Uutiskirje
28.5.2014
Työstä kasvua Suomeen uutiskirje

Akavan hallitusohjelmatavoitteet

Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan malli ja julkisen talouden rahoitus voidaan turvata, jos Suomella riittää rohkeutta uudistuksiin sekä rohkeutta panostaa osaamiseen ja uusien työpaikkojen luomiseen. Akava julkisti ensimmäisenä työmarkkinakeskusjärjestönä hallitusohjelmatavoitteensa.

– Meille on tärkeää olla ajoissa liikkeellä ennen kuin eduskuntapuolueet aloittavat omat ohjelmaprosessinsa vuoden 2015 eduskuntavaaleihin, sanoo yhteiskuntapolitiikkayksikön johtaja Pekka Piispanen.

Työmatkalta paluuta 2
Jos työmatka kestää myöhään yöhön, ei ehkä ole hyvä ajatus rientää töihin aamuvarhaisella. Työntekijän pitää itsekin huolehtia siitä, että kuormituksesta voi palautua.

Lisää työtä ja pidempiä työuria

Jatkuva taloudellinen kriisi on saanut monet tahot tarjoamaan väliaikaisia ratkaisuja Suomelle.

– Suomen pitää löytää uusi silta tulevaisuuteen. Akavassa katsomme, että se on osaaminen. Tuskaa voidaan hetkellisesti lievittää korottamalla erilaisia sosiaalisia ja elinkeinopoliittisia tukia, mutta ainoa tuki, joka kestää yli sukupolvien, on investointi koulutukseen ja tutkimukseen, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

> Lue Akavan tiedote
> Tutustu Akavan hallitusohjelmatavoitteisiin
> Lue Akavalaisen artikkeli

> Katso Työstä kasvua Suomeen -video

Hallitusohjelmatavoitteet Sture ja Marjo


Lähes joka toinen yli 40-vuotiaista korkeasti koulutetuista kärsii työpaineista

Lähes puolet yli 40-vuotiaista korkeasti koulutetuista palkansaajista kokee työssään sellaista kiirettä ja työpainetta, joka häiritsee heidän työhyvinvointiaan, kertoo Akavan selvitys, joka perustuu Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen vuoden 2013 aineistoon.

Kuormitusta kokeville koulutetuille työntekijöille kertyy vuodessa 9,5 sairauspäivää. Niillä, jotka eivät koe kiirettä ja työpaineita, sairauspäiviä on puolet vähemmän.

– Nämä luvut kertovat työelämästä Suomessa vuonna 2013. Selvitys kertoo karua kieltään siitä, että pelkkä eläkematematiikka ei auta ihmisiä tekemään pitempiä työuria. On välttämätöntä, että työura- ja eläkeratkaisussa sovitaan käytännön toimista työhyvinvoinnin parantamiseksi, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

– Asiantuntijatyön organisointitavassa ja henkilöstömitoituksessa on vielä paljon tekemistä, mutta toistaiseksi näihin haasteisiin ei ole oikein osattu vastata työpaikoilla, sanoo johtaja Maria Löfgren.

> Lue Akavan tiedote
> Tutustu tilastoihin
> Lue Akavalaisen artikkeli: Vain hyvinvoiva työntekijä yltää pitkään uraan

> Katso Kuormittaako asiantuntijatyö? -video

Kuormittaako asiantuntijatyö MariaLöfgrenVastavalmistuneilla korkeasti koulutetuilla on vaikeuksia työllistyä

Maria Löfgren 20052014

Akavan järjestämässä verkostoitumistilaisuudessa pohdittiin, miten edistää korkeasti koulutettujen työllistymistä. Kun Suomessa on yli neljätuhatta työtöntä vastavalmistunutta korkeasti koulutettua, tarvitaan laajaa yhteistyötä ja tehotoimia.

> Lue Akavalaisen artikkeli

Hallituksen teollisuuspoliittinen raportti on Akavan tavoitteiden mukainen

Akavan mielestä työ- ja elinkeinoministeriön julkaisema uudistuvan teollisuuspolitiikan linjaraportti on onnistunut analyysi Suomen vientiteollisuuden tilanteesta ja tulevaisuuden haasteista. Akava on esittänyt uudenlaista, innovaatioita ja uudistumiskykyä painottavaa elinkeinopolitiikkaa. Ministeriö ajaa raportissaan samoja tavoitteita.

- Olennaista on, että yritykset pystyvät rakentamaan innovaatioista itselleen todellista kilpailuetua ja kanavoimaan tästä syntyvän arvon kotimaahan. Tämän eteen meidän on tehtävä kaikkemme, Fjäder esittää.

> Lue Akavan tiedote 


ITUC:n (International Trade Union Confederation) maailmankongressi Berliinissä

Kansainvälisen ay-liikkeen kolmas kongressi pidettiin Berliinissä 18.–23. toukokuuta. ITUC:iin kuuluu yli 176 miljoonaa työntekijää 161:sta maasta. Kongressin  teemoina olivat työntekijöiden oikeudet ja kestävät työpaikat.

> Lue Akavalaisen artikkeli

Yhteispohjoismaiset työmarkkinat 60 vuotta

Toukokuun 22. päivä tuli kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Pohjoismaat allekirjoittivat yhteisiin työmarkkinoihin tähtäävän sopimuksen. Se oli yksi modernin pohjoismaisen yhteistyön merkittävimmistä aloitteista ja historiallinen teko työvoiman vapaan liikkuvuuden mahdollistamiseksi jo kauan ennen EU:n vastaavia pyrkimyksiä. 

> Lue Akavalaisen artikkeli

Luettua: Kestävä työ ja hyvä elämä

Akavalainen-verkkolehdessä on nyt tutkija Jukka-Pekka Tolvasen kirja-arvio Antti Kasvion teoksesta Kestävä työ ja hyvä elämä. Kasvio toimii vanhempana tutkijana Työterveyslaitoksella. Kirja on mielenkiintoinen, helppolukuinen teos, joka herättää ajatuksia muun muassa omasta roolista työelämässä.

Kasvio Kestävä työ ja hyvä elämä

>Lue kirja-arvio Akavalaisesta

Tapahtumat: Akavan terveyspoliittinen seminaari 6.6. kello 9-12

Akava järjestää suuren terveyspoliittisen seminaarin 6.6.2014 kello 9-12 Akavatalossa. Seminaarissa ministeriön, tutkimuslaitosten ja ammattijärjestöjen terveyspoliittiset asiantuntijat keskustelevat terveydenhuollon tulevaisuudesta, tuottavuudesta ja työvoimatarpeesta.

Lämpimästi tervetuloa!

Tapahtuman ohjelma ja ilmoittautuminen ovat osoitteessa www.akava.fi/
terveydenhuollontulevaisuus