Uutiskirje
22.8.2014
Nuori ja seniori

Eläkeratkaisun on oltava oikeudenmukainen kaikille työntekijöille

Fjäder Sture10 sivustolle

Työura- ja eläkeneuvottelut ovat loppusuoralla. Uuden eläkejärjestelmän on oltava kannustava sekä oikeudenmukainen kaikille, linjasi Akavan työvaliokunta myöhään keskiviikkona.

– Kokonaisratkaisu tulee olemaan kompromissi kaikille, mutta sen on myös oltava oikeudenmukainen kaikille työntekijöille. Akava on valmis tekemään ratkaisun vain, jos eläkejärjestelmässä on jatkossakin korkeammat karttumat vanhuuseläkeikää lähestyville sekä niille, jotka jatkavat työuraansa eläkeiän alarajan täyttymisen jälkeen, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

> Lue tiedote

Eläkejärjestelmän on joustettava työkyvyn mukaan

Sitoutumattomat opiskelija- ja nuorisojärjestöt vaativat, että meneillään olevissa työeläkeneuvotteluissa muistetaan rakenteellisten muutosten lisäksi myös työelämän laatua parantavat toimenpiteet.

Keskeisin keino pidentää työuria on se, että työelämä joustaa työkyvyn ja työssä jaksamisen mukaan. Uuden eläkeratkaisun tulee edelleen ottaa huomioon yksilölliset erot ihmisten työurissa ja mahdollistaa eläkkeelle jääminen joustavasti.

> Lue opiskelija- ja nuorisojärjestöjen kannanotto

Seurakuntarakenteen muuttajat valitaan nyt

Arja Lusa

Vuoden 2014 seurakuntavaalit ovat kirkon tulevaisuuden kannalta merkittävät. Meneillään on laaja, koko kirkkoa koskettava seurakuntarakenteiden kehittämishanke.

Kirkon nuoriso- ja diakoniatyö on tärkeää juhlapuheissa, mutta seurakunnat vähentävät ensimmäisenä henkilöstöä kasvatustyön viroista, kuten nuorisotyöstä, sanoo Kirkon Nuorisotyöntekijöiden Liiton toiminnanjohtaja Arja Lusa.

> Lue Akavalaisen artikkeli

Nuorten kesäduunari-info auttaa elokuun loppuunSAK:n, STTK:n ja Akavan yhteinen Kesäduunari-info neuvoo  nuorten kesätyösuhteisiin liittyvissä asioissa. Kesäduunari-infoon on tullut tänä kesänä jo yli 450 yhteydenottoa. Helteinen sää on herättänyt kysymyksiä työn jaksottamisesta.

Kymmenettä kesää toimiva kesäduunari-info on suunnattu nuorille, heidän vanhemmilleen ja työnantajille.

Kesäduunari-info on avoinna elokuun 29. päivään saakka. Neuvoja vastaa numerossa 0800 179 279 ja osoitteessa www.kesaduunari.fi maanantaista perjantaihin kello 9–15 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa nimettömänä.

> Lisää Kesäduunari-infosta

Ehdota Akavan yrittäjäpalkinnon 2014 saajaa

Akavan yrittäjäpalkinnon tavoite on tuoda esille yrittäjyyden suurta merkitystä akavalaisille sekä akavalaisen yrittäjyyden merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, talouskasvulle ja hyvinvoinnille.

Palkinto myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta yrittäjyydestä, toimimisesta akavalaisen korkeasti koulutetun ammattinharjoittamisen ja yrittäjyyden hyväksi tai niiden toimintaedellytysten vahvistamiseksi.

Ehdotuksia palkinnon saajiksi voivat tehdä akavalaiset, Akavan jäsenliitot ja niiden jäsenet sekä Akavan elinkeinopoliittinen toimikunta. Ehdotuksia  toivotaan erityisesti jäsenliittojen yrittäjätyöryhmiltä, yrittäjävaliokunnilta ja yrittäjäneuvottelukunnilta. 

Vapaamuotoiset ehdotukset 19.9.2014 mennessä.

Akava julkistaa vuoden 2014 yrittäjäpalkinnon saajan syksyllä liittokokouksensa yhteydessä 27.11.2014.

> Tarkempia tietoja yrittäjäpalkinnosta

Toimintaterapeutti tuo kuntoutuksen osaksi arkea

Riitta Forss

Viikon akavalainen, toimintaterapeutti Riitta Forss pitää ammattiaan monipuolisena ja näkee ammattialan tärkeässä roolissa sosiaali- ja terveysalan muutoksessa. Toimintaterapeuttina on mahdollisuus tukea yksilön osallisuutta ja oman elämänsä asiantuntijuutta monella tapaa.

> Lue Viikon akavalainen

Tuumaamo: Havaintoja hiekkalaatikolta

Palasin juuri noin puolen vuoden pituiselta perhevapaajaksolta, jonka aikana ehdin taputella varovasti arvioiden useammankymmentä hiekkakakkua. Hiekkakakkujen ääreltä avautui valaiseva näkymä perhevastuun jakautumiseen Suomessa, joten seuraavassa muutamia havaintoja.

Joonas Miettinen

> Lue Joonas Miettisen blogikirjoitus

Syksyn Akava-päivät

Akava-päivät 2014 banneri 90x130mm 22082014

Merkitse kalenteriisi tapahtuman ajankohta!

4.9. Pohjois-Pohjanmaa, Oulu
11.9. Pohjanmaa, Kokkola
16.9. Kaakkois-Suomi, Kotka
2.10. Pirkanmaan, Tampere
10.10. Kainuu, Kajaani
16.10. Etelä-Pohjanmaa, Seinäjoki
13.11. Uusimaa, Helsinki
18.11. Keski-Suomi, Jyväskylä

Kansallinen etätyöpäivä 18.9.

Akava on mukana Kansallisen etätyöpäivän vietossa torstaina 18. syyskuuta 2014.

Kansallisen etätyöpäivän teemana on Työn uusi johtajuus. Kannustavien etätyölinjausten ja hyvän esimiestyön ohella etätyö edellyttää kykyä oman työn johtamiseen ja monimuotoiseen yhteisöllisyyteen.

> Lue lisää Kansallisesta etätyöpäivästä

Suomen paras kesätyönantaja 2014 -kilpailu

Akavan opiskelijat etsii Suomen parasta kesätyönantajaa. Kilpailu järjestetään seitsemännen kerran ja se on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.
 
Akavan opiskelijat haluaa kiinnittää kilpailulla huomiota työpaikkojen hyviin käytäntöihin ja esimiestaitoihin. Sekä kesätyöntekijät että työnantajat voivat ehdottaa Suomen parasta kesätyönantajaa.

Ehdotuksia voi tehdä 30.9.2014 saakka.

> Lue lisää kilpailusta

Akavas mål för regeringsprogrammet 2015-2019

Akavan hallitusohjelmatavoitteet ovat saatavissa nyt myös ruotsinkielisenä:

Arbete och tillväxt i Finland 

Suomenkielisenä:

Akavan keskeiset tavoitteet hallituskaudelle 2015–2019

Työstä kasvua Suomeen