Uutiskirje
11.10.2013

Myös potkut välttäneiden jaksamisesta on huolehdittava

Työnantajilta tahtoo usein unohtua, että yhteistoimintamenettelyt ja irtisanomiset johtavat myös työpaikalle jäävien kriisiin, muistuttaa Akava.

– Irtisanottavien jaksamisesta ja uudelleen työllistymisestä on pidettävä huolta, mutta taloon jäävien jaksamista ja hyvinvointia ei saa unohtaa, painotti vastaava lakimies Jaana Meklin Akava-päivillä Jyväskylässä.
 
YT-menettelyn todellinen tarkoitus on ollut työpaikoilla viime aikoina täysin hukassa. Sen tarkoituksena on alun perin ollut yrityksen toiminnan kehittäminen ja työntekijöiden mahdollisuus vaikuttaa yrityksessä tehtäviin päätöksiin.
 
– YT:n pitäisi siis olla työyhteisön kehittämisen työkalu. Nykyään siitä on tullut lähinnä keino irtisanoa työntekijöitä, Meklin huomautti.

>Tiedotteseen

Palaset kohdalleen potkujen jälkeen

Lehtikuva layoff

Kun irtisanominen uhkaa tai on tosiasia, Akavan liitot auttavat. Tarjolla on sekä henkilökohtaista neuvontaa että yhteisiä koulutuksia.

Suomen Ekonomiliiton SEFEn urapalvelujen asiantuntija Sirja Kulmala-Portman ja Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n kehittämispäällikkö Jarmo Niskanen kertovat Akavalaisen artikkelissa, miten liitot tukevat jäseniään irtisanomistilanteissa.

Oman tarinansa kertoo myös Uuden Insinööriliiton jäsen Eppi Eloranta, joka joutui kovan paikan eteen puolitoista vuotta sitten.

– Maanantaina keskusteltiin hyvässä hengessä meneillään olevista projekteista ja keskiviikkona minut irtisanottiin puhelimitse.

>Akavalaisen artikkeliin

Asiantuntijuus on myymistä

Asiantuntija epämukavuusalueellaJos asiantuntija ei itse osaa tai halua kertoa taidoistaan, kukaan mukaan ei tee sitä hänen puolestaan, muistutetaan Akavalaisen artikkelissa.

Oman osaamisen myyminen on asiantuntijoille usein vaikeaa. Se on kuitenkin taito, jota ilman ei nykypäivänä pärjää.

– Työelämässä on pakko saada myytyä ajatuksiaan ja vakuutettua muut ideoistaan. Muuten ei pääse hyviin projekteihin, ei saa apurahoja, eikä pärjää palkkakeskusteluissa, sanoo aiheesta kirjan kirjoittanut Kaisa Hernberg.

>Akavalaisen artikkeliin

Epävarmuus on astunut ovesta sisään

Päivän sana oli yt-menettely Akava-päivillä Jyväskylässä eilen. Yt:stä on tullut kirosana, vaikka sen pitäisi alkuperäisen ideansa mukaan olla työyhteisön kehittämisen työkalu, totesivat useat puhujat päivän aikana.

Akavan asiantuntijat ja osa johtoa osallistuivat Jyväskylässä Keski-Suomen Akavan järjestämään iltaseminaariin, jonka aiheena oli Elämä yt:n jälkeen. Päivällä asiantuntijat tutustuivat Jyväskylän ammattiopiston toimintaan ja tapasivat Jyväskylän koulutuskuntayhtymän johtoa sekä Julkisalan koulutettujen JUKOn pääluottamusmiehen Antti Räisäsen.

– Kun koko kaupungissa on yt-neuvottelut, on meidän 0–9 henkilöä siihen verrattuna aika pikku juttu. Mutta se tarkoittaa, että epävarmuus on astunut ovesta sisään, kuvasi koulutuskuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski .

>Akavalaisen artikkeliin

Tule mukaan syksyn Akava-päiville!

Syksyn Akava-päivät vierailevat eri puolella Suomea marraskuun loppuun saakka. Tähän mennessä Akava-päivää on vietetty Seinäjoella, Helsingissä ja viimeksi eilen Jyväskylässä.

Akava-päivien teemana on tänä syksynä Työhön! Tilaisuuksissa käsitellään akavalaisten työelämää eri puolilla Suomea: työllistymistä, työelämän laatua, työelämän rakenteita, työssä jaksamista ja työyhteisöjen tarpeita.

>Lisätietoa Akava-päivistä ja ilmoittautuminenFotosynteesin ammattilainen ihmiskunnan asialla

Eva-Mari Aro etusivu

Viikon akavalainen, professori Eva-Mari Aro tutkii, miten fotosynteesikoneisto saadaan valjastettua tuottamaan puhdasta, hiilidioksidituotoltaan neutraalia energiaa koko ihmiskunnalle.

>Viikon akavalainen

Tuumamossa: Eläkeuudistuksen 2017 sietämätön raskaus

Akavan lakimies Jarmo Pätäri kirjoittaa Tuumaamossa eläkeneuvottelujen lähtökodista.

– Yrityselämästä löytyy hyviä esimerkkejä siitä, kuinka hyvällä henkilöstöpolitiikalla saadaan ihmiset jatkamaan töissä huomattavasti keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää pidempään. Tämä näkökulma on Akavalle keskeinen eläkeneuvottelujen tiivistyessä lokakuun lopun jälkeen, Pätäri kirjoittaa.

>Tuumaamoon

Ihana maanantai!

Ihana maanantai

Työ- ja elinkeinoministeriö käynnisti tällä viikolla Ihana maanantai -kampanjan, jonka tavoitteena on herättää keskustelua arvojen merkityksestä ja innostaa kehittämään työelämää niiden mukaisesti.

Kampanjan pääviestillä ”Ihana maanantai” kannustetaan työpaikkoja kääntämään maanantai ympäri, työviikon ihanimmaksi päiväksi.

Kampanjasivulla voi äänestää, mikä arvo on omalla työpaikalla tärkein.

>Ihana maanantai- sivustolle