Uutiskirje
14.12.2018
Lehtikuva_47807385_kapea

Palkansaajakeskusjärjestöt: Kestävä työ ja kestävät elinkeinot huomioitava ilmastonmuutoksessa

Kaupunkinäkymä_01_c

Katowicessa pidettävän YK:n COP24-ilmastokokouksen tavoitteena on muun muassa saada päätökseen neuvottelut Pariisin sopimuksen säännöstöstä, jonka mukaan sopimuksen mukaisia kansallisia toimia arvioidaan. Suomen palkansaajakeskusjärjestöt painottavat kestävän työn ja kestävien elinkeinojen merkitystä.

Lue palkansaajakeskusjärjestöjen tiedote: Kestävä työ ja kestävät elinkeinot huomioitava ilmastonmuutoksessa


Kansainvälinen ilmastokokous on merkityksellinen palkansaajankin näkökulmasta

Kansainvälinen ilmastokokous COP24 on tällä viikolla jatkunut Katowicessa. Suomen valtuuskunnassa on palkansaajakeskusjärjestöjen SAK, Akava ja STTK yhteisenä edustajana vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski Akavasta.

Vesa Vuorenkoski_verkkokäyttö

Kokouksessa muun muassa työstetään Pariisiin sopimuksen sääntökirjaa ja haetaan sopua yhteisistä päästövähennystavoitteista, joilla saadaan rajoitettua ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Tämä on IPCC:n raportissa edellytetty taso, jotta vakavilta seurauksilta vältyttäisiin. 

Tutustu blogikirjoituksiin ja videohaastatteluihin, jotka kertovat kokouksen sisällöistä ja tunnelmista. Vuorenkoski on haastatellut muun muassa kokouksessa paikalla olevia kansanedustajia ja Euroopan parlamentin jäseniä sekä Sitran vanhempaa neuvonantajaa Oras Tynkkystä. Haastattelut ovat noin minuutin pituisia.

kuvamosaiikki videohaastattelut


Akava: Työttömänä opiskelu helpottuu – työttömyysturvalain muutos tervetullut

Akava on erittäin tyytyväinen eduskunnan hyväksymään lainmuutokseen, jolla helpotetaan työttömänä opiskelua. Työttömyysturvalain muutoksen jälkeen työtön voi opiskella lyhytkestoisia opintoja nykyistä vapaammin.

Lue tiedote: Työttömänä opiskelu helpottuu – työttömyysturvalain muutos tervetullut


Kohti parempaa Eurooppaa -kolumnissa Nils Torvalds: Darwin Schilthuizenin silmin tuo näkökulmia ilmastonmuutokseen

Nils Torvalds


Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds nostaa kolumnissaan esiin näkökulmia ilmastonmuutoksen vaikutuksiin hollantilaisen kehitysbiologin Menno Schilthuizenin kirjan pohjalta. Torvalds kertoo pohtineensa viime aikoina usein ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Millaisia muutoksia tapahtuu kasvistossamme ja eläimistössämme? Miten mullistavia ja isoja muutokset ovat?Elina Sojonen johtavaksi asiantuntijaksi Akavaan


Valtiotieteiden maisteri Elina Sojonen on valittu koulutuspolitiikan johtavaksi asiantuntijaksi pääasiallisina vastuualueinaan jatkuva oppiminen ja ammattikorkeakoulupolitiikka. Tehtävä kuuluu Akavan vaikuttamisen toimintoon.Akava Works -blogissa Pasi Sorjonen: Tiedätkö paljonko työtäsi verotetaan?


Pasi Sorjonen 200x200 px

Suurelle joukolle suomalaisia maksettiin viimeisen kerran yhtenä päivänä veronpalautukset 11. joulukuuta. Palkka vilahtaa pankkitilille säännöllisesti tilipäivänä. Tiedämme melko tarkkaan, kuinka suuri nettopalkkamme on verojen jälkeen. Mutta moniko muistaa tarkasti bruttopalkkansa?

Pasi Sorjonen pohtii Akava Works -blogissa, miten palkansaaja hahmottaa verotuksen ja työn sivukulut osana palkkaansa.Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400