver där.

Enligt Korpi tjänar videorna sitt syfte allra bäst när man lär sig om teknik: nuförtiden kan man hitta undervisningsvideor för nästan vad som helst på Youtube.

– Jag har ju också själv skaffat mig allt mitt tekniska kunnande med hjälp av instruktionsvideorna på Youtube.

Finland inget bildningssamhälle

När intervjun närmar sig sitt slut gör vi ännu en djupdykning i det finländska bildningssamhällets tillstånd. Allra först vill Korpi ändå definiera hur han tycker att ett bildningssamhälle fungerar.

– Jag tycker bildning är allt det som håller civilisationen uppe och utvecklar den. Det kan innebära väldigt många andra saker än att bara vara påläst. Det kan till exempel handla om empati, växelverkan, förståelse och konstruktivt beteende.

I dessa frågor anser Korpi att vi har mycket att bättra på.

– En mening med bildning är ju att vi ska få ha kvar vår civilisation ungefär som den ser ut nu. Sedan blir det tal om klimatförändringen, bristen på fossila bränslen och liknande problem. Globalt sett jobbar ju Finland inte för sådana frågor.

Wilderness ja Suomen lippu
På senare tid har Korpi inspirerats av bilar. Han skaffade sig nyligen körkort och en vit Toyota Corolla.

Är Finland då ett bildningssamhälle? Det tycker inte Korpi.

– Vår livsstil är mycket problematisk med tanke på civilisationens överlevnad. Om man inte ser sambandet mellan de här frågorna är man ute och cyklar när det gäller frågan om vad som egentligen är bildning och en bildad livsstil.

Oljan är en drog

Även om Korpi kritiserar finländarnas livsstil medger han att han också själv är en del av den. Han vill inte predika för mycket om ämnet.

– Vi hade bara dålig tur då vi råkade ha så bra tillgång till energikällor som olja och fossila bränslen. Oljan är ju en skrämmande drog och oljeruset den värsta trippen på en miljon år. Vi nutidsmänniskor har haft det väldigt roligt tack vare den, och fortsätter att ha det. Det kan man ingenting åt. Ingen kan ju motstå en sådan drog, när man fått smaka lite.

Korpi funderar över bakruset som följer. Han ser åtminstone två möjliga scenarier i framtiden.

– Det kan hända att vi bränner slut på alla fossila bränslen och då förändras vår livsstil drastiskt. Det andra alternativet är att människan på kort tid uppfinner eller upptäcker någon alternativ energiform som håller i gång infrastrukturen.

Ämnet intresserar Korpi och han har spenderat flera dagar med att sätta sig in i det. I ett skede jobbade han på en video för Yles program Kioski, där han ville reda ut hela energifrågan och berätta för tittarna hur världen kommer att se ut efter oljan. Det visade sig vara en omöjlig uppgift.

– Ämnet är så stort att jag inte fick något grepp om det. Jag försökte in i det sista men hittade helt enkelt inga svar på mina frågor.

Trots allt kommer Timo Wilderness att fortsätta bilda sin publik i både denna och andra viktiga frågor.

– Kärnan i allt jag gör är allmänbildning, säger Korpi.


  • Text: Valtteri Väkevä
  • Bild och video: Liisa Takala och Vesa Saarinen (videoeditering)

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för statistik och sökfunktion.
Stänga

Kakor (”cookies”)

För att få den här webbplatsen att fungera ordentligt skickar vi ibland små filer till din dator. Dessa filer kallas kakor eller ”cookies”. De flesta större webbplatser gör på samma sätt.

1. Vad är kakor?

Kakorna är små textfiler som sparas på din dator, telefon eller surfplatta när du besöker webbplatsen. Kakorna hjälper webbplatsen att komma ihåg dina inställningar (t.ex. användarnamn, språk, textstorlek och andra förhandsval) under en viss tid. Tanken är att du inte ska behöva göra om inställningarna varje gång du går in på webbplatsen eller bläddrar mellan olika sidor.

2. Hur använder vi kakorna?

På flera av våra sidor används kakor för att komma ihåg dina inställningar (t.ex. användarnamn, språk, textstorlek och andra förhandsval.)

Vissa videoklipp på webbplatsen använder också kakor för att samla in anonym statistik om hur du hittade dit och vilka videoklipp du har sett.

Kakorna är inte helt nödvändiga för att webbplatsen ska fungera, men de gör det lättare för dig att söka information. Du kan ta bort eller blockera kakorna, men i så fall får du vara beredd på att webbplatsen inte fungerar optimalt.

Kakorna används inte för att identifiera dig som person och de insamlade uppgifterna står helt under vår kontroll. Kakorna används bara i de syften som nämns här.

3. Hur du kan kontrollera kakorna

Du kan kontrollera och radera kakor precis som du vill. Läs mer på aboutcookies.org. Du kan ta bort alla kakor som finns på din dator och du kan ställa in webbläsaren så att den inte tar emot några kakor. I så fall måste du eventuellt göra om vissa inställningar varje gång du går in på en webbplats och vissa tjänster och funktioner kanske inte fungerar.

Stänga