Akavan eläkeneuvottelijat esittelyssä
Kysyimme Akavan edustajilta eläkeneuvotteluissa:
- Mikä on roolisi eläkeneuvotteluissa?
- Miksi eläkeneuvottelut pitää käydä?
- Mikä on eläkeneuvottelujen tärkein tavoite?
Sture Fjäder, puheenjohtaja
Kannan puheenjohtajana vastuun neuvottelujen kokonaisuudesta, tilannearvioista, käsittelystä Akavan hallinnossa ja linjanvedoista Akavan hallituksen antamien linjausten sisällä. Kokousten neuvotteluprosessin aikana kokoontuu myös neuvotteluosapuolten johto ratkomaan suuria linjoja, joista ei päästä yksimielisyyteen neuvotteluryhmissä. Lisäksi vedän Akavan sisäistä työura- ja eläketiimiä.
Neuvottelut käydään erityisesti sen vuoksi, että työuria on pidennettävä. Vuonna 2012 tehdyssä työurasopimuksessa uudistettiin se linjaus, että keskimääräisen eläkkeelle jäämisiän pitää nousta 62,4 vuoteen vuoteen 2025 mennessä. Työeläkejärjestelmän pitää olla taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävä vastaamaan pidentyvän elinajan odotteen antamiin haasteisiin. Työeläketurvaa pitää uudistaa myös sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.
Tärkein tavoite on aikaansaada sellaisia muutoksia työelämässä ja rakenteissa, jotka pidentävät työuraa ja sen pituutta. Samalla pitää vähentää työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrää selvästi nykyistä alemmalle tasolle. Tärkeä tavoite on myös, että pidemmästä koulutuksesta johtuvat tarpeet otetaan huomioon työeläkeuudistusta valmisteltaessa.
Pekka Piispanen, johtaja
Olen Akavan pääneuvottelija työeläkeneuvotteluissa.
Neuvottelut käydään vuoden 2012 työurasopimuksen linjausten mukaisina. Ne perustuvat myös työllisyys- ja kasvusopimukseen ja maan hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan.
Eläkeneuvotteluilla on useita ulottuvuuksia. Työeläkejärjestelmää pitää säätää kestämään nykyistä paremmin eläketurvan riittävyyden ja rahoituksen haasteet. Työeläkeuudistuksen avulla supistetaan julkisen talouden kestävyysvajetta. Työeläkejärjestelmän pitää olla myös reilu kaikille sukupolville. Yksin työeläkejärjestelmään tehtävillä toimilla ei kuitenkaan pärjätä. Työelämän laadullisessa kehittämisessä, työkyvyttömyyden ehkäisemisessä ja työhyvinvoinnin edistämisessä tarvitaan muitakin kuin eläkepoliittisia toimenpiteitä, jotta työurat pitenisivät.
Tarvitsemme
työeläkejärjestelmän, joka turvaa sekä riittävän eläketason että kestävän
rahoituksen. Pidempi työura antaa eläkkeellä olevalle myös paremman
toimeentulon.
Maria Löfgren, johtaja
Vastaan eläkeneuvotteluissa työelämän kehittämiseen liittyvistä työurakysymyksistä.
Akavan hallituksen päätöksen mukaan eläkepoliittiset ja matemaattiset ratkaisut eivät takaa työurien pidentymistä. Tarvitaan toimia, jotka edistävät työkykyä, työssä jaksamista ja pysymistä sekä työkyvyttömyyden ehkäisyä.
Tämä on ratkaiseva hetki laatia käsikirjoitus suomalaisen työn menestyksestä tulevaisuudessa. Nykyisellä mallilla emme pärjää, vaan sen sijaan on otettava huomioon tehtävä- ja koulutusrakenteen muutoksen vaikutus työelämään.
Päätavoitteeni on turvata se, että Suomessa on hyvinvoivia, innovatiivisia ja luovia työntekijöitä. Näin syntyy tehokkaimmin myös lisää työtä Suomeen ja saamme lisää verotuloja yhteiskunnan pyörittämiseen.