Uutiskirje
4.10.2013

Korkeasti koulutetut työttömät jääneet työvoimapalveluiden väliinputoajiksi

– Korkeasti koulutettujen ja vastavalmistuneiden työttömyysneuvontaa ja -palveluja on parannettava pikaisesti, vaati Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder eilen Akava-päivillä Helsingissä.

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimpien tilastojen mukaan korkeasti koulutettujen työttömyys on kasvanut vuodessa 25 prosenttia. Korkeasti koulutettuja työttömiä oli elokuussa yli 38 000. Samaan aikaan TE-toimistojen organisaatiouudistukset ovat heikentäneet korkeasti koulutettujen työttömyyspalveluja.
 
– Korkeasti koulutetun työttömän tarpeet jäävät usein havaitsematta jo TE-toimiston tekemässä alkukartoituksessa. Useimmilla TE-toimiston asiantuntijoilla ei ole riittävää korkeasti koulutettujen osaamisen ja työmarkkinoiden tuntemusta, Fjäder huomauttaa.
 
>Tiedotteeseen

Yksikään nuori ei ole menetetty tapausMenetetty tapaus pinkki jpeg

Maanantaina 7. lokakuuta vietetään maailmanlaajuista Kunnon työn päivää.

Palkansaajakeskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK sekä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK kampanjoivat Kunnon työn päivänä nuorten työllisyyden puolesta ja syrjäytymistä vastaan. Kampanjan iskulauseena on Yksikään nuori ei ole menetetty tapaus.

Syrjätäytymisen takana ovat lähes aina koulutuksen puute ja työttömyys. Parasta syrjäytymisen ehkäisyä on parantaa nuorten mahdollisuuksia opiskella ja tehdä työtä.

– Kenenkään ei tarvitse olla menetetty tapaus. Meidän on taattava, että jokainen voi osallistua yhteiskunnan toimintaan tavalla tai toisella. Se on tärkeä kokemus, painottaa Akavan asiantuntija Miika Sahamies.

>Tiedotteeseen

Lataa omaa rintamerkki

Kunnon työn päivään voi osallistua myös Facebookissa, jossa voi ladata oman virtuaalisen Menetetty tapaus? -rintamerkin.

>Osallistu Facebookissa

Tänään Decent Work -klubilla: Reino & The Rhinos

Decent Work -klubi

Kunnon työn päivä ottaa varaslähdön jo tänään perjantaina, kun Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK järjestää perinteisen Decent Work -klubin kello 20 Cafe Mascotissa, Neljäs Linja 2. Pääesiintyjänä Reino & The Rhinos ja lämmittelybändinä Komea Seppo & Rytmiorkesteri.

>Decent Work -klubi Facebookissa

Neljä urheilijaa ja rokkitähti antavat tukensa nuorille"Huonoja ei oikeestaan ookaan.” Muun muassa Hanno Möttölä ja Remu ottavat videolla kantaa nuorten puolesta. ”

>Menetetty tapaus? -videoAkavalla on edessä vielä elintärkeitä neuvotteluja

Fjäder Sture 7

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder kirjoittaa kolumnissaan työllisyys- ja kasvusopimuksen jälkimainingeista. Sopimus on saatava kunnialla maaliin, Fjäder sanoo.

>Puheenjohtajan kolumniin


Tuumaamossa: Antakaa meille kosketus työelämään

Akavan toimiston TET-harjoittelija joutui soittamaan yli 30 paikkaan, ennen kuin harjoittelupaikka löytyi. Myös monen työpaikan yhteydenpito ihmetytti.
– Tällaistako siellä työelämässä on? tettiläinen ihmettelee.

Nuorten työpaikkojen puolesta puhutaan ensi maanantaina Kunnon työn päivänä. Lisäksi Akava on mukana Nuorten duuni-infossa, joka on osa Ylen Nuorille. Nyt! -kampanjaa.

>Tettiläisen kirjoitus Tuumaamossa
>Kunnon työn päivä

>Nuorten duuni-info


Tulkki koneen ja ihmisen välissä

Katri Koli1

– En olisi tässä ilman Nokiaa, sanoo Viikon akavalainen, diplomi-insinööri Katri Koli. Hän työskentelee nykyisin tamperelaisen Leadinin myyntijohtajana.

>Viikon akavalainen