3/2009
25.8.2009

YTN:lle neuvottelutulos teknologiateollisuuteen

Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Teknologiateollisuus pääsivät maanantaina 24.8. neuvottelutulokseen työehtosopimuksesta.

Alan ylemmille toimihenkilöille on tarjolla tänä syksynä 0,5 prosentin korotus, joka paikallisesti sovittaessa tulee maksuun viimeistään vuoden loppuun mennessä. Jos paikallista sopua ei synny, korotus maksetaan joulukuussa yleiskorotuksena.


Teksteihin ei tullut suuria muutoksia, ei erityisiä parannuksia eikä heikennyksiä. Luottamusmiehen asema kuitenkin kohenee.

Lopullisen päätöksen tekee YTN:n hallitus 16.9. Uusi kolmivuotinen sopimus tulisi voimaan 1.10.2009. Vuosien 2010 ja 2011 lokakuun palkantarkistuksista neuvotellaan kunkin vuoden huhti–toukokuussa. Tällöin sopimus voidaan myös sanoa irti.

Myös seuraavat akavalaiset sopimukset umpeutuvat syksyn aikana:

  • Finanssiala 30.9.

  • Suunnitteluala 31.10.

Lisäksi katkolla on muutamia yrityskohtaisia sopimuksia.

Hallitus kokoaa elvytysrahaa irtisanomalla

Valtion elvytystoimet ovat osoittautumassa osittain silmänkääntötempuksi, sillä hallitus aikoo luoda työpaikkoja toisaalle irtisanomalla ihmisiä valtionhallinnosta.


Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen on pöyristynyt tiedosta, jonka mukaan hallitus aikoo tehdä valtionhallintoon ylimääräisen 1,75 % menoleikkauksen olemassa olevan tuottavuusohjelman lisäksi. Käytännössä säästöt saadaan aikaan ainoastaan henkilöstövähennyksin. Hallitus perustelee leikkauksia tarpeella kerätä rahaa työllisyyden hoitoa varten. Ratkaisu asiasta on tarkoitus tehdä budjettiriihessä.


– Toisella kädellä valtio siis irtisanoisi työntekijöitään ja säästyneillä rahoilla maksaisi heille työttömyyskorvausta. Samalla irtisanottujen tekemät työt jäisivät tekemättä. Tällainen toiminta on kuin hölmöläisten peitonjatkamista, Viljanen sanoo.


Viljasen mukaan nykyisessä taloustilanteessa valtion tuottavuusohjelmaa pitäisi myöhentää. Ei ole järkevää, että valtio omilla toimillaan lisää työttömyyttä ja syventää laman vaikutuksia julkiselle sektorille. Valtion työnantajapolitiikan keskeinen tehtävä on turvata omilla toimillaan työllisyyttä. 

Kirkon nuorisotyöntekijät ry liittyi Akavaan

Akavan hallitus hyväksyi 24.8. yksimielisesti Akavan jäseneksi Kirkon nuorisotyöntekijät KNT ry:n. Yhdistyksen jäsenyys Akavassa astuu voimaan 1.10.2009. Muutos tuo STTK:sta Akavaan 1700 uutta jäsentä ja sen myötä Akavan jäsenliittojen määräksi tulee 34.


Kirkon nuorisotyöntekijät KNT – Ungdomsarbetare KUA ry on kristillisessä nuorisotyössä toimivien työntekijöiden ammattijärjestö. Valtaosa sen jäsenistä toimii kirkon nuorisotyön viroissa nuorisotyönohjaajina, nuorisotyön johtajina, hiippakuntien ja kirkkohallituksen erilaisissa kasvatuksen tehtävissä sekä kristillisten järjestöjen palveluksessa. Järjestöllä on 300 opiskelijajäsentä. Kirkon nuorisotyöntekijöiden järjestäytymisaste on 90 % ja heidän koulutuksensa on ammattikorkeakoulututkinto.

Akava Camp 2009: Parempaa työelämätietoutta opiskelijoille

Akava Camp -korkeakoulukiertue käynnistyy 1.9. Vantaalla. Akava järjestää kiertueen kolmatta kertaa. Kiertueen tavoitteena on välittää työelämätietoutta ja tukea akavalaisten liittojen jäsenhankintaa. Aiempina vuosina Akava Camp on tavoittanut yli 20 000 opiskelijaa ja tavoitteet tämän syksyn kiertueelle ovat vähintään yhtä korkealla. Akava Camp on esillä syksyn aikana 15 opiskelijakaupungissa ja vierailee yli kahdessakymmenessä korkeakoulussa.


Kiertueen pääyhteistyökumppanina on aiempien vuosien tapaan If Vahinkovakuutusyhtiö.

Tarkemmat tiedot kiertueesta ja sen aikataulusta saat osoitteesta: www.akavacamp.fi
Lisätietoja

Lisätietoja oheisista aiheista antavat YTN:n  ja KNT:n sivusto, joille pääset oheisista linkeistä:

Ylemmät Toimihenkilöt YTN