Tasa-arvon pohja rakennettava jo ennen työuraa
Työmarkkinoiden jakautuminen naisten ja miesten aloihin näkyy yhä selvästi korkeasti koulutettujen ammateissa, järjestäytymisessä ja ammattiyhdistystoiminnassa. Vaikka korkeasti koulutettujen naisten määrä on lisääntynyt perinteisillä miesvaltaisilla aloilla, on työmarkkinoilla edelleen erotettavissa teknis-taloudelliset miesten alat ja naisvaltaiset koulutus- ja hoiva-alat. Akavan tavoitteena on saavuttaa tasapainoisempi jakautuminen sekä eri aloilla että niitä edustavissa järjestöissä.
– Jakautuminen on yhä hämmästyttävän selvää, vaikka eri alojen opinnoissa tai ammateissa ei ole sellaisia piirteitä, joiden vuoksi ne sopisivat toiselle sukupuolelle paremmin kuin toiselle. Eri alojen tasaisempaa sukupuolijakaumaa on edistettävä järjestelmällisemmin. Lisäksi Akava haluaa lisää aktiivisia naisia työmarkkinajärjestöihin – aina kentältä ylimpään johtoon, korostaa johtaja Maria Löfgren.
Työelämän tasa-arvoistuminen edellyttää, että eri alojen opintoihin valikoituu riittävä määrä kumpaakin sukupuolta. Tasa-arvokasvatukseen on panostettava läpi koulutusketjun aina varhaiskasvatuksesta alkaen siten, että sukupuolisidonnaiset ennakkokäsitykset poistuvat. Tähän on monia keinoja: esimerkiksi opintomateriaalien ja oppimismenetelmien vaikutukset tyttöihin ja poikiin tulisi arvioida etukäteen ja opinto-ohjauksessa ohjata tutustumaan avoimin mielin eri aloihin, myös omalle sukupuolelle epätyypillisiin aloihin ja tehtäviin. Oppilaille ja opiskelijoille tulee tarjota riittävästi tietoa opintovalintojen vaikutuksesta työelämään sijoittumiseen ja urakehitykseen.
Löfgrenin mukaan naisten urakehitys pysähtyy
varhaisemmassa vaiheessa kuin miesten.
– Naiset etenevät kyllä johtotehtäviin, mutta kunnissa ja yrityksissä lähinnä erilaisiin tukitoimintoihin, kuten talous- ja henkilöstöhallintoon sekä viestintä- ja markkinointijohtajiksi. Valtionhallinnossa tilanne on parempi, Löfgren huomauttaa.
– Naisten eteneminen liiketoimintajohtoon nopeutuisi, jos otettaisiin käyttöön pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolikiintiöt. Tämä toisi yrityksiin lisää painetta nostaa sekä miehiä että naisia liiketoiminta- ja strategiajohtoon ja sitä kautta parantaisi naisten mahdollisuuksia edetä hallituksiin. Hallituksiinhan valitaan liiketoiminta- ja strategisia osaajia, Löfgren toteaa.
Lisätietoja: Maria Löfgren, johtaja, työelämäasiat, puh. 040 568 2798