Uutiskirje
24.5.2017
sivistys-on-akava-asia-uutiskirje

Sivistys kuuluu kaikille

Sivistys on matka, mahdollisuus, virtaa, ajattelukykyä, hyvinvointia, luovuutta ja avarakatseisuutta. Sivistys on Akava asia.

Akava nostaa esiin eri näkökulmia sivistykseen ja korostaa sen laajaa merkitystä sivistysteeseissään. Teesit ovat osa Akavan Suomi 100 -vuoden juhlateemaa.

Sivistyksestä keskusteltiin Akavan Sivistys kuuluu kaikille -seminaarissa 23. toukokuuta. Keskustelussa olivat mukana professori Laura Kolbe, pääjohtaja Heikki Mannila Suomen Akatemiasta ja tulevaisuudentutkija Ilkka Halava. Keskustelun antia voi lukea Twitteristä hastagillä #AkavaAsia.

Katso videokooste
Akavan sivistysteesit
Sivistysyhteiskunta 2117 -artikkelisarjaTulevaisuudentutkija Mika Aaltonen: Sivistyneessä yhteiskunnassa pitäisi pystyä keskustelemaan vaikeista asioista

Mika Aaltonen_Suomi100

Sivistysyhteiskunta 2117 -sarjassa on vuorossa tulevaisuudentutkija, ex-huippujalkapalloilija Mika Aaltosen haastattelu. Hänen mielestään kansalaisten mukaan ottaminen ja kestävä kehitys ovat avainasemassa tulevaisuuden sivistysyhteiskunnan rakentamisessa.

– Ensimmäistä kertaa ihmiskunnan historiassa kovin vastustaja katsoo aamulla peilistä. Me olemme taistelleet tauteja ja petoja vastaan, mutta nyt pitäisi pystyä elämään, kuluttamaan ja tekemään töitä niin, että planeetta pysyy pystyssä. Kaikki organismit jotka tuhoavat ympäristönsä, tuhoavat lopulta myös itsensä.

Lue Mika Aaltosen haastatteluOnnea, vuoden työpaikkavaikuttajat!

Työpaikkavaikuttajat_lähikuva

Akava on palkinnut vuoden työpaikkavaikuttajina kaksi luottamusmiestä: Nokian hankintapäällikkö Tuula Aaltolan ja Porin kaupungin kouluterveydenhoitaja Heli Salokankaan. Sekä Aaltola että Salokangas pitävät viestintää ja neuvottelutaitoja luottamusmiehen tärkeinä taitoina.

– Tiedonkulku on tärkeää sekä henkilöstön kanssa, luottamusmiesten kesken että työnantajan ja luottamusmiesten välillä. On tärkeää, että puhutaan yhteisellä kielellä, Aaltola sanoo.

– Luottamusmiehen työssä tarvitaan taitoa rakentaa siltoja eri tahojen välille ja malttia erilaisten kantojen kuunteluun, Salokangas painottaa.

Lue tiedote
Lue Tuula Aaltolan ja Heli Salokankaan haastattelu

Fjäder vaatii puolen miljardin veronkevennykset vuonna 2018

Sture Fjäder 5

Akava tavoitteena syksyn tulevalla liittokierroksella on parantaa palkansaajien ostovoimaa ja työllisyyttä. Nämä tavoitteet eivät toteudu ilman tuntuvaa veronkevennyspakettia.

Lue tiedoteSirpa Pietikäinen: Unioni kaipaa sosiaalisempia kasvoja

Sirpa Pietikäinen

Ihmisten hyvinvoinnilla ja Euroopan vauraudella ei ole pelkkä taloudellinen merkitys. Eurooppalaisella sosiaalisella pilarilla on merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja yhteiskunnan vakaudelle, kirjoittaa Sirpa Pietikäinen kolumnissaan.

Lue kolumni
Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400