Uutiskirje
1.11.2013

Työelämää kehitettävä työeläkeuudistuksen rinnalla

Eläkeneuvottelut pääsevät nyt vauhtiin, kun Jukka Pekkarisen johtama eläkekysymysten asiantuntijaryhmä julkaisi eilen raporttinsa. Työmarkkinajärjestöjen eläkeneuvottelijoilla on edessään erityisen työntäyteistä aikaa, sillä järjestelmän uudistaminen on laaja ja monimutkainen hanke. Ratkaisut eläkejärjestelmän uudistamisesta on tarkoitus saada valmiiksi ensi syksyyn mennessä ja uusi järjestelmä on määrä ottaa käyttöön vuonna 2017.

Akava pitää Pekkarisen raporttia hyvänä pohjana tuleville työura- ja eläkeneuvotteluille. Yksi selvityksen keskeisistä päätelmistä on, että julkisen talouden kestävyysvajeen pienentäminen edellyttää nykyistä pidempiä työuria. Akavan mielestä työeläkejärjestelmään tehtävät toimenpiteet ovat tärkeitä, mutta eivät läheskään ainoita.

> Työeläkeuudistus ei yksin riitä

Gallup: Akavalaiset valmiita tekemään entistä pidempiä työuria

Akavalaiset ovat valmiita tekemään entistä pidempiä työuria, ja valmius työuran pidentämiseen on viime vuosina lisääntynyt. Akavalaiset aikovat siirtyä vanhuuseläkkeelle keskimäärin 63,9-vuotiaina, joillakin asiantuntija-aloilla jopa 65-vuotiaina, kertoo Akavan teettämä kysely. 

Hightech21

Akavalaisten aikeet siirtyä työeläkkeelle ovat siirtyneet vuosien aikana tasaisesti myöhemmäksi. Aiottu eläkeikä on siirtynyt vuodesta 2010 vuoteen 2013 jopa 0,7 vuotta. Muut kuin akavalaiset palkansaajat aikoivat jäädä eläkkeelle tasan 63-vuotiaina.

Vaikka valmius työskennellä pidempään on lisääntynyt, on 65 prosenttia akavalaisista ja 75 prosenttia muista palkansaajista sitä mieltä, että vanhuuseläkkeen alaikärajaa ei pitäisi nostaa 65 vuoteen.

> Pidempään työelämässä joustavuudella

Maailmanrauhaa kaikilla aikavyöhykkeillä

Akavan esimiesverkoston tuore artikkeli kertoo globaalista rauhantyöstä, jossa ei ole yhtä yhteistä käsitystä työajasta. Kun vauhti kiihtyy liikaa, kannattaa miettiä, voiko kuormittuneena tehdä hyvää tulosta, kirjoittaa Crisis Management Initiativen toiminnanjohtaja Tuija Talvitie.

Tuija TalvitieEsimiehen ja alaisen välinen suhde ja keskusteluyhteys vaikuttavat merkittävästi työssä jaksamiseen, muistuttaa Tuija Talvitie.

> Maailmanrauhaa kaikilla aikavyöhykkeillä  

Ylemmät Toimihenkilöt YTN palkitsi Finnairin Insinöörit FIRYn vuoden yritysyhdistyksenä

Finnairin Insinöörit

Vuoden yritysyhdistys 2013
Finnairin Insinöörit on pystynyt rakentamaan toimivaa yhteistyötä työnantajan ja yrityksen muiden yhdistysten kanssa yrityksessä, joka on suurten muutosten keskellä.

> Finnairin Insinöörit FIRYstä vuoden yritysyhdistys

Viikon akavalainen opettaja Juha Kiukas 

Juha Kiukas

Viikon akavalainen, opettaja Juha Kiukas on esimerkki siitä, että yli viisikymppisenäkin voi ravistella ajattelumallejaan. Aikuisiällä suoritetut pedagogiset opinnot ja ryhmässä opiskelu toivat uudenlaista sisältöä elämään. 

>Vanhan liiton it-miehestä kasvatustieteilijäksi

Tuumaamossa: virkistävän lounastauon resepti

Lounas ja kevyt puhe virkistävät parhaiten tietotyöläistä, toteaa asiantuntija Tarja Arkio. Ajatusta tukee empiriinen selvitys eri vaihtoehdoista viettää lounastauko.

>Tuumaamoon