Uutiskirje
20.9.2013

Kenen tulevaisuutta rahoitat?

Akava on mukana Harmaa talous – musta tulevaisuus -kampanjassa, joka herättää pohtimaan arkisten valintojen merkitystä harmaan talouden ja laittoman toiminnan torjumisessa. Yksi kuititon ostos tai pimeä työkeikka ei välttämättä tunnu isolta asialta, mutta harmaa talous vahingoittaa sekä yksittäisiä ihmisiä että koko yhteiskuntaa.

Harmaaseen talouteen menetetyt verorahat ovat pois hyvinvointivaltion yhteisestä hyvästä: päiväkodeista, terveyskeskuksista, vanhainkodeista, kirjastoista, nuorisotaloista, liikuntapaikoista ja niin edelleen.
 
>Tiedotteeseen
>Mustatulevaisuus.fi

Kuriton sähköposti syö työtunnit

Sähköposti Lehtikuva

Miten sähköpostikaaoksen saa kuriin? Muun muassa Luontoliiton toiminnanjohtaja Leo Stranius kertoo Akavalaisen artikkelissa, miten hän pyrkii hallitsemaan sähköpostin käyttöään.

Sähköpostin käytön tehostaminen on koko työyhteisön asia. Kaikkien on sitouduttava yhteisiin sääntöihin. Jotkut organisaatiot ovat päättäneet luopua  sisäisestä sähköpostista jopa kokonaan. Tällainen esimerkki on muun muassa it-palvelutalo Atos.

>Artikkeliin

Kahdenkymmenen euron korotus heijastuu myös palkanlisiin

Keskusjärjestöjen puheenjohtajat sopivat keskiviikkona työllisyys- ja kasvusopimuksen yhteisistä tulkintaperiaatteista, jotta alakohtaisia neuvotteluja vaivannut tulppa palkankorotusten tulkinnasta saatiin avattua.
 
Yleiskorotusten vakiintunutta tulkintaa ei muuteta. Kahdenkymmenen euron korotus heijastuu myös palkanlisiin silloin, kun alan palkkausjärjestelmässä tällaisia lisiä on. Sopimusaloilla vakiintuneita yleiskorotuskäytäntöjä ja palkkausjärjestelmiä ei horjuteta.
 
>Tiedotteeseen

Urpilainen Akavalle: Kuntien tehtävistä on käytävä arvokeskustelua

Jutta Urpilainen Lehtikuva

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen peräsi arvokeskustelua kuntien tehtävistä vieraillessaan Akavan hallituksen kokouksessa tiistaiaamuna. Hän toivoi, että Akava jatkaa tässä keskustelussa yhä aloitteentekijänä ja viittasi Akavan viime talvena julkaisemaan Suomen työn linja -asiakirjaan.

– Kunnille on siirretty uusia velvoitteita, mutta ei ole annettu lisää rahaa. Joko hyväksymme sen vaihtoehdon, että palvelut rapautuvat, yhteiskunta näivettyy ja hyvinvointivaltion legitimiteetti vähenee. Tiedän, että tämä ei ole helppo harjoitus. Koen kuitenkin, että nyt on rehellisempää käydä arvokeskustelu siitä, mitkä ovat kuntien tehtävät, Urpilainen sanoi.

>ArtikkeliinTuumaamossa: Syystarjouksena kuntokuuri

Liikkumattomuus on sekä työntekijöiden että työnantajien asia, muistuttaa Miika Sahamies Tuumaamo-blogissa. Vaikka yksilö päättää itse aloittaako liikuntaharrastuksen tai jatkaako sitä, kannustimena voisi olla esimerkiksi liikuntaseteleiden verovapus, hän ehdottaa.

>Tuumaamoon

Eläinlääkäri huolehtii myös skeittauspaikoista

Kirsi Hiltunen

Paha lehmäallergia muutti Viikon akavalaisen, eläinlääkäri Kirsi Hiltusen urasuunnitelmat. Entinen maaseutueläinlääkäri huolehtii nykyisin ihmisten hyvinvoinnista Vantaan kaupungineläinlääkärinä.

>Viikon akalainen