Uutiskirje
28.3.2014
hightech01 kapea

Akava: Koulutettu keskiluokka maksaa laskun

Koulutetut keskiluokkaiset palkansaajat maksavat laskun hallituksen sopeutustoimista. Ansiotuloveron kiristäminen, solidaarisuusveron laajentaminen, ylimpien työttömyyskorvausten alentaminen, työmatkavähennysoikeuden kiristäminen, asuntolainojen korkovähennyksen heikennys ja lapsilisien leikkaus käyvät kaikki koulutettujen keskiluokkaisten kukkarolle.
 
– Verotus leikkaa useimpien koulutettujen palkansaajien tuloja liikaa jo nykyään. Kaikki uudet kiristykset kohdistuvat kipeimmin uusien työpaikkojen luomisessa avainasemassa oleviin ammattilaisiin. He ovat kaukana optiomiljonääreistä ja ansaitsevat palkkansa kovalla työllä. Heidän kurittamisensa ei ole Suomen kansantalouden eikä pienituloistenkaan etu, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akava toivoi maan hallitukselta ratkaisuja, jotka veisivät Suomen nopeasti kohti uutta osaavaa ja innovatiivista kasvutaloutta.

– On toki erinomainen saavutus, että sopeutustoimien yhteismäärä riittää kääntämään valtionvelan bruttokansantuotesuhdetta laskuun. Valitettavasti juustohöyläajattelu meni jälleen kerran strategisen kasvu- ja työllisyyslinjan edelle, sanoo pääekonomisti Eugen Koev.

> Lue Akavan vastaus hallituksen menojenkiristyspaketille

Palkansaajakeskusjärjestöt: Tilaajavastuun kehittämistä jatkettava

Palkansaajakeskusjärjestöt vaativat jatkamaan työtä tilaajavastuulain kehittämiseksi. SAK, STTK ja Akava korostavat, että jatkotyö on tarpeen, koska lakiin esitettävät muutokset eivät auta ratkaisemaan alipalkkaukseen liittyviä ongelmia.

Järjestöt painottavat työryhmämietintöön jättämässään lausumassa, että erityisesti tämä pätee ulkomailta alihankintana teetettävään työhön.

> Lue palkansaajakeskusjärjestöjen tiedote

Ei ihme, että on kiire

Pekka Pohjakallio vaaka

”Miten menee?” kysymme tutulta, johon törmäämme kadulla. ”Kaamea kiire ja hässäkkä”, kuuluu vastaus. Sitten pohdimme, kuinka vaikeaa ajan hallinta on.

Ajanhallinnassa on ennen kaikkea kyse oman itsemme hallinnasta. Siitä, että suunnittelemme hieman ja tiedämme, mikä on tärkeää, sanoo Pekka Pohjakallio 925Designistä Esimiesverkoston artikkelissa.

> Lue Esimiesverkoston artikkeli Akavalaisesta

Tolkkua työaikoihin banneri 284x90 mm uutiskirje

Akava haluaa Tolkkua työaikoihin -kampanjalla saada aikaan muutoksia akavalaisten työaikakäytäntöihin.

Kampanjasivuilla www.akava.fi/tolkkuatyoaikoihin voi tehdä lähtötasotestin, joka kertoo suuntaa-antavasti, onko omalla työpaikalla huomioitu työaikakuormituksen aiheuttamat haitat ja vaarat. Lähtötasotestin on tehnyt lähes 1300 kiinnostunutta.

Sivuilla esitellään myös konkreettisia työkaluja työpaikan eri toimijoille.

Kampanjaan kuuluu kaksi verkkoseminaaria työaikakuormituksesta ja sen hallinnasta. Käy tutustumassa, millaisia ratkaisuja ulkoministeriö ja Neste Oil ovat luoneet työaikakuormituksen haasteisiin. 

Seminaaritallenteet ovat katsottavissa Akavan Facebook-sivulta, samoin Twitteristä, kampanjasivuilta sekä osoitteesta akava.verkkotilaisuus.fi/tolkkuatyoaikoihin

Kampanja järjestetään yhteistyössä Akavan jäsenliittojen kanssa ja se jatkuu maaliskuun 2014 loppuun asti.

Tietosuojan monet ulottuvuudet

Nils Torvalds

EU-kansalaisten tietosuoja on peräisin ajalta, jolloin verkon käyttöä opeteltiin. On hyvä, että vuonna 1995 voimaantulleen direktiiviin tilalle valmistellaan uutta tietosuoja-asetusta. EU-kansalaistenkin on kuitenkin tunnettava oma vastuunsa tietosuoja-asioissa, kirjoittaa Nils Torvalds Kohti parempaa Eurooppaa -kolumnisarjassa.

> Lue Nils Torvaldsin kolumni Akavalaisesta

Riittääkö aika ilmastolain säätämiseen?

Ilmastokuva

Akava kannattaa ilmastolain säätämistä, sillä ilmastolaki parantaa ilmastopolitiikan ohjausta ja koordinaatiota. Akavan asiantuntija Elina Moisio kuvailee ilmastolakia ja sen tavoitteita.

Artikkelissa mukana kommentit energia- ja ilmastopäällikkö Ahti Fagerholmilta Metsäteollisuus ry:stä ja kampanjakoordinaattori Hanna Hakko Polttava Kysymys -koalitiosta.

> Lue Akavalaisen artikkeli

Imagolla on merkitystä

Akava-päivä Porissa 2

On tärkeä tehdä yhdessä töitä maakuntien kasvun eteen. Satakunnassa yhteistyötä osataan tehdä, kiitti puheenjohtaja Sture Fjäder Porin Akava-päivässä 27.3. Maakunnan imagon vahvistuminen on helpottanut myös koulutettujen osaajien rekrytointia.

> Lue Porin Akava-päivästä

Viikon akavalainen

Krista Korpela-Kosonen

Viikon akavalainen on viestintäyrittäjä Krista Korpela-Kosonen. Hän yhdistää ravitsemustieteen osaamisen viestintään. Työ on monipuolista ja yrittäjänä toimien työn ja perheen yhteensovittaminen onnistuu hyvin.

> Lue Viikon akavalainen

Tapahtumat
2014 Akava-päivät

Akava-päivien yleisötilaisuuksissa käsitellään akavalaisten työelämää eri puolilla Suomea.

Akava-päivät 2014 banneri 70x11 0mm

12.5. Varsinais-Suomi, Turku
15.5. Lappi, Rovaniemi

> Tutustu Akava-päivien ohjelmiin ja ilmoittaudu

Palkansaajien äänet ratkaisevat EU-vaalit

AaniaSuomesta logoPNG-vaalealle pohjalle

Ääniä Suomesta on palkansaajaliikkeen EU-kampanja, jossa kaikki kolme palkansaajakeskusjärjestöä ja lähes kaikki ammattiliitot ovat mukana.

www.aaniasuomesta.fi