2/2013
15.2.2013

Häkämies kaipaa kolmikantaan joustoa

Julkisuudessa on viime aikoina epäilty EK:n sitoutumista kolmikantaan ja järjestöjen välillä tehtyihin sopimuksiin. Epäily on turhaa, vakuuttaa Jyri Häkämies. Hänen mukaansa kolmikanta kelpaa edelleen EK:lle.

– Kolmikannan arvo mitataan sopimisella, päätöksillä ja tuloksilla. Olemme sitoutuneita siihen, mutta tarvitaan myös joustavuutta. Maailma muuttuu nopeasti, Häkämies vaatii.Häkämies on huolissaan siitä, että Suomi menettää koko ajan työpaikkoja, mutta uusia ei synny. Hänen mielestään hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen päätösten yhteisen nimittäjän pitäisi olla työllisyyden parantaminen.

– Menetetyn kilpailukyvyn kiinni kurominen edellyttäisi työmarkkinoille useampivuotista, käytännössä nollasopimusta.

Suomen kilpailukyvystä puhuttaessa Häkämies luottaa ennen kaikkea korkeaan osaamiseen ja kykyyn innovoida uusia tuotteita.

– Suomen tulevaisuus on entistä enemmän tietoteknisen osaamisen soveltamista, esimerkiksi terveydenhuollossa ja energiapuolella.

Lue Jyri Häkämiehen haastattelu kokonaisuudessaan tuoreesta Akavalainen-lehdestä (s. 4–5).

Fjäder: Työmarkkinaratkaisua ei saa jättää syksyyn

– Työmarkkinaratkaisua ei saa jättää syksyyn, koska taloutta vakauttava työmarkkinaratkaisu olisi nyt kaikkien, sekä elinkeinoelämän että palkansaajien, yhteinen etu, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Koska maan hallitus on patistanut työmarkkinajärjestöjä tekemään palkkaratkaisun jo keväällä, järjestöillä on oikeus vaatia valtiolta toimia ostovoiman turvaamiseksi ainaisen leikkaus- ja veronkorotusuhan sijaan.

Akava on valmis jatkamaan nykyisiä työ- ja virkaehtosopimuksia vuodella ja tämän ohessa neuvottelemaan ostovoimaratkaisusta työnantajien ja maan hallituksen kanssa. Ratkaisu koostuisi maltillisesta palkankorotusprosentista, työeläkemaksujen verovähennysoikeudesta, verotaulukoiden indeksitarkistuksista ja pienestä veronalennusvivusta.
> Lue lisää Akavan tiedotteesta

Akava on valmis rakenteellisiin uudistuksiin

KOULU TYOELAMA netti

Akava antoi viime viikolla oman ehdotuksensa rakenteellisista uudistuksista. Akavan esittää Suomen työn linja -keskusteluasiakirjassaan keskeisiä keinoja työurien pidentämiseksi ja työllisyyden lisäämiseksi. Keinovalikoima muodostuu vastinpareista, joita tulee tarkastella kokonaisuutena.

– Rakenteellinen uudistus ei ole sellainen, jossa vaaditaan satoja miljoonia euroja lisärahoitusta erilaisiin hankkeisiin tai palveluihin. Se on luopumista vanhasta ja uuden rakentamista. Ja tästä Akavan ehdottamissa ratkaisuissa on kyse, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.
> Lue lisää Suomen työn linjasta

Jouni Markkasesta Akavan opiskelijoiden uusi puheenjohtaja

Akavan opiskelijoiden valtuuskunta valitsi Jouni Markkasen puheenjohtajaksi kaudeksi 2013–2014. Markkanen opiskelee kauppatieteitä Tampereen yliopistossa.


– Loistavaa päästä luotsaamaan tätä monipuolista ja osaavaa porukkaa. Tehtävämme on tuoda opiskelijoiden näkemys esiin Akavan toiminnassa. Haluamme olla mukana etsimässä eteenpäin katsovia ratkaisuja Suomea koskeviin haasteisiin, Markkanen sanoo.


Valtuuskunnan ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Jan Hoffman, joka opiskelee tradenomiksi HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulussa.


Jouni Markkanen

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Suvi Pulkkinen. Hän opiskelee koulutussosiologiaa ja -politiikkaa sekä luokanopettajaksi Helsingin yliopistossa.
> Lue lisää Akavan opiskelijoiden tiedotteesta


Tuumaamo-blogissa: Näin nypläät sienen työajalla

EK on kuvaillut palkansaajien vaatimuksia osaamisen ylläpitämisestä ja lisäkoulutuksesta muun muassa sienikursseiksi ja pitsinnypläykseksi, kirjoittaa Akavan viestintäjohtaja Marjo Ollikainen.
> Tuumaamo-blogiin

Ratkaisut esillä Akavalaisessa

Akavalainen12013 kansi

Tänään ilmestyneessä Akavalainen-lehdessä tarkastellaan nykyistä työmarkkinatilannetta ja katsotaan tulevaan. Oman näkökulmansa aiheeseen antaa mm. Jyri Häkämies. Kolumnistina vierailee SYL:n puheenjohtaja Marina Lampinen.
> Akavalainen verkkojulkaisuna