Tuumaamon arkisto 2015

18.12.2015 8.00Tehdään ay-liikkeelle uusi tarina Jaana Parkkola

Tämä syksy on ollut työmarkkinaviestijälle hikistä, mutta antoisaa aikaa. Eipä ay-liikkeestä ja työmarkkinapolitiikasta ole pitkään aikaan puhuttu yhtä paljon kuin nyt. Uutiset ja ajankohtaisohjelmat suoltavat ilta toisensa jälkeen meihin liittyvää asiaa ja somekeskustelut käyvät kuumina. Uutisvirtaa seuratessa ei ole voinut olla miettimättä, miltä touhu näyttää ulospäin.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


12.12.2015 17.36Ilmastosopimuksesta voimaa - ammattiyhdistysliike on mukana toimissa Elina Moisio

Pariisin ilmastokokous teki sen, mitä moni luuli mahdottomaksi. Isäntämaa Ranska puristi kasaan kahdessa viikossa kompromissin, joka valaa toivoa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


11.12.2015 13.30Mikä meni pieleen? Katja Veirto

Satuin joskus vuosia sitten katsomaan lasteni kanssa Pikku Kakkosta, jossa juontaja teki jotain hölmöä ja lapset lausuivat kuorossa: ”Mikä meni pieleen?” Tämä kaiku on soinut mielessäni viime aikoina.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


10.12.2015 11.25Soteuudistus myllää kuntien palvelut ja ajattelutavat uusiksi Vesa Vuorenkoski

Kunnilta riisuttiin vähintään puolet tehtävistä, kun hallitus päätti syksyllä sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtämisestä niin sanotuille itsehallintoalueille eli maakunnille. Samalla päätettiin tehdä pieni loikka valinnanvapauden suuntaan, joskaan emme tiedä vielä, mitä se tarkoittaa. Hallitus päätti siirtää perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, pelastustoimen ja muutamat valtion aluehallinnon tehtävät uusille itsehallintoalueille vuoden 2019 alussa.

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


4.12.2015 12.15Onko ilmasto kaikkien asia? Kiistaa ihmisoikeuksista Pariisissa Elina Moisio

Millainen olisi ilmastosopimus, jolla ei ole kansalaisten ja kansalaisyhteiskunnan tukea? Se ei ole oikea sopimus.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.12.2015 12.00Akava vaikuttaa alueilla ihmisten kautta Anu Tuovinen

Kaikki viisaus ei asu yhdessä paikassa. Ja vaikka asuisikin, niin siitä ei ole mitään iloa, jos viisautta ei jaeta eteenpäin, ulospäin ja toisten tietoon. Näin on edunvalvonnassakin. Akavan edunvalvonta on yhteistyötä ja keskustelua eri toimijoiden kesken sekä Akava-yhteisössä että sidosryhmien kanssa. Kaiken pohjana on asiantuntemus, kokemus ja tieto.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.12.2015 8.00Kiertotaloudesta työpaikkoja? Elina Moisio

Euroopan komissio julkaisi ehdotuksensa kiertotalouden edistämiseksi Euroopassa. Ehdotuksen juuret ovat viime vuoden lopulla pois vedetyssä jätelainsäädäntöehdotuksessa. Uusi ehdotus on laajempi kiertotalouspaketti, jossa jätteiden kierrätyksen rinnalle on tuotu tuotesuunnittelun merkitys ja tuotteiden uusiokäyttö. Tästä näkökulmasta se on askel oikeaan suuntaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


26.11.2015 10.08Työttömyyttä vuodesta toiseen Heikki Taulu

Viime vuosina on ollut varsin raskasta, mutta samaan aikaan puuduttavaa kirjoittaa katsauksia työttömyydestä. Niissä on ollut jatkuvasti sama monotoninen perusviesti: työttömyys kasvaa. Joko nopeammin tai vähän hitaammin, mutta kuitenkin kasvaa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


23.11.2015 10.00Pahoinvoiva työelämä ei pysty lisäämään osaamista Miika Sahamies

Eurooppaa vaivaa iso epäsuhta osaamisen ja työelämän vaatimusten välillä. Osa väestöstä ei löydä matalan osaamistasonsa vuoksi työtä, kun taas osa tekee koulutukseensa ja osaamistasoonsa nähden liian yksinkertaisia työtehtäviä. Tilanne näkyy yhtäällä kasvaneena nuorisotyöttömyytenä ja toisaalla koulutettujen nuorten aikuisten heikkona työtyytyväisyytenä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.11.2015 14.10Ilmastoetua monistamalla? Elina Moisio

Sitran uusi julkaisu Ilmastonmuutos kuriin nykyisillä ratkaisuilla kertoo, miten paljon voisimme vähentää ilmastopäästöjä, jos paikallisia toimia otettaisiin käyttöön muissa maissa. Raportti on nerokas. Sen esittelemät 17 esimerkkiä on rajattu tarkoin siten, että ne ovat koeteltuja ja onnistuneita. Ja ne ovat toistettavissa samanlaisissa olosuhteissa kuin alkuperämaassa.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


19.11.2015 14.00Sopu löytyy kaikille kohtuullisesta kompromissista

Aika moni suomalainen palkansaaja kantaa huolta siitä, että Suomen kustannuskilpailukyky on kuralla, työttömyys kasvaa, ikärakenne muuttuu epäedulliseen suuntaan ja kestävyysvaje vaarantaa hyvinvointipalvelut. Ja aika moni poliitikko näyttää ajattelevan, että Suomea ei pelasta mikään muu kuin se, että palkansaajat tinkivät työehdoistaan. Työnantajapuolen viesti on mennyt perille suomalaiseen poliittiseen päätöksentekoon. 

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


13.11.2015 8.00Nyt rauha ammatillisen koulutuksen uudistukseen Hannele Louhelainen

Monia toimintoja siirtyy itsehallinnollisten maakuntien hoidettavaksi vuoden 2019 alusta, mutta toisen asteen koulutus eli ammatillinen ja lukiokoulutus jää muutoksen ulkopuolelle. Niin pitääkin. Niiden tulee säilyä jatkossakin kuntien ja muiden nykyisten järjestäjien vastuulla. Maakuntavaltuustojen ei ole tarkoituksenmukaista päättää ammatillisesta koulutuksesta, sillä koulutuksen kehittämistarpeet eroavat sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisvaatimuksista. Opetusministerimme on sitoutunut siihen, ettei toisen asteen koulutus siirry itsehallintoalueille.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


5.11.2015 10.40Hallitus heikentää jälleen vuorotteluvapaata ja kurittaa julkisen sektorin naisia Paula Ilveskivi

Tuskin on muste kuivunut edellisestä vuorotteluvapaan heikennyksestä, kun hallitus esittää jo uutta. Edellinen vuorotteluvapaan heikennys tuli voimaan 1. syyskuuta 2014. Tuolloin lainmuutoksella kiristettiin työhistoriaedellytystä ja vuorottelusijaista koskevia edellytyksiä ja säädettiin vuorottelijan yläikärajasta. Nyt maan hallitus haluaa kiristää vuorotteluvapaan työhistoriaedellytystä 16 vuodesta 20 vuoteen, lyhentää vapaan enimmäiskestoa 360 päivästä 180 kalenteripäivään ja heikentää pitkän työuran tehneiden vuorottelukorvausta 80 prosentista työttömyyspäivärahasta 70 prosenttiin.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


29.10.2015 9.45Oppimisen sietämätön keveys Mari Kröger

On aamupäivä, ja huomaat tietäväsi enemmän ystäväsi koiran vatsavaivoista ja yliopiston kahvin paahtotummuudesta kuin siitä mistä alun perin piti. Sinun piti lukea tärkeitä opiskelu- tai työpapereita, valmistella presis tai kirjoittaa essee. Sen sijaan läpäisit mobiilipelissä seuraavan tason ja selasit Instagramissa kaverin Maltan-lomakuvat läpi. Kohta seuraasi istahtaa kaveri. Pian huomaat, että on jo lounasaika. Päälle pitkä lounas ja iltapäiväkahvit. Päivä meni kuin varkain, ja illalla vaivaa huono omatunto siitä, kun et tänäänkään tehnyt mitään.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


26.10.2015 12.00Vuoropuhelu palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla Tarja Arkio

Työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen vuoropuhelu nousi arvoon arvaamattomaan lokakuun alussa, kun Nobel-komitea julkisti tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon voittajan. Voiton vei melko tuntematon Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetti, johon kuuluu edustajia tunisialaisesta lakimiesten järjestöstä, ammattiliittojen keskusjärjestöstä, teollisuus-, kauppa- ja käsityöjärjestöstä sekä ihmisoikeusjärjestöistä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.10.2015 10.10Keskustelu sairauspoissaoloista on liian yksipuolista Paula Ilveskivi

Työnantajat ja Suomen hallitus haluavat leikata sairausajan toimeentuloa ja siten pyrkiä vähentämään sairauspoissaoloja. Samaan aikaan jotkut asiantuntijat vaativat radikaaleja uudistuksia sairauspoissaolojen kirjoittamiskäytäntöön. Lähtökohtana olisi, että sairauspoissaolon sijaan arvioitaisiin entistä enemmän jäljellä olevaa työkykyä ja mahdollisuutta työntekoon sairaudesta huolimatta ja että hoitava lääkäri ei enää voisikaan kirjoittaa sairauspoissaolotodistusta. Sairauspoissaolon tarve arvioitaisiinkin erikseen työterveyshuollon, työnantajan ja työntekijän yhteistyönä. 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.10.2015 8.50Euroopan parlamentti tukee työtä ja innovaatioita ilmastoneuvotteluissa Elina Moisio

Euroopan parlamentti julkaisi kantansa Parisiin ilmastoneuvotteluihin. Kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen kannalta on tärkeää, että parlamentti tukee sen pyrkimyksiä Pariisin ilmastoneuvotteluissa. Parlamentin mukaan auttamalla työvoiman oikeudenmukaista siirtymää luodaan ihmisarvoisia ja laadukkaita työpaikkoja kaikille. Ne ovat tehokkaiden maailmanlaajuisten ilmastotoimien edellytys. Tämä on suuri asia sekä Akavan että kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen ponnistelujen kannalta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.10.2015 9.30Olisihan se aika liittyä ammattiliittoon Risto Kauppinen


Akava ja sen liitot kampanjoivat loka- ja marraskuussa näkyvästi ammattiliittojäsenyyden puolesta yhdessä SAK:n ja STTK:n kanssa. Tavoitteena on saada mahdollisimman moni liittoihin kuulumaton ajattelemaan jäsenyyttä ja päätymään liiton jäseneksi.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


8.10.2015 13.35Onko meillä tähän varaa? Vesa Vuorenkoski

Talouden ja viennin kasvua toistetaan nyt hallituksessa ja oppositiossa kuin autuaaksi tekevää mantraa, joka vie meidät kohti uutta hyvinvointia. Näin onkin jos kysytään asiantuntijoilta. Hyvinvointivaltion kasvavat menot katetaan tuloilla, joita kerätään yksityisen tuotannon arvonlisäyksen tuottamasta kasvusta. Monimutkaisemman vastauksen saa kysymykseen siitä, mikä tuon kasvun tuottaa?

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


2.10.2015 8.00Turvallisia työmatkoja omin voiminkin

 
Työkaveri puuskutti tässä taannoin toimistolle myöhästyneenä ja vähän tuohtuneena. Matkanteko julkisilla oli takunnut pahemman kerran. Ehdotin hyväksi havaitsemaani vaihtoehtoa eli fillarin hankintaa. Kuuluu parhaisiin kulkuvälineisiin kaupungissa. Hyvää hyötyliikuntaa.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


24.9.2015 13.52Yhteisvoimalla kunnianhimoa ilmastoneuvotteluihin – järjestöjen julistus luovutettiin Elina Moisio


Akava on mukana luovuttamassa ministeri Tiilikaiselle julistusta ilmastoneuvottelujen tueksi. Poikkeuksellisen laaja joukko suomalaisia järjestöjä ja muita tahoja yhdisti voimansa, jotta ilmastosopimus toteutuisi ja vaikuttaakseen sen sisältöön. Mukana ovat palkansaajien lisäksi muun muassa ympäristö- ja kehitysjärjestöt, kirkko ja saamelaiset, yhteensä 16 eri tahoa.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


16.9.2015 12.25Sopimista sopimista sopimista Risto Kauppinen

Yksi Suomen menestystekijöistä on kyky neuvotella ja sopia työmarkkinoita koskevissa asioista. Nyt mahdollisuus sopia työsuhteiden ehdoista työmarkkinaosapuolten neuvotteluiden kautta on vakavasti uhattuna. Maan hallitus haluaa suoraan määritellä työn hinnan lakeja säätämällä. Uskon, että neuvotteluin saavutetaan parempi ja tasapuolisempi ratkaisu kuin esillä oleva hallituksen esitys. Neuvottelemalla säilytetään työmarkkinajärjestelmän toimivuus jatkossa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


3.9.2015 11.10Korkeakoulutetuillakin on oikeus kunnon työvoimapalveluihin Ida Mielityinen

Korkeakoulutettujen työttömien joukossa kiertää kauhutarinoita työvoimapalveluista eli julkisista työ- ja elinkeinopalveluista. Eilen aihe oli esillä  Kauppalehdessä. Asiasta tuntuu pahalta kirjoittaa, koska toimistoissa tehdään töitä varmasti tosissaan. Samoin niitä hallinnoivassa työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM). Senkin tiedämme, etteivät tarinat hyvistä kokemuksista herkästi kierry herkullisiksi tarinoiksi tai lähde kiertämään. Niitäkin kuitenkin on, uskokaa tai älkää.  
 

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


2.9.2015 10.30Ratkaisujen syksy ilmastonmuutosneuvotteluissa Elina Moisio

Akava on tänä syksynä mukana kansainvälisten ilmastoneuvottelujen tuoksinassa vahvistamassa ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja siihen sopeutumisen toimia. Akavan mielestä Suomen pitää aktiivisesti edistää kattavan ilmastosopimuksen syntymistä. Paraikaa neuvottelut jatkuvat virkamiesten välillä Bonnissa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.8.2015 8.30Muistoja Pohjolasta Simo Kekki

Nyt kun työuraa on käytännössä vain peruutuspeiliin katsoessa, muistelen menneitä. Olen näissä työmarkkinatöissä vieraillut parinkymmenen vuoden aikana kymmenissä kunnissa torjumassa lomautusaikeita. Seuraavassa muutamia mieleen jääneitä kohtauksia eri puolilta Suomea. Tarinat ovat tosia, mutta vastuun jätän lukijalle.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


13.8.2015 13.45Ei koulua… vaan (työ)elämää varten Heikki Taulu


Tällä viikolla kymmenettuhannet ekaluokkalaiset aloittavat koulunkäynnin Suomessa. Samaten kymmenettuhannet nuoret aloittavat syksyn aikana peruskoulun jälkeiset opinnot. Nämä lapset ja nuoret menevät opettelemaan ja opiskelemaan niitä tietoja ja taitoja, joilla on mahdollista pärjätä tulevaisuuden yhteiskunnassa. Useimmat peruskoulunsa nyt aloittavista lapsista jatkavat kouluttautumista ja opintojaan ainakin yli kymmenen vuoden ajan, osa jopa yli kaksikymmentä vuotta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


7.8.2015 10.30Vauraus perustuu korkeaan tuottavuuteen ja työllisyyteen – ei pitkään työaikaan Eugen Koev

Meneillään olevan talouskriisin leimallisin piirre on ollut suomalaisen työn tuottavuuden hyvin heikko kehitys. Yhteiskuntasopimusprosessin ympärillä on virinnyt keskustelu, jossa elintason säilyttämiseksi on elinkeinoelämän suunnalta esitetty hyvin vahvasti työaikojen pidentämistä. Argumentoinnissa on haettu tukea tilastotiedolla, joilla on kerrottu, että suomalaisten työaikojen pituus on Euroopan lyhimpiä.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


26.6.2015 9.00Työelämän perusoikeuksien äärellä Paula Ilveskivi

Kesäkuun alku vierähti sutjakkaasti Genevessä Kansainvälisen työjärjestön ILOn 104. työkonferenssissa. Työkonferenssi on valtava kansainvälinen kolmikantamylly, joka pureutuu työelämän ja markkinoiden kipukohtiin ja sopimusten sekä suositusten noudattamisen valvontaan. Konferenssiin osallistui noin 4500 delegaattia 169 maasta, jotka ovat ILOn sopimusvaltioita.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


16.6.2015 12.00Uudistu ay-liike, mutta muuttua sä koskaan et saa Marjo Ollikainen

On tullut palautetta viime päivinä. Kuten: ”Kovinta netissä”, ”Nappisuoritus”, ”Hyvä korvamato”. Mutta sitten myös tällaista: ”Mitä te kelasitte?”, ”Hävettää!”, ”Syöpää ja ulostetta”.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.6.2015 12.45Työpaikat tasa-arvoisiksi ja yhdenvertaisiksi Miika Sahamies

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kunniaksi järjestettäviä Pride-kulkueita näkyy jälleen katukuvassa eri puolilla Eurooppaa. Suurimmissa kaupungeissa spektaakkelimaisiksi juhliksi paisuneella tapahtumalla on vakavampikin puoli. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden saralla Euroopassa – ja meillä Suomessa – on yhä paljon tehtävää.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


2.6.2015 13.15Kestävään työhön siirtymisen on tapahduttava oikeudenmukaisesti Leo Stanius

Ilmastonmuutoksen myötä päästöt on vähennettävä murto-osaan nykyisestä. Sekään tuskin riittää. Tulevina vuosikymmeninä pitää löytää myös keinoja ottaa ilmakehään vapautunut hiilidioksidi talteen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


29.5.2015 12.40Mitä on #kestävätyö? Elina Moisio

Akava muiden palkansaajakeskusjärjestöjen kanssa osallistuu eurooppalaiseen kestävän kehityksen viikkoon lisätäkseen tietämystä kestävästä työstä. On ilo olla mukana, eritoten siksi, että tekemällä työstä kestävämpää ratkotaan monia planeetan kantokyvylle tärkeitä kysymyksiä. Kestävä työ kiinnostaa ammattiyhdistystoimijoita samasta syytä kuin ilmastonmuutoksen hillintä: kuolleella planeetalla ei ole työpaikkoja.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


15.5.2015 11.00Hallituksen EU-linjaukset: positiivisia, mutta puutteitakin Markus Penttinen


Suomen tulevan hallituksen EU-linjauksiin kohdistui etukäteen melkoisesti mielenkiintoa pitkään käydyn kipakankin Eurooppa-keskustelun vuoksi. Valkoisen sauhu nousi Lenita Toivakan vetämän työryhmän piipusta kuitenkin jo parissa päivässä. Se ei kuitenkaan tarkoittanut kiireessä kyhättyä lopputulosta.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


13.5.2015 13.30Uudistuvat julkiset hankinnat tuovat joustavuutta ja innovaatioita Vesa Vuorenkoski

Julkisia hankintoja koskevat EU-direktiivit on uudistettu. Niiden toimeenpanemiseksi on juuri valmistunut Hankintalain kokonaisuudistuksen valmisteluryhmän mietintö. Akava toimi sen ohjausryhmässä ja piti esillä kolmea keskeistä tavoitetta. Ensiksi hankintojen laatua koskevista tavoitteista ja valintaperusteista Akava korosti, että hankinnat tulisi entistä useammin tehdä siten, että painotetaan hinnan lisäksi laatunäkökohtia. Toisena tärkeänä tavoitteena oli luoda Suomeen toimiva ja joustava innovatiivisten hankintojen menettely. Kolmanneksi tavoitteena oli parantaa yrittäjien ja pk-yritysten asemaa hankinnoissa eri tavoin.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


6.5.2015 16.30Sipilän hallitukselta tuskin U-käännöstä ulkosuhteissa Markus Penttinen


Parin viime hallituksen ajasta on kulunut kelpo osa kansainvälisten asioiden hoitamiseen. Tähän tuskin tulee muutosta uuden ministerikokoonpanon myötä. Euroopan unionissa, Venäjällä ja maailmalla tapahtuu paljon vastaisuudessakin.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


6.5.2015 12.16Työelämän muutos huomioitava lainsäädännössä Anu Tuovinen

Työelämä muuttuu. Työn tekemisen tavat, muodot ja siitä saadut ansiot vaihtelevat merkittävästi. Työ ei ole enää automaattisesti sidottu tiettyyn aikaan tai paikkaan. Liikkuminen työsuhteisen työn, itsensä työllistämisen ja yrittäjyyden välillä lisääntyy. Tämä tuo mukanaan mahdollisuuksia, mutta myös haasteita.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


30.4.2015 10.35Yhteiskuntasopimus ja palkansaajat Mika Varjonen


Yhteiskuntasopimuksella – vaikka kuinka kuvainnollisella – asetetaan sopimuksille tyypillisesti osapuolille oikeuksia ja velvollisuuksia. Sopimuksia ei helposti synny tai niitä ei sitouduta noudattamaan, mikäli oikeudet ja velvollisuudet eivät kohtaa riittävässä määrin. Huolenaiheena on, että tällä kertaa tarjolla on pelkkiä velvollisuuksia, vaikka niitäkin vaikeassa tilanteessa pakon edessä tarvitaan.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


22.4.2015 10.00Ilmastonmuutos muuttaa työtä Elina Moisio

Ilmastonmuutos muuttaa työn tekemisen tapoja ja elinkeinojen edellytyksiä. Tämä vuosi on erityisen tärkeä aiheen käsittelylle ja valmistelulle, koska syksyllä maailma kokoontuu Pariisiin kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin. Siellä pitäisi sopia ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen askelmerkeistä.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


16.4.2015 9.50Strateginen vai strategiaton hallitusohjelma Mats Nyman

Kevään aikana työryhmät, päivystävät dosentit sekä osa puolueista on vaatinut Suomeen strategisempaa hallitusohjelmaa. Osaamisintensiivisellä alalla työskentelevä palkansaaja laittaa heti peukun pystyyn tällaiselle puheelle. Kuka kehtaa enää vastustaa strategista johtamista?

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


1.4.2015 10.45Riittääkö nolla tuntia viikossa? Jaana Meklin

Julkisuudessa on väitelty ns. nollatyösopimusten huonoista ja hyvistä puolista. Työnantajat katsovat, että tällaisia sopimuksia tarvitaan lisäämään joustoja työmarkkinoilla. Palkansaajapuolella ollaan huolissaan näillä sopimuksilla työskentelevien työntekijöiden turvasta tai oikeastaan turvattomuudesta. Lainsäädäntö ei tunne tällaista sopimustyyppiä, mutta se mahdollistaa työajan määrittelyn kiinteäksi tai tuntimäärältään vaihtelevaksi.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


27.3.2015 10.45Mistä puhutaan kun puhutaan työvoiman tarjonnan kasvattamisesta? Heikki Taulu


Talouskeskustelussa viime vuosina eniten veisattu virsi lienee kertomus siitä, kuinka työvoiman tarjonnan kasvattamisella ainakin helpotetaan kestävyysvajetta, mutta myös lisätään työllisyyttä. Tässä tekstissä en puutu kestävyysvajeeseen, vaan täsmennän, mitä vaihtoehtoja työn tarjonnan lisäämisellä voidaan tarkoittaa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


19.3.2015 10.35Nuorisotakuun puutteet voidaan korjata Miika Sahamies

Nuorisotakuu on ollut yksi kuluneen vaalikauden tärkeimmistä poliittisista ohjelmista, eikä syyttä. Nuorten työttömyys on kasvanut tasaisesti neljän viime vuoden aikana ja nuorten työttömyysjaksot ovat hieman pidentyneet. Tilanne on ollut kestämätön sekä yksittäisen nuoren tulevaisuudennäkymien että valtiontalouden kestävyyden kannalta. Ja on edelleen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.3.2015 9.00Kertakorvattuja vauvoja ja muita ihmeitä Tarja Arkio

Vauvat ovat päässeet estradille viime viikkojen poliittisessa keskustelussa. Vauvoja on tarkasteltu esteenä mikroyritysten kasvumahdollisuuksille, nuorten naisten työmarkkinakelpoisuuden rapauttajina ja miesten uran mahdollisena tuholaisena.  Elämän suuresta ihmeestä on moneksi.

 

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


10.3.2015 16.30Tampere3-hanke – laatikkoleikkejä sisällön kustannuksella? Ida mielityinen

Uuden korkeakoulun suunnittelu etenee Tampereella. Julkisuuteen tipahtelee muun muassa suunnitelmia uudesta tutkintorakenteesta. Toistaiseksi näyttää siltä, että uudistus tarkoittaa laatikkoleikkejä koulutuksen sisällön ja monimuotoisuuden kustannuksella.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


9.3.2015 12.05Tervetuloa, ilmastolaki! Elina Moisio

Eduskunta teki historiaa ja hyväksyi Suomeen ensimmäisen ilmastolain. Akava on kannattanut ilmastolain säätämistä jo pidemmän aikaa.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


6.3.2015 9.25Olen eliittiä, väärässä ammatissa ja kuulemma vihaan vammaisia Marjo Ollikainen

Olen saanut muodostettua syväanalyysin itsestäni. Harteilleni on somessa, haastatteluissa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa asetettu viitta, jonka mukaan olen eliittiä, työskentelen väärässä ammatissa ja vihaan vammaisia.

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


26.2.2015 10.40Töissä eilisen opeilla? Ida Mielityinen


Työelämän monet muutokset saavat pohtimaan, miten koulutusjärjestelmämme tukee sitä, että asiantuntijoiden tiedot ja taidot pidetään ajantasaisina. Entä johtaminen työpaikoilla? Vastaako korkeakoulutus ja täydennyskoulutus työelämän muutosten tuomiin tarpeisiin? Luovatko ne muutosedellytyksiä tai -kimmokkeita?

Lue lisää | 3 Kommenttia | Kommentoi


25.2.2015 12.50Sanoista tekoihin asumisen hinnan alentamiseksi Elina Moisio

Asumisen korkeaan hintaan on useita toisiinsa kietoutuneita syitä. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asumisen kalleuteen vaikuttavat kuntien kaavoituksen pullonkaulat, ylimitoitetut rakentamismääräykset ja -normit sekä rakentamisen kustannukset. Suuri merkitys markkinoiden toiminnalle on sillä, miten valtio tukee rakentamista ja asumista.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


20.2.2015 10.05Neuvottelua vai sanelua Maria Löfgren

Neuvottelujärjestelmän uudistamiseksi käydyt neuvottelut kuvastivat monin tavoin aikaansa. Taustalla kummitteli Suomen kilpailukykyongelma, joka tässä olisi pitänyt hoitaa kuntoon samalla. Laittomia lakkoja vähentämällä ja lakkosakkoja roimasti nostamalla olisi monen mielestä saatu Suomi nousuun. Muutahan ei olisi tarvittu kuin palkansaajat olisivat vain ymmärtäneet lakata vaatimasta itselleen mitään: kuka nyt tällaisina aikoina kehtaisi pyytää palkankorotusta tai tilaisuutta tulla kuulluksi yt-neuvotteluissa? Puhumattakaan että käyttäisi lakonuhkaa keinona saada äänensä kuuluville?

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


12.2.2015 9.10Oma koti liian kallis Päivi Soikkeli

Asumisen hinta on meillä suolaisen kallis, olipa koti omistusasunto tai vuokrattu. Asumisesta koituneet kustannukset nielaisivat Helsingin alueella lähes kolmanneksen kokonaiskulutuksesta, muualla maassa 28 prosenttia, kertoo Tilastokeskuksen kulutustutkimus. Joka neljäs pääkaupunkilainen kokee asumiskustannukset suureksi rasitteeksi, muualla maassa joka viides, osoittaa toinen tilasto.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


5.2.2015 12.22Koulutuksesta vaaliteema Hannes Leppäkangas

Kun reilu kuukausi on kulunut tätä vuotta, minulla on takana ensimmäinen kuukausi Akavan opiskelijoiden luottamustehtävissä. Tästä vaalivuodesta tulee erityisen mielenkiintoinen, varsinkin opiskelijoille. Vuodesta tulee kiinnostava tietysti itsellenikin uusissa luottamustehtävissä, ensimmäinen kuukausi on ollut nopeatempoinen ja opettavainen.

Lue lisää | 0 Kommenttia | Kommentoi


29.1.2015 14.20Yrittäjyys vaihtoehtona Vesa Vuorenkoski

Korkeasti koulutettujen työttömyys on lisääntynyt vuoden 2008 jälkeen lähes kaksinkertaiseksi. Tällä hetkellä yli 40 000 korkeasti koulutettua on työttömänä työnhakijana työvoimatoimistossa. Muutoksen kokoluokkaa kuvaa, että yhdessä vuodessa määrä on kasvanut 16 prosentilla. Koulutuspolitiikalla on reagoitava näihin lukuihin, sillä vastavalmistuneistakin noin neljätuhatta on työttömänä.

Lue lisää | 1 Kommentti | Kommentoi


19.1.2015 14.00Työterveyshuollon sairaanhoito ei ole syy suomalaisten eriarvoisuuteen Paula Ilveskivi


Taloussanomat uutisoi artikkelissaan sunnuntaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n pääjohtaja Juhani Eskolan Aamulehdelle esittämiä kantoja työterveyshuollosta. Eskolan mielestä työterveyshuollon laajeneminen sairauksien hoitamiseen on johtanut siihen, että työterveyshuollon ulkopuolella olevat ovat eriarvoisessa asemassa. Hän toteaa, että ”Me työtekijät olemme hyvin etuoikeutetussa asemassa. Pääsemme halutessamme samana iltapäivänä, kun toiset jonottavat pitkiäkin aikoja terveyskeskukseen.”

Lue lisää | 2 Kommenttia | Kommentoi


15.1.2015 10.00Edunvalvontaa korkeasti koulutettujen tarpeisiin Sture Fjäder

Erilaisia arvailuja ja huhuja järjestöjen yhdistymisistä on esiintynyt palkansaajajärjestöjen kentässä jo pitkään, varsin vaihtelevalla uskottavuuden asteella. Tuoreimmat suunnitelmat selkiytynevät perjantaina koolle kutsutun liittotapaamisen jälkeen. Taustalla on monia voimia, yhtenä niistä työelämän moninaiset muutokset.

Lue lisää | 1 Kommentti | KommentoiTämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje