6/2011
22.6.2011

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyö vakauttaa taloutta

Hallitus haastaa ohjelmallaan työmarkkinakeskusjärjestöt neuvottelupöytään, jossa koordinoidaan finanssi- ja työmarkkinapolitiikkaa. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder uskoo kaikkien palkansaajakeskusjärjestöjen olevan valmiita neuvotteluihin. Hänen mukaansa tarvitaan laaja työllisyyssopimus, jota hallituksen pitää avittaa veropoliittisin toimin jo budjettiriihessä.

On tärkeää, että hallitusohjelma tähtää julkisen sektorin tulojen ja menojen tasapainottamiseen.
– Talouskasvu ja korkea työllisyysaste ovat ratkaisevia julkisen sektorin rahoitustasapainon kannalta. Oli selvää, että talouden sopeutustoimilta hallitusohjelmassa ei voitu välttyä. Ilman niitä maksutaakka siirtyisi yhä enemmän tuleville sukupolville, Fjäder toteaa.

Hän pitää hyvänä lähtökohtana sitä, että hallitus aikoo säätää talouspolitiikkaa vuosittaisen talouskehityksen tarkastelun pohjalta.
– Hallituksen pitää pystyä reagoimaan sekä odotettua parempaan että huonompaan talouskehitykseen. Yhteistyö hallituksen ja työmarkkinoiden kesken parantaa talouden ennustettavuutta.

Erityisen huono uutinen on, että hallitus syö kasvun ja osaamisen kehittämisen eväitä leikatessaan koulutuksesta. Kaikesta perusopetuksen jälkeisestä koulutuksesta ja tutkimuksesta tehtävät 200 miljoonan säästöt tarkoittavat vähitellen kuristamista ja näivettämistä. Strategiset päätökset kehittämisen suunnasta ja painopisteistä puuttuvat. Arvonlisäveron nosto prosenttiyksiköllä tai kahdella olisi säästänyt näiltä toimilta. 

Hallitusohjelma-analyysi työn alla

Akavan toimisto tekee hallitusohjelmasta analyysin, joka esitellään Akavan hallitukselle 25.8. Puheenjohtaja Fjäder kertoo, että samassa yhteydessä Akavan hallitus päättää toimenpiteistä, joilla Akava jatkaa vaikuttamistyötään.

– Aion esittää Akava-yhteisölle yhteistä nelivuotista vaikuttamisstrategiaa, joka korostaa koulutuksen ja osaamisen merkitystä sekä tähtää riittävien resurssien turvaamiseen koulutukseen. Mielestäni voimme tehdä tätä työtä yhdessä niiden Akava-yhteisön sidosryhmien kanssa, jotka jakavat näkemyksemme koulutuksen merkittävyydestä.

Lisäksi Fjäder haluaa, että hallitusohjelma-analyysin yhteydessä tarkastellaan sitä, miten akavalainen vaikuttamistyö onnistui, ja mitä kehitettävää on seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen. Avainsana on yhteistyö.

– Ehdotan, että Akava-yhteisön eri vaikuttamisalueista valitaan hankkeita, joita resursoidaan yhteistyössä.

Akavan opiskelijat Pride-kulkueessa rakkauden asialla

Juhannusviikonlopun jälkeen alkava Helsinki Pride 2011 -tapahtuma huipentuu lauantaina 2.7. järjestettävään Pride-kulkueeseen. Kulkueen teemana tänä vuonna on rakkaus, ja Akavan opiskelijat ovat mukana kulkueessa tukemassa suvaitsevaisuuden sanomaa.

Kulkue järjestäytyy Senaatintorilla kello 12 alkaen ja lähtee kohti Kaisaniemen puistoa kello 13. Paikalla tulee olla hyvissä ajoin. Kulkueen reitti on seuraava: Senaatintori - Unioninkatu - Pohjoisesplanadi - Mannerheimintie - Kaivokatu - Mikonkatu - Vilhonkatu - Itäinen Teatterikuja - Kaisaniemen puisto.

Juhla jatkuu Kaisaniemen puistossa Priden Puistojuhlan merkeissä klo 13.30 alkaen. Musiikista vastaavat Martina Aitolehti ja PMMP. Luvassa mukavaa tunnelmaa, ruokaa, juomaa ja monipuolinen Pride-tori.

Tule mukaan kulkueeseen Akavan opiskelijoiden kanssa!  Lisätiedot, muun muassa tiedot kokoontumispaikasta ennen kulkuetta, ovat Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/event.php?eid=224431150919850

Keskustelutilaisuus peruutettu

Helsinki Pride -tapahtumassa keskiviikkona 29.6. pidettäväksi ilmoitettu, seksuaalivähemmistöjen oikeuksia työelämässä koskeva keskustelutilaisuus Le Bonk -ravintolassa on peruutettu sairaustapauksen vuoksi.

Akava SuomiAreenalla Porissa 13.–15.7.2011

Akava järjestää keskustelutilaisuuden Maisterit mopin varressa Porin SuomiAreena -tapahtumassa perjantaina 15.7.2011 klo 10.30–11.45. Tilaisuus pidetään Porin kaupungintalon pihalla.

Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien asemasta suomalaisessa työelämässä keskustelevat Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder, työministeri, kansanedustajan avustaja Nasima Razmyar ja diplomi-insinööri Yuan Karppanen.

Tervetuloa myös Akavan ständille Eetunaukiolla 13.–15.7. klo 10–17!

Hyvää juhannusta ja leppoisaa kesää!