Uutiskirje
2.5.2014
Nuorten eläkeneuvottelut tiedotustilaisuus

Nuorten kesäduunari-info auttaa taas – kysyminen kannattaa


SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteinen Kesäduunari-info neuvoo jälleen nuorten kesätyösuhteisiin liittyvissä asioissa. Maksuton palvelu on kerännyt viime kesinä yli 500 yhteydenottoa.

Kymmenettä kesää toimiva kesäduunari-info on suunnattu nuorille, heidän vanhemmilleen ja työnantajille. Yhteyttä voi ottaa jo ennen työsuhteen alkua. Kysyä voi esimerkiksi palkoista, työvuoroista tai työsopimuksen laatimiseen liittyvistä seikoista.

Kesäduunari-info on avoinna 29. elokuuta saakka. Neuvoja voi kysyä numerosta 0800 179 279 ja osoitteesta www.kesaduunari.fi. Keskustelu käy myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/kesaduunari.

> Lisää Kesäduunari-infosta

Nuorten eläkeneuvotteluissa kunnianhimoinen ratkaisu

Muutosta tarvitaan, koska vanhan puolustaminen ei enää riitä, viestittivät maamme keskeiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt käynnissä oleville työura- ja eläkeneuvottelijoille.

Helsingissä järjestettyihin Nuorten eläkeneuvotteluihin kokoontuneet järjestöt vaativat sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen perustuvia ratkaisuja huoltosuhteen ja työelämän tuomiin muutoksiin. Tarvitaan myös kauaskatseisuutta taloustilanteen kohentamiseksi tehtyihin poliittisiin päätöksiin. 

> Lue Akavalaisen artikkeli sekä Nuorten eläkeneuvotteluiden lopputulos (verkkojulkaisu)

Ääniä Suomesta -kampanjan aluekiertue alkaa 5.– 6. toukokuuta Helsingistä

Ääniä Suomesta on palkansaajaliikkeen EU-kampanja, joka välittää EU-tietoa ja kannustaa äänestämään. Mukana ovat kaikki kolme palkansaajakeskusjärjestöä ja lähes kaikki ammattiliitot.

Ääniä Suomestä EU 394x150c

Palkansaajaliikkeen EU-kampanjan aluekiertue alkaa maanantaina 5. toukokuuta Helsingistä, Rautatientorilta kello 9.00.  Maanantain tilaisuus päättyy kello 21 ja tiistain ohjelma päätty kello 16. Tilaisuus on kaikille avoin yleisötapahtuma.

Aluekiertue jatkuu torstaina 8. toukokuuta Turussa.

> Tutustu aluekiertueen aikatauluun ja ohjelmaan www.aaniasuomesta.fi

Työyhteisön eettinen kulttuuri vaikuttaa jaksamiseen

Mari Huhtala

Jyväskylän yliopistossa viime syksynä tarkastetussa väitöstutkimuksessaan psykologi Mari Huhtala osoitti suoran yhteyden yksilön jaksamisen ja työpaikan arvojen välillä.

‒ Kuormitus on yksilöllistä. Joku johtaja ajattelee esimerkiksi irtisanomisista, että ne ovat ikävä, mutta välttämätön velvollisuus, eikä anna päätösten pilata yöuniaan.

Toiselle kova paikka voi olla se, että joutuu markkinoimaan tuotteita tai palveluita katteettomilla lupauksilla tai ettei voi hoitaa asiakassuhdetta niin hyvin kuin haluaisi.

> Lue Akavalaisen artikkeli

Akava pysyy korkeasti koulutettujen keskusjärjestönä

Viimeaikaisissa lehtiartikkeleissa on jälleen visioitu keskusjärjestöjen yhdistämistä. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mielestä SAK:n ja STTK:n voisi hyvin yhdistää (Suomenmaa 11.4.). Lyly katsoo, että keskusjärjestöt tekevät päällekkäistä ja samansisältöistä työtä.  STTK:n puheenjohtaja Antti Palola liitti haastattelussaan yhdistymiskuvioihin Akavankin (Keskisuomalainen 26.4.).

Risto Kauppinen

>Lue Risto Kauppisen blogikirjoitus

Ilmakehätutkijalle taivaskaan ei ole rajana

Karri Saarnio

Viikon akavalainen Karri Saarnio työskentelee vanhempana tutkijana Ilmatieteen laitoksella Helsingissä. Laboratoriotyö vastaa parhaiten sitä, mitä olen aikanaan opiskellut. Tämän lisäksi välillä roudataan suuria ja painavia mittalaitteita, Saarnio kertoo.

> Lue Viikon akavalainen

Tapahtumat
2014 Akava-päivät

Akava-päivien yleisötilaisuuksissa käsitellään akavalaisten työelämää eri puolilla Suomea.

Akava-päivät 2014 banneri 70x11 0mm

12.5. Varsinais-Suomi, Turku
15.5. Lappi, Rovaniemi

> Tutustu Akava-päivien ohjelmiin ja ilmoittaudu