Uutiskirje
11.4.2014
Opiskelijat kirjasto08 kapea

Julkinen sektori hyvinvoinnin toteuttajana

Akava on julkaissut asiakirjan, jonka tavoitteena on osallistua keskusteluun julkisen sektorin uudistamisesta. Akavalaiset ovat valmiita rakenteellisiin uudistuksiin, jotta hyvinvointipalvelut voidaan turvata nykyisellä tasolla ja laadukkaina.

Akava haluaa kehittää julkisia palveluita ja turvata niiden rahoituksen, mikä edellyttää lisää tuottavuutta sekä rakenteellisia uudistuksia. Osaamisen globaalisti korkea taso on ehdoton edellytys Suomen hyvinvoinnin turvaamiselle. Tämän tulee näkyä julkistalouden uudistamisessa. Julkisten palvelujen järjestämisvastuun ja rahoituksen pitää olla samalla taholla.

Akavan sote-mallissa perustetaan 5–15 sosiaali- ja terveyspalvelupiiriä, joiden järjestämisvastuulla ovat sekä perus- että erikoistason sosiaali- ja terveyspalvelut.

Kuntien ja valtion pitää keskittyä peruspalveluiden hankintaan ja laadun valvomiseen. Varsinainen palvelutuotanto voi tapahtua julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin voimin.  Lisäksi kunnissa ja valtiolla henkilöstö on otettava mukaan rakennemuutoksen suunnitteluun.

> Tutustu Julkinen sektori hyvinvoinnin totetuttajana -asiakirjaan

Lisää joustavuutta opintoihin osa-aikaisella opiskelulla

Akava haluaa helpottaa työn ja opiskelun yhteensovittamista ja ehdottaa uuden osa-aikaisen opiskelijan statuksen luomista.

– Enemmistö korkeakouluopiskelijoista työskentelee opintojensa ohella oman koulutusalan tai sitä sivuavassa työssä. Työtä ei tehdä pelkästään toimeentulon vuoksi, vaan se hyödyttää opiskelijoita. Työnteko edistää merkittävästi hyvälle työuralle pääsyä ja varmistaa sujuvan siirtymisen opinnoista työelämään. Nämä tosiasiat on syytä tunnustaa ja tukea vahvemmin opiskelun ja työnteon yhteensovittamista, sanoo asiantuntija Miika Sahamies.

> Lue Akavan tiedote

Kehysriihi on haaste hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteistyölle

Eugen Koev 3

Akava edellytti kehysriihikannanotossaan riittävän suuria ja uskottavia toimia julkisen sektorin talouden tasapainottamiseksi. Myönteistä on, että julkisen sektorin velkaantumisen hallintaa saatiin vietyä selvästi eteenpäin. Kehysriihipäätöksessä on kuitenkin monta elementtiä, jotka nakertavat hallituksen uskottavuutta työmarkkinajärjestöjen kumppanina, kirjoittaa pääekonomisti Eugen Koev. 

> Lue Akavalaisen artikkeli

EU:n on uudistuttava

Sampo Terho Lehtikuva


Ainoana EU-kriittisessä ryhmässä istuvana suomalaismeppinä minulta kysytään usein, mikä se EU-kriitikkojen vaihtoehto sitten on. Meidän visiomme on selvä: haluamme uudistaa EU:n perinpohjaisesti. Eurovaaleissa kansa valitsee muutoksen tai nykymenon jatkamisen välillä – mutta minkälaisen muutoksen, pohtii Sampo Terho Kohti parempaa Eurooppaa -kolumnisarjassa.

> Lue Sampo Terhon kolumni Akavalaisesta

Direktiivi liikkuvien työntekijöiden suojelusta jää ontoksi

Euroopan parlamentti hyväksyi maaliskuun täysistunnossaan direktiivin työntekijöiden vapaasta liikkuvuudesta EU-jäsenmaissa. Direktiivin on tarkoitus parantaa liikkuvien työntekijöiden asemaa ja turvata heidän oikeutensa.

Artikkelissa mukana kommentti vastaava lakimies Jaana Mekliniltä.

> Lue Akavalaisen artikkeli

Nuorisotakuu pyrkii taittamaan nuorisotyöttömyyden kasvun

Opiskelijat03

Nuorisotakuun yksivuotissyntymäpäivän aikoihin ei vielä ole aihetta juhlaan nuorisotakuun seurantatietojen valossa. Nuorisotakuu otettiin käyttöön vuoden 2013 alussa, ja alkutaival on edennyt osin kangerrellen. Yleinen taloudellinen tilanne on vaikeuttanut tavoitteiden toteutumista. Järjestelmän tunnettuudessa on vielä parantamisen varaa, ja eri palvelujen yhteensovittamista ja eri tahojen välistä yhteistyötä pitää saada sujuvammaksi.

> Lue Akavalaisen artikkeli

Ikäjohtaminen 2.0 – konkareista kaiken ikäisiin

Seniori työssä03


Ikäjohtamisella on Suomessa pitkät perinteet ja tämä ”tuttuus” voi muodostua myös taakaksi. Ikäjohtaminen sivuutetaan helposti aikansa palvelleena toimintatapana, joka vain vahvistaa ikääntyneihin työntekijöihin liitettyjä yleistyksiä, kirjoittaa erikoistutkija Marjo Wallin, Työterveyslaitos.

Artikkelissa mukana johtaja Maria Löfgrenin kirjoitus: Johtoa palkittava myös hyvinvointiperustein.

> Lue Akavalaisen artikkeli

Myyntityö vaatii asiantuntemusta

Sampo Sammalisto

Viikon akavalainen, VTT:n avainasiakaspäällikkö Sampo Sammalisto kaupallistaa bioteknologiaa. Hänen työuransa on melko epätavallinen, sillä ennen liike-elämään siirtymistä Sammalisto on työskennellyt geenitutkijana. Sammalisto kirjoittaa työnsä ohella myös blogia nimeltä Viisas pääsee vähemmällä.

> Lue Viikon akavalainen

Eikö koulutus ole yhdellekään puolueelle ykkösjuttu?

Niukkuus pakottaa priorisoimaan ja tekemään arvovalintoja. Parin viikon takaisen budjettiriihen valinnat osoittivat, että tiukan paikan tulleen koulutus, tutkimus ja osaaminen eivät ole yhdellekään puolueelle ykkösasia tai kunniakysymys. Päättäjät eivät sittenkään uskoneet, että koulutuksen ja tutkimuksen rahoitus on sijoitus. Se on viljelyä, jonka satoa ei korjata nopeasti. Vasta vuosien päästä näemme, millaisia päätöksiä nyt tuli tehdyksi. 

Ida Mielityinen

> Lue Ida Mielityisen blogikirjoitus

Tapahtumat
2014 Akava-päivät

Akava-päivien yleisötilaisuuksissa käsitellään akavalaisten työelämää eri puolilla Suomea.

Akava-päivät 2014 banneri 70x11 0mm

12.5. Varsinais-Suomi, Turku
15.5. Lappi, Rovaniemi

> Tutustu Akava-päivien ohjelmiin ja ilmoittaudu