Uutiskirje
17.1.2014
Fiksut-tunnus rgb-jpeg 6

Akava haastaa keskusteluun järjestäytymisestä

Fiksut pärjää aina? on Akavan ja sen jäsenjärjestöjen yhteinen kampanja järjestäytymisen edistämiseksi. Kampanjan avulla Akava haluaa lisätä ajankohtaista keskustelua järjestäytymisen merkityksestä sekä työntekijän että suomalaisen yhteiskunnan kannalta.

– Haluamme tarjota foorumin, jossa voi keskustella järjestäytymisestä ja ammattiliittojen tarpeellisuudesta nykypäivänä. Keskustelu käydään kentän ehdoilla, kertoo Akavan järjestöjohtaja Risto Kauppinen.

Kampanjan kanavat ovat Facebook ja Twitter. Sisältöä tuottavat keskusteluun osallistuvat ihmiset ja työyhteisöt.

>Fiksut pärjää aina? -kampanjan tiedotteeseen

>Kampanjasivu Facebookissa

>Kampanjasivu Twitterissä 

– Kampanja on parissa päivässä kerännyt yli 1000 seuraajaa. Pidän sitä hyvänä alkuna ja keskusteluakin on jo syntynyt. Tervetuloa mukaan, toivottaa Akavan järjestöjohtaja Risto Kauppinen.

Akava: Työrauhasta on sovittava siellä, missä työehdoistakin sovitaan

Työnantajien on turha vaatia lakkosakkojen korottamista, jos he eivät ole valmiita sopimaan työrauhasta siellä, missä työehdoistakin sovitaan, Akava huomauttaa. Tällä hetkellä suurin osa työtaisteluista on hetkellisiä ulosmarsseja, jotka johtuvat työnantajan omista, moraalittomista toimista, Akavan uusi hallitus muistuttaa.

>Työrauhajärjestelmää koskevaan tiedotteeseen

Eläkeneuvottelut alkoivat

Seniori työssä1

Palkansaajakeskusjärjestöt ovat aloittaneet neuvottelut eläkejärjestelmän uudistamisesta ja työelämän kehittämisestä. Ratkaisut eläkejärjestelmän uudistamisesta on tarkoitus saada valmiiksi ensi syksyyn mennessä ja uusi järjestelmä on määrä ottaa käyttöön vuonna 2017.

Akavan neuvottelijoina ovat puheenjohtaja Sture Fjäder, johtaja Pekka Piispanen ja johtaja Maria Löfgren. 

Akava on avannut www.akava.fi/elakeneuvottelut -nimiset sivut. Sivuilla kerromme neuvotteluista ja Akavan tavoitteista niissä.

>Lisää eläkeneuvotteluista

Akavaa ja työeläkeneuvotteluja kannattaa seurata sekä Twitterissä www.twitter.com/akavary että Facebookissa www.facebook.com/Akavary. Twitterissä tunnisteet #elakeneuvottelut sekä #akava toimivat aiheiden seurannan tukena.

Palkansaajien EU-kampanjakeskus aloittanut toimintansa

Palkansaajajärjestöt käynnistävät kampanjan kansalaisaktiivisuuden ja EU:ta koskevan tiedon lisäämiseksi tulevien parlamenttivaalien alla. Ammattijärjestöjen tavoitteena on tuoda keskusteluun palkansaajille tärkeitä työelämän teemoja sekä tarkastella EU:n vaikutusta tavallisen ihmisen arjessa. Järjestöt haluavat myös tuoda esiin ajatuksia EU:n epäkohtien korjaamiseksi ja unionin kehittämiseksi.

>EU-kampanjakeskustiedotteeseen

Akavan hallitus 2014 2015

Akavan uusi hallitus aloitti toimintakautensa pitämällä seminaarin ja kokouksen Tukholmassa. Hallitus järjestäytyi kokouksessaan. Ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa Olli Luukkainen (Opetusalan Ammattijärjestö). Muut varapuheenjohtajat ovat Heikki Kauppi (Tekniikan akateemiset TEK), Lotta Savinko (Suomen Ekonomiliitto SEFE), Jyrki Wallin (Agronomiliitto).

Akavan uusi hallitus strategisten valintojen äärellä

> Akavan hallituksen kokoonpano Akavan sivustolla

Tapahtumat

Kevään 2014 Akava-päivien teemana on Työhön!

Akava-päivät 2014 banneri 70x11 0mm

Tilaisuuksissa käsitellään akavalaisten työelämää eri puolilla Suomea: työllistymistä, työelämän laatua, työelämän rakenteita, työssä jaksamista ja työyhteisöjen tarpeita.

Kevään 2014 Akava-päivien tapahtumia järjestetään seitsemällä paikkakunnalla ja niihin ovat tervetulleita akavalaiset ja opiskelijat.

•         29.1. Kuopio
•         30.1 Joensuu
•         6.2.  Vaasa
•         19.2. Lahti
•         27.3. Pori
•         12.5. Turku
•         15.5. Rovaniemi

Lisätiedot ja ilmoittautumiset

Seesam aukene – innovaatiolla

Nils Torvalds

Tarvitaan kovia rakenteitakin, joiden puitteissa kokeilla ja tehdä innovaatioista todellisuutta, kirjoittaa Nils Torvalds Kohti parempaa Eurooppaa -kolumnisarjassa. Innovaatio on vakava sana, jota ei pitäisi käyttää väärin.

>Lue Nils Torvaldsin kolumni

Haltia on metsänhoitajan unelmaprojekti

timo kukko

Viikon akavalainen Timo Kukko on Vuoden metsänhoitaja. Yli kaksi vuosikymmentä luonnon virkistyskäytön ja museoiden parissa työskennellyt Kukko on rohkaissut tuhansia ihmisiä kokemaan ja näkemään luontoa. 

>VIikon akavalainen: Timo Kukko

Tuumaamo: Minä kuulun liittoon

Olen Suomen Ekonomiliiton ja sen työttömyyskassan jäsen. Joka vuosi maksan niiden jäsenmaksut, jotka ovat vuonna 2014 yhteensä 311 euroa. Vastineeksi saan noin 1600 euron arvoiset edut, kirjoittaa johtaja Risto Kauppinen blogissa.

>Tuumamo-blogiin Minä kuuluun liittoon

Tipaton tammikuu - alkoholi on myös työhyvinvointikysymys

Tipattomalla tammikuulla voi parantaa omaa terveyttään, mutta lisäksi alkoholinkäytön vähentämisellä on laajempaakin vaikutusta työelämään, korostavat Tipaton tammikuu -kampanjaa tukevat palkansaajakeskusjärjestöt Akava, SAK ja STTK. 

>Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tiedotteeseen

Irti köyhyyden kierteestä?

Vaskivuorentie20

Mathias Rosenlund kertoo teoksessaan Vaskivuorentie 20 suorapuheisesti ja koskettavasti, millaista on köyhän arki hyvinvointi-Suomessa. Vaskivuorentie 20 on sekä elämäkerrallinen teos että yhteiskunnallinen kannanotto. Kuvatut olosuhteet ovat ankeat, mutta Rosenlund ei valita, vaan toteaa ja pohtii.

> Kirja-arvioon: Rosenlund Vaskivuorentie 20

Uutiskirje kertoo tuoreimmat jutut

Akavalainen-lehti siirtyi viime kesänä printistä verkkoon. Akavalainen-verkkolehteä toimitetaan jatkuvalla syötöllä, ja uudet jutut nostetaan esiin Akavan verkkosivuilla, Akavan Facebook-sivulla ja Twitter-kanavalla. Lisäksi verkkolehden tuoreimmat jutut poimitaan viikoittain Akavan uutiskirjeeseen.

Toimituksemme ottaa mielellään vastaan palautetta lehden jutuista. Palautetta ja juttuvinkkejä voi antaa palautelomakkeella. Lukuiloa!