Uutiskirje
17.3.2017
Juna-asema_02_d

Sohva vai opinnot? – Työttömyysaikaa voitava hyödyntää osaamisen kehittämiseen

Akava vaatii, että työttömyysaika on voitava käyttää hyödyksi oman osaamisen parantamiseen. Nyt työttömyyden aikainen omaehtoinen opiskelu katsotaan liian helposti ja sattumanvaraisesti syyksi työttömyysturvan katkaisemiselle. Viranomaisilla on käsittämätön pelko, että juuri vapaampi opiskelu vie ihmisiltä työhalut.

Lue tiedoteKuntalaisen pieni opas: Mistä kunta päättää jatkossa?

Perhearki_14_a


Kuntien tehtävät muuttuvat, kun sote-uudistus toteutuu. Mitkä tehtävät jäävät kunnille, mitkä siirtyvät maakunnille? Akavan asiantuntija Elina Moisio vastaa 7 kysymykseen siitä, miten sote muuttaa kuntia.

Lue Akavalaisen artikkeli

Tuumaamo: Sote-uudistus ei poista terveyden edistämistä kuntien tehtävistä

Kuntien erityiseen toimialaan kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut suunnitellaan siirrettäväksi sote-uudistuksessa leveämmille hartioille – eli maakuntien tehtäviksi. Kunnilta poistuu merkittävä osuus lakisääteisiä tehtäviä ja valtion rahoitus niiden hoitamiseksi. Asukkaiden hyvinvointi on muutoksista huolimatta jatkossakin kuntien toiminnan keskeisiä tavoitteita.

Paula Ilveskivi

Lue Paula Ilveskiven blogi


Katso videolta, kuinka monipuolinen kuntien tehtäväkenttä on

kuntavaalivideo_pysaytyskuva

Tulevaisuuden sivistyskunta tarjoaa laadukkaat ja riittävät palvelut, hyvät puitteet elämiselle ja työntekemiselle sekä osaamista, sivistystä ja elinvoimaa.

Katso video
Tutustu Akavan kuntavaalitavoitteisiin
Romuttaako Brexit Erasmuksen?

Margret Wintermantel


Epävarmuus tulevaisuudesta ja tutkimushankkeiden rahoituksesta on saanut jo monen Britanniassa työskentelevän ulkomaalaisen tutkijan pakkaamaan laukkunsa. Saksan yliopistojen kansainvälistä vaihtoa johtava professori Margret Wintermantel pelkää Brexitin haittaavan tiedeyhteistyötä ja pahimmillaan romuttavan koko Erasmuksen. Oxfordin yliopisto harkitseekin parhaillaan uuden tutkimusyksikön perustamista Pariisiin.

Lue Akavalaisen artikkeliAkavikot: Miten työelämässä jaksetaan entistä pidempään

Akavikko 1


Eläketurvakeskus uutisoi helmikuussa eläkkeellesiirtymisiän pysyneen ennallaan. Eläkelainsäädännön puolella on tehty lähes kaikki mitä voidaan työurien pidentämiseksi. Miten työssä jaksetaan entistä pidempään ja miten siihen voidaan vaikuttaa? Uusi Akavikko-raati eli Akavan Heikki Taulu (vas.), Anu Tuovinen, Elina Moisio ja Miika Sahamies kommentoivat aihetta kukin omasta näkökulmastaan.

Mitä sanovat AkavikotAkava ja Arene: Korkeakoulujen visiotyössä huomioitava työelämän osaamistarpeet


Työelämälähtöisen koulutuksen tulee säilyä vahvana suomalaisessa korkeakoulujärjestelmässä, vaativat Akava ja Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene. Tämä toteutuu parhaiten hyödyntämällä ja vahvistamalla alempia ja ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja.

Lue tiedote
Akavan kunta- ja maakuntavaalitavoitteet

Akavan kunta- ja maakuntavaalitavoitteet tähyävät tulevaisuuteen.

Millaiset kunnat ja maakunnat pystyvät tulevaisuudessa tarjoamaan laadukkaat palvelut sekä puitteet elämiselle ja työntekemiselle?

Tutustu Akavan tavoitteisiin

Fjäder: Euroopan unioni maailmankaupan ja kasvun veturiksi

Fjäder Sture 100x100 px

Protektionistisen aallon vyöryessä ympäri maailmaa Euroopan unionista on tehtävä maailmankaupan ja kasvun veturi. EU:n on solmittava ripeästi uusia kauppasopimuksia, jotka tukevat avointa sääntöperusteista kauppaa, kasvua ja yhteiskuntavastuun edistämistä, totesi Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder puheenvuorossaan Euroopan palkansaajien keskusjärjestö ETUC:in hallituksessa.

Lue tiedote
Paljasta väärinkäytös

Miapetra Kumpula-Natri


Mitä pitää tehdä, jos huomaa, että oma työpaikka tai asiakas toimii väärin? Nyt ei puhuta siitä, että jättää kahvilusikan tiskaamatta tai syö salaa viimeisen kokouspullan, kirjoittaa Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri kolumnissaan.

Lue Miapetra Kumpula-Natrin kolumni

Ehdota Vuoden työpaikkavaikuttajaa

Akava on perustanut Vuoden työpaikkavaikuttaja -palkinnon nostaakseen esiin akavalaisten luottamusmiesten tärkeää työtä.

Palkinto myönnetään ensimmäisen kerran vuonna 2017 ja se jaetaan Akavan kevätliittokouksen yhteydessä.

Lue lisää ja tee ehdotus 31.3. mennessä!
Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400