Uutiskirje
21.3.2014
Pyöräilijä

Palkansaajakeskusjärjestöt: Työeläkerahoitus turvattava kymmeniksi vuosiksi   

Palkansaajakeskusjärjestöt vaativat työeläkkeiden rahoituksen turvaamista useammaksi kymmeneksi vuodeksi. SAK, STTK ja Akava edellyttävät, että parhaillaan käytävissä eläkeneuvotteluissa varmistetaan sukupolvet ylittävä eläkerahoitus.

> Lue palkansaajakeskusjärjestöjen tiedote

Työmarkkinakeskusjärjestöiltä yhteinen malli henkilöstö- ja koulutussuunnitelman laatimiseksi   

Työmarkkinajärjestöt ovat saaneet valmiiksi yhteisen mallin henkilöstö- ja koulutussuunnitelmien laatimiseksi. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa koskevat lakimuutokset tulivat voimaan 1.1.2014. Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmat on saatettava uuden lain tasalle vuoden 2014 aikana.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat raamisopimuksessa 28.11.2011 sopineet, että keskusjärjestöt laativat henkilöstö- ja koulutussuunnitelmasta yhteisen mallin.

Keskusjärjestöjen yhteinen malli on nyt saatu valmiiksi ja sitä voidaan hyödyntää työpaikoilla apuna henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaa laadittaessa.

> Lue lisää ja perehdy malliin

EK, KT, VTML, KiT, SAK, STTK, Akava: Eläkeneuvottelut ja hallituksen kehysriihi 24.-25.3.2014   

Työmarkkinakeskusjärjestöjen johtoryhmä on tänään toimittanut maan hallitukselle pyynnöstä vastauksen eläkeneuvottelujen tavoitteista. Julkaisemme sen ohessa verkkouutisena.

> Lue kannanotto

Palautuminen pelastaa pahimmalta

Säännölliset tauot työnteossa ja vastapainoa työn tekemiselle tarjoavat vapaa-ajanaktiviteetit ovat Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö Kirsi Aholan mukaan keskeisiä keinoja, kun on palauduttava henkisesti kuormittavasta työstä.

Ahola kehottaa ennen kaikkea tarttumaan orastaviin ongelmiin, ennen kuin ne kasvavat vaikeasti hoidettaviksi.

– Työn kuormittavuuden pitkäaikaiset haittavaikutukset voidaan estää päivittäisen palautumisen avulla, hän tähdentää.

> Lue Akavalaisen artikkeli

Tolkkua työaikoihin banneri 284x90 mm uutiskirje

Akava haluaa Tolkkua työaikoihin -kampanjalla saada aikaan muutoksia akavalaisten työaikakäytäntöihin.

Kampanjasivuilla www.akava.fi/tolkkuatyoaikoihin voi tehdä lähtötasotestin, joka kertoo suuntaa-antavasti, onko omalla työpaikalla huomioitu työaikakuormituksen aiheuttamat haitat ja vaarat. Sivuilla esitellään myös konkreettisia työkaluja työpaikan eri toimijoille.

Kampanjaan kuuluui kaksi verkkoseminaaria työaikakuormituksesta ja sen hallinnasta. Seminaaritallenteet ovat katsottavissa Akavan Facebook-sivulta, samoin Twitteristä, kampanjasivuilta sekä osoitteesta akava.verkkotilaisuus.fi/tolkkuatyoaikoihin

Kampanja järjestetään yhteistyössä Akavan jäsenliittojen kanssa ja se jatkuu maaliskuun 2014 loppuun asti.

Tuumaamo: 
Home – ketä jaksaa kiinnostaa?

Terveydelle haitallisen sisäilman aiheuttamista oireista kärsiville potilaille tarjotaan masennusdiagnoosia ja oireita psykologisoidaan. Kosteusvauriomikrobien ja niiden aiheuttamien oireiden välinen syy-yhteys näyttää edelleen olevan musta aukko diagnostiikassa.  

> Lue Paula Ilveskiven blogikirjoitus

Viikon akavalainen

Jukka Hiironen

Jukka Hiironen päätyi hammaslääkäriksi sattumalta, kaverin houkuttelemana. Vaikka alalle päätyminen olikin osin vahinko, ajatus työurasta ikäihmisten suunterveyden kehittäjänä muodostui jo opiskeluaikana.

> Lue Viikon akavalainen

Tapahtumat
2014 Akava-päivät

Akava-päivien yleisötilaisuuksissa käsitellään akavalaisten työelämää eri puolilla Suomea.

Akava-päivät 2014 banneri 70x11 0mm

27.3. Satakunta, Pori
12.5. Varsinais-Suomi, Turku
15.5. Lappi, Rovaniemi

> Tutustu Akava-päivien ohjelmiin ja ilmoittaudu