Uutiskirje
23.10.2013

Kohti kestävää terveydenhuoltoa

Lääkäri02


Akava vaatii tuoreessa terveyspoliittisessa ohjelmassaan, että terveydenhuollon rakenne ja rahoitusjärjestelmä uudistetaan mahdollisimman pian. Terveydenhuollon rahoitukselle ja järjestämiselle pitää koota riittävän suuri järjestämispohja. Painotus tulee siirtää ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, jolloin saadaan terveydenhuoltomenoille paras vastine ja sairaanhoidon tarve vähenee kansanterveyden kohentuessa.

– Akava haluaa, että Suomesta tehdään ennaltaehkäisevän terveydenhuollon mallimaa, sillä väestön hyvinvointi on yhteiskunnan menestystekijä, toteaa puheenjohtaja Sture Fjäder.

>Tiedotteeseen
>Akavan terveyspoliittinen ohjelma

Neuvottelut jatkuvat kiivaana

Akavan neuvottelujärjestöt ja liitot jatkavat neuvotteluja työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisista työehtosopimuksista. Neuvottelutuloksia on saavutettu useilla yksityisen sektorin aloilla sekä julkisen sektorin aloista kirkon sektorilla ja Työterveyslaitoksella.

Neuvottelujärjestöjen hallitukset kokoontuvat perjantaina 25. lokakuuta kello 10 tarkastelemaan, onko sopimus kattava Akavan kentässä ja päättävät neuvottelutulosten hyväksymisestä. Päätökseen vaikuttaa eri sopimusalojen kokonaistilanne eikä neuvottelutuloksia hyväksytä yksittäisten alojen osalta, ellei kokonaistilanne tyydytä. Lisäksi Akavan hallitus on koolla samana päivänä kello 14 ja tarkastelee, toteutuuko työllisyys- ja kasvusopimuksen kattavuus.

>Lisätietoa sopimusten neuvotteluosapuolista
>Lisätietoa akavalaisten työehtosopimuksista

Korkeakoulujen lisäpaikat kohdennettava vain työvoimapulasta kärsiville aloille

Opiskelijat14


Akava vaatii, että korkeakouluihin suunnitellut lisäpaikat kohdennettaisiin vain työvoimapulasta tulevaisuudessa todennäköisesti kärsiville aloille. Kataisen hallitus on lisäämässä korkea-asteen aloituspaikkoja kesken hallituskauden.

– On kestämätöntä, että koulutusmääriä nostetaan yhtäkkiä kesken hallituskauden ilman minkäänlaista demokraattista menettelyä. Erityisen kummalliselta tämä touhu näyttää ammattikorkeakouluille, joista päätettiin juuri säästösyistä vähentää 2000 aloituspaikkaa, kummastelee puheenjohtaja Sture Fjäder. 

>Tiedotteeseen

Kolmannes maistereista on ollut työttömänä

Lyhyt työttömyysjakso on tuttu ilmiö monen maisterin uralla. On välttämätöntä, että työvoimapalveluissa tunnistetaan korkeasti koulutettujen erityistarpeet ja mahdollisuudet työmarkkinoilla, kommentoi asiantuntija Miika Sahamies Akavalaisessa Aarresaariverkoston kyselyn tuloksia.

>Akavalaisen artikkeliin

Uusi kolumnisarja: Kohti parempaa Eurooppaa

Sirpa Pietikäinen


Euroopan parlamentin edustajat kertovat uudessa Akavalaisen kolumnisarjassa ajankohtaisia kuulumisia EU:n päämajasta. Sirpa Pietikäinen avaa kolumnisarjan kirjoituksellaan ”Muhiiko maissamme poliittisen kriisin siemen?”.

>Pietikäisen kolumniin
 

Työvoiman liikkuvuutta edistettävä EU:ssa reiluilla pelisäännöillä

Akavalaisen artikkelissa tarkastellaan työvoiman liikkuvuuden esteitä ja mahdollisuuksia.
– Suomalaiset yhdistävät työntekijöiden liikkuvuuden lähes aina tänne tulijoihin. Harvoin juolahtaa mieleen, että Suomestakin voisi lähteä. EU-maista esimerkiksi Saksasta ja Hollannista löytyy osaajille töitä ja vielä hyvällä palkalla, Norjasta puhumattakaan, muistuttaa Akavan asiantuntija Jenni Karjalainen.

>Akavalaisen artikkeliin


Esimies ajankäytön mestariksi

Vähemmän sähläystä ja tarpeetonta kuormitusta, enemmän aikaa oikeille asioille!

Akavan esimiesverkosto järjestää esimiesaamuja yhteistyössä Työterveyslaitoksen Johtamisverkoston kanssa. Tavoitteena on kirkastaa omaa esimiesroolia ja ajankäytön suuntaamista.

>Esimiesaamujen aikataulut ja ilmoittautuminen

Duuni-info auttaa nuoria pulmatilanteissa

juha koskinen 4

– Valitettavan monilla työpaikoilla tuntuu olevan ihan perusasiat hukassa, sanoo Nuorten Duuni-infon työelämäneuvoja Juha Koskinen.

Akavan, SAK:n ja STTK:n Nuorten duuni-info on palvellut työuraansa aloittelevia nuoria syyskuun puolivälistä lähtien. Tyypillisimmät kysymykset ovat liittyneet lomiin, lomakorvauksiin, työvuoroihin ja ammattiliiton jäsenyyteen.

>Akavalaisen artikkeliin

Psykologi auttaa nuoria työelämän alkuun

Jaakko Mikkola

Viikon akavalainen, ammatinvalintapsykologi Jaakko Mikkola työskenteli aiemmin sairaanhoitajana. Kokemuksesta on ollut hänelle apua nykyisessä työssä esimerkiksi niiden asiakkaiden palvelussa, jotka joutuvat vaihtamaan ammattiaan muuttuneen terveyden vuoksi.

– Elämä ei ole sattumaa – kaikkea voi hyödyntää jossakin vaiheessa, Mikkola sanoo.

>Viikon akavalainen

Tuumaamossa: Poliitikkojen on tehtävä arvovalintoja

Akavan Kristiina Kokko kaipaa päättäjiltä rohkeutta tehdä arvovalintoja julkisen talouden tasapainottamiseksi.

>Tuumaamoon