Akavan uutiskirje
22.8.2013

Akava mukana keskitetyn ratkaisun tunnusteluissa

Akava on mukana tunnustelemassa mahdollisuuksia keskitettyjen työmarkkinaneuvotteluiden aloittamiseksi. Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtajat ovat tavanneet viime päivinä ja selvittäneet, onko osapuolilta löydettävissä yhteisiä suuntaviivoja.

– Akava ja muut palkansaajat ovat valmiita neuvottelemaan maltillisesta palkkaratkaisusta, mutta se ei riitä. Ennen kuin neuvottelut voidaan aloittaa, pitää kaikilla olla vahva tahtotila yhteisen lopputuloksen hakemiseksi. Lähipäivät ratkaissevat, ennakoi puheenjohtaja Sture Fjäder eilen.

>Lue lisää

Yt-laki ei ole yritysten laajentumisen este

Akava tyrmäsi eilen kokoomuksen esityksen yhteistoimintalain avaamisesta. Kokoomuksen mukaan yt-lain soveltaminen on pienyrityksissä usein yritysten kasvun ja työllistymisen esteenä.

– Eduskunta päätti laskea yt-lain soveltamisalaa 30 työntekijästä 20:een vasta muutamia vuosia sitten. Yt-laki ei ole ollut ennen tätä tai sen jälkeenkään yritysten kasvun tai työllisyyden tiellä. Jos yritys muuten pystyy laajentumaan ja tarvitsee työvoimaa, ei se jätä palkkaamatta 21. työntekijää vain sen takia, ettei yt-lakia tarvitsisi soveltaa, sanoo Akavan johtaja Maria Löfgren.

– Jos yrityksen strategia tähtää laajentumiseen, on esteenä lähinnä puutteellinen kysyntä, Löfgren huomauttaa.

>Lue lisää

Ilmianna Suomen paras kesätyönantaja!

Akavan opiskelijat etsii jälleen Suomen parasta kesätyönantajaa. Ehdotuksia voi antaa syyskuun loppuun saakka osoitteessa www.akava.fi/paraskesatyonantaja.

Akavan opiskelijat haluaa kiinnittää kilpailulla huomiota työpaikkojen hyviin käytäntöihin. Tänä vuonna kilpailussa painotetaan erityisesti esimiestaitoja. Suomen parasta kesätyönantajaa voivat ehdottaa sekä kesätyöntekijät että työnantajat.

>Lue lisää

Nuorten duuni-info auttaa työelämän ensiaskeleilla

Akava, SAK ja STTK ovat mukana Ylen Nuorille. Nyt! -kampanjassa, joka haastaa kaikki suomalaiset toimimaan nuorten tulevaisuuden hyväksi. Palkansaajajärjestöjen tarjoavat kampanjan aikana Nuorten duuni-info -palvelun, joka neuvoo ja auttaa nuoria työelämän ensiaskeleissa.

Nuorten duuni-info on toiminnassa seitsemän viikkoa 16.9.–1.11. Infosta saa maksutta tietoa työelämän perusasioista puhelimitse, sähköpostilla ja nettisivujen kautta. Neuvontaa annetaan arkisin kello 9–15.

Nuorille. Nyt! -kampanjalla on oma verkkopalvelu, joka aukeaa elokuun lopussa. Lisäksi kampanja näkyy kaikilla Ylen kanavilla ja välineissä TV1:stä YleX:ään.


Tuumaamossa: Mistä palkankorotukset, jos ei ole työehtosopimusta?

Akavan johtaja Maria Löfgren pohtii Tuumaamo-blogissa palkanmuodostusta ja sen kannustavuutta.
– Henkilökohtainen palkitseminen tuppaa jäädä väliin niilläkin työpaikoilla, joilla pyyhkii hyvin ja resurssit mahdollistaisivat tuntuvatkin palkankorotukset, kirjoittaa Löfgren.

>Tuumaamoon

Kielihäiriöitä, syömisvaikeuksia ja tiimityötä

Viikon akavalaisen Ulla Strömin työpäivät eivät käy yksitoikkoisiksi. Ström työskentelee puheterapeuttina Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Ulla Ström etusivu

>Viikon akavalainen -palstalle

Työpaikat mukaan työelämätalkoisiin

Sinä voit vaikuttaa siihen, että Suomen työelämä on Euroopan paras vuonna 2020. Osoitteessa www.tyoelama2020.fi on tietoa, työkaluja ja hyviä esimerkkejä, joiden avulla työpaikat voivat osallistua Suomen työelämän kehittämistalkoisiin.


>Lue lisää