Uutiskirje
4.4.2014
Aanestan 980x400c

Palkansaajakeskusjärjestöt: EU:n ja USA:n kauppasopimus hyödyttäisi Suomen palkansaajia

PSKJ ja Stubb


Palkansaajajärjestöt SAK, STTK ja Akava kannattavat Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välisen kauppasopimuksen solmimista. TTIP-sopimus (Transatlantic Trade and Investment Partnership) hyödyttäisi taloudellisesti myös Suomea, sillä se kiihdyttäisi kaupankäyntiä ja kilpailua ja lisäisi tuottavuutta.

Sopimuksen voidaan odottaa tuovan työntekijöille nykyistä enemmän mielekkäitä, hyvin palkattuja töitä, parantavan kuluttajien ostovoimaa ja laajentavan tuotevalikoimaa.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb vieraili Akavatalolla palkansaajakeskusjärjestöjen tilaisuudessa, jonka yhteydessä hänelle luovutettiin palkansaajakeskusjärjestöjen kannanotto aiheesta.

> Lue palkansaajakeskusjärjestöjen tiedote ja kannanotto

Palkansaajakeskusjärjestöt: Työväkivallan uhan torjuntaan tarvitaan järeämmät keinot

Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava pitävät välttämättömänä sitä, että Suomessa otetaan käyttöön järeämmät keinot väkivallan ja sen uhan torjumiseksi työelämässä. Tämä edellyttää, että lainsäädäntöä täydennetään antamalla yksityiskohtainen asetus väkivallan uhan torjumiseksi.

> Lue palkansaajakeskusjärjestöjen tiedote

Ääniä Suomesta: entä jos kukaan ei sanoisi mitään?

Ääniä Suomestä EU 394x150c

Tavalliset työssäkäyvät ihmiset ovat viime aikoina joukolla voimaantuneet monissa maissa — joko rauhanomaisesti tai pahimmillaan väkivaltaa käyttäen — tuomaan äänensä kuuluviin. He haluavat, että demokratiaa kunnioitetaan ja tunnustetaan ihmisarvoisen elämän kuuluvan kaikille.

Samanaikaisesti olemme valmiita vapaaehtoisesti luopumaan mahdollisuuksistamme vaikuttaa. Kun työnantaja ajaa tavoitteitaan eurooppalaisen päätöksenteon kautta, olemme tyytyväisinä hiljaa. Ajattelemme ettei meille kuulu, mitä Brysselissä päätetään.

Ääniä Suomesta on palkansaajaliikkeen EU-kampanja, joka tuo työelämäteemoja vaalikeskusteluun ja innostaa palkansaajia äänestämään Euroopan parlamentin vaaleissa.

> Lue Akavalaisen artikkeli 

Ääniä Suomesta -kampanjan sivustolla Markus Penttinen tarjoaa tukea ehdokkaiden tenttaamiseen. Katso, mitä voisit kysäistä ehdokkailta.

> Lue Markus Penttisen kirjoitus Laita mepin selkä seinää vasten!

Pussy Riot Akavalle: älkää katkaisko Venäjä-yhteyksiä

PussyRiot DSC 0223

Tempauksistaan maailmankuulu venäläinen vastarintabändi Pussy Riot kehottaa Akavaa ja muitakin eurooppalaisia järjestöjä olemaan katkaisematta yhteyksiään Venäjään. Sananvapautta ja perusoikeuksia puolustavilla venäläiset tarvitsevat yhteyksiä ja tukea, jotta jaksavat vaativissa olosuhteissa. 

> Lue lisää Akavalaisesta

Tulevaisuus on kameleonttimaisten osaajien

kuva katoavat ammatit 2

Etlan tammikuussa julkaisema tutkimus katoavista ja nousevista ammateista katsoo kristallipalloon hiukan eri kulmasta kuin vastaavat ulkomaiset raportit. Meillä katoavaksi arvioidun myyntityön povataan työllistävän hyvin Euroopassa. Johtajien tulevaisuus näyttää Suomessa lupaavalta, kun Ranskassa ja Kanadassa sama ammatti on katoavien listalla.

> Lue Akavalaisen artikkeli

Viikon akavalainen

Annikki Törmänen

Viikon akavalainen, kouluterveydenhoitaja Annikki Törmänen on unelmatyössään. Työskentely lasten ja nuorten parissa on hyvin mielenkiintoista ja antoisaa, joskin myös raskasta. 

> Lue Viikon akavalainen

Tuumaamo:
Ymmärrätkö sinä sote-uudistuksen periaatteet?

MTV:n julkistamassa kyselyssä ilmeni, ettei enemmistö kansasta ymmärrä sote-uudistusta. Yli puolet kansalaisista ymmärtää uudistusta melko huonosti tai ei lainkaan. TV-uutisissa kansalaiset yllätettiin toriostoksilta, eikä väki osannut antaa selkeitä vastauksia uudistusta koskeviin kysymyksiin.

Kristiina Kokko

> Lue Kristiina Kokon blogikirjoitus

Tuumaamo:
Nuoret mukaan päätöksentekoon

Jouni Markkanen

Kun työelämä muuttuu, korkeakoulutus ei ole enää tae työpaikasta. Modernit, epätyypilliset työsuhteen muodot yleistyvät etenkin työuraansa aloittavilla. Liittojen pitää tämän vuoksi uudistaa toimintaansa ja perustella uudella tavalla olemassaolonsa nuorille ja vastavalmistuneille. Tuon joukon ajatuksiin pääsee parhaiten kiinni ottamalla nuoret mukaan päätöksentekoon.

> Lue Jouni Markkasen blogikirjoitus

Tapahtumat
2014 Akava-päivät

Akava-päivien yleisötilaisuuksissa käsitellään akavalaisten työelämää eri puolilla Suomea.

Akava-päivät 2014 banneri 70x11 0mm

12.5. Varsinais-Suomi, Turku
15.5. Lappi, Rovaniemi

> Tutustu Akava-päivien ohjelmiin ja ilmoittaudu