Uutiskirje
14.3.2014
Vakipaikka yhteiskuva

Hallituksen panostettava osaamiseen perustuvaan kasvuun

Akava vaatii maan hallitusta panostamaan kehysriihessään osaamiseen perustuvaan kasvuun. Suomen taloudessa on vakavia rakenteellisia ongelmia, joita heikko suhdannetilanne pahentaa. Valittu politiikka ei edistä kestävällä tavalla kasvua ja työllisyyttä tai nuorten mahdollisuuksia.

–  Suomi tarvitsee uutta kasvua luovaa uudenaikaista elinkeinopolitiikkaa, joka perustuu tutkimukseen, innovaatioihin ja osaamiseen. Hallitus tulee hallituskauden aikana leikkaamaan koulutuksesta ja tutkimuksesta reilusti yli miljardi euroa. Valtionosuusleikkaukset hämärtävät tilanteen karmeutta. Ymmärtääköhän hallitus enää itsekään, mitä arvovalintoja se on tehnyt, ihmettelee puheenjohtaja Sture Fjäder.

> Lue Akavan terveiset kehysriihelle

Vuorotteluvapaasta pelastettiin, mitä pelastettavissa oli

Akava hyväksyi kolmikantaisen työryhmän esityksen vuorotteluvapaan uudistamiseksi. Päätöksen tehnyt Akavan työvaliokunta korostaa kuitenkin, että uudistuksen vaikutuksia on seurattava työssä jaksamisen ja työurien pidentämisen näkökulmasta. 

– Vuorotteluvapaata ovat käyttäneet varsinkin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät sekä opettajat, ja sillä on ollut myönteisiä vaikutuksia työssä jaksamiseen ja työuralla jatkamiseen. Nyt tätä näkökulmaa ei ole otettu huomioon lainkaan. Pelkäämme, että saavutettava näennäinen säästö kostautuu myöhemmin työkyvyttömyyskustannusten nousuna. Vaadimme, että seuranta-ajan jälkeen selvitetään, ovatko sairauspoissaolot ja työkyvyttömyyseläkehakemukset lisääntyneet aloilla, joilla vuorotteluvapaata käytetään, sanoo johtaja Maria Löfgren.

> Lue Akavan tiedote

Työaikakuormituksen hallinta liikaa työntekijän omalla vastuulla

Akavalaiset joutuvat edelleen kantamaan itse suurimman vastuun siitä, että heille jää riittävästi aikaa palautua työstä. Vaikka työpaikoilla olisi käytössä työajan seurantajärjestelmä, se on valitettavan usein vain muodollisuus, toteaa asiantuntija Tarja Arkio.

Akava ja sen jäsenliitot haluavat Tolkkua työaikoihin -kampanjalla saada aikaan muutoksia akavalaisten työaikakäytäntöihin. Kampanjasivustolla www.akava.fi/tolkkuatyoaikoihin on voi tehdä suuntaa-antavan työaikatestin, joka antaa kuvan oman työpaikan tilanteesta. Tämän kyselyn, jossa on seitsemän kysymystä ja vastausten tulkinnat, on tehnyt jo yli tuhat henkilöä.

> Lue Akavan tiedote

Vessat, imurit ja EU

Liisa Jaakonsaari

EU kieltää ilmapallojen puhaltamisen alle 8-vuotiailta. EU haluaa sioille virikelelut. EU kieltää metelin pubeissa ja jalkapallo-otteluissa. EU kieltää puun pienpolton. EU kieltää juhannuskokot. EU kieltää ahventen perkaamisen rantakivillä.

Liisa Jaakonsaari ihmettelee Kohti parempaa Eurooppaa -kolumnissaan direktiivien ylitulkintaa Suomessa.

> Lue Liisa Jaakonsaaren kolumni Akavalaisesta

Vakipaikkaan pääsy vaatii vaivannäköä

Monelle pätkätöiden karaisemalle jatkuva työsuhde on kuin lottovoitto. Haku ei kuitenkaan ole arpapeliä vaan tiukkaa puurtamista. Kolme akavalaista nuorta kertoo kokemuksistaan.

> Lue Akavalaisen artikkeli

Tolkkua työaikoihin banneri 284x90 mm uutiskirje


Akava haluaa Tolkkua työaikoihin -kampanjalla saada aikaan muutoksia akavalaisten työaikakäytäntöihin.

Osallistu verkkoseminaariin!

18.3. klo 8.30–9.30  Työaikakuormitus hallintaan

Tule kuulemaan, millaisia ratkaisuja ulkoasianministeriö ja Neste Oil ovat luoneet työaikakuormituksen haasteisiin. Seminaarin tiedot ovat osoitteessa www.akava.fi/tyoaikakuormitus

Verkkoseminaari sekä aiemman seminaarin tallenne ovat katsottavissa osoitteessa akava.verkkotilaisuus.fi/tolkkuatyoaikoihineminaarit ovat katsottavissa osoitteessa akava.verkkotilaisuus.fi/tolkkuatyoaikoihVerkkoseminaarit ovat katsottavissa osoitteessa akava.verkkotilaisuus.fi/tolkkuatyoaikoihinerkkoseminaarit ovat katsottavissa osoitteessa akava.verkkotilaisuus.fi/tolkkuatyoaikoihin


Rekisteröityminen seminaariin

  • Jos jo olet rekisteröitynyt osallistujaksi Akavan verkkoseminaariin, voit krijautua sisään tunnuksellasi.
  • Jos sinulla ei vielä ole tunnusta, rekisteröidy etukäteen verkkoseminaariin luomalla itsellesi käyttäjätunnus.
  • Verkkoseminaarin avaussivun yläkulmassa on painike Kirjaudu. Klikkaa sitä ja täytä lomake.
  • Sähköpostiosoitteesi toimii käyttäjätunnuksena. Saat kirjautumista varten salasanan sähköpostiisi.
  • Kun seminaari alkaa, kirjaudu sisään verkkotilaisuuteen, niin voit lähettää kysymyksiä tai keskustella chat-toiminnolla.

Tervetuloa mukaan!

Tanssiva kanttori rohkaisee laulamaan

Sirpa Lampinen

Kehittyvien laulajien ohjaamisesta on tullut ”tavaramerkkini” ja sitä asiantuntemusta minulta kysytään, kertoo Viikon akavalainen, kanttori Sirpa Lampinen.

> Lue Viikon akavalainen

Tuumaamo:
Äitiysvapaan palkka kuuluu kaikille äideille

Vierailevana kirjoittajana johtava lakimies Esa Schön Tradenomiliitosta. Schön kuvailee EU-tuomioistuimen vastikään tekemää ennakkoratkaisun eri ulottuvuuksia ja painottaa, että äitiysvapaan palkka kuuluu kaikille äideille.

> Lue Esa Schönin blogikirjoitus

Tapahtumat
2014 Akava-päivät

Akava-päivien yleisötilaisuuksissa käsitellään akavalaisten työelämää eri puolilla Suomea.

Akava-päivät 2014 banneri 70x11 0mm

27.3. Satakunta, Pori
12.5. Varsinais-Suomi, Turku
15.5. Lappi, Rovaniemi

> Tutustu Akava-päivien ohjelmiin ja ilmoittaudu

Työelämä 2020 -blogi

Tarja Arkio kirjoittaa Työelämä 2020 -blogissa esimiesten jaksamisesta. 

10.3.2014 Esimies, miten voit?

Palkansaajien äänet ratkaisevat EU-vaalit

AaniaSuomesta logoPNG-vaalealle pohjalle

Ääniä Suomesta on palkansaajaliikkeen EU-kampanja, jossa kaikki kolme palkansaajakeskusjärjestöä ja lähes kaikki ammattiliitot ovat mukana.

www.aaniasuomesta.fi