Uutiskirje
6.6.2014
Akavatalolla muuton valmistelua

Akava muuttaa Länsi-Pasilaan  

Akavatalon peruskorjaus lähestyy ja Akava siirtyy väistötiloihin Länsi-Pasilaan.

Toiminta jatkuu maanantaista kesäkuun 9. alkaen osoitteessa Maistraatinportti 2, 00240 Helsinki. Pyrimme pyörittämään toimintaamme mahdollisimman sujuvasti muutosta huolimatta.

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen toteutuminen varmistettava

Akavan tavoitteena tulevalle hallituskaudelle on varmistaa sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen toteutuminen. – Pidämme tärkeänä, että avoimet kysymykset ratkaistaan mahdollisimman pian, jotta kokonaisuus saadaan valmiiksi, painotti puheenjohtaja Sture Fjäder avatessaan tänään Akavan terveyspoliittisen seminaarin.

Terveyspoliittinenseminaari

> Lue Akavan tiedote
> Lue Akavalaisen artikkeli Henkilöstön asema ja johtaminen keskiössä sote-uudistuksen toteuttamisessa

Vaikuttaako vamma korkeasti koulutetun työnhakuun?

Tyttö pyörätuolissa

Korkeasti koulutetut vammaiset nuoret kilpailevat samoista työpaikoista ja pohtivat samoja työnhakuun liittyviä kysymyksiä kuin muutkin korkeasti koulutetut työnhakijat. Vaikka työtä haetaan oma osaaminen eikä vamma edellä, moni törmää ennakkoluuloihin.

Työnhaussa on avuksi, jos vammainen työnhakija tuntee vahvuutensa ja osaamisensa erityisen hyvin ja kertoo avoimesti mahdollisista erityistarpeistaan. Mentori voi olla tärkeä kannustaja, kun siirrytään opinnoista työelämään. 

> Lue Akavalaisen artikkeli

Kuntaeläkkeiden rahoitus selvitettävä

Kuntatyönantajat ja palkansaajakeskusjärjestöt haluavat selvittää kuntaeläkkeiden rahoituksen. Pyyntö liittyy käynnissä oleviin työeläkeneuvotteluihin. Selvityksen tulisi olla valmis viimeistään elokuun alussa.

KT, SAK, STTK ja Akava ovat pyytäneet valtiovarainministeriötä asettamaan sosiaali- ja terveysministeriön kanssa selvitysmiehen, jonka tehtävänä olisi muun muassa selvittää, miten varmistaa kunta-alan eläkkeiden kestävä rahoitus.

> Lue kuntatyönantajien ja palkansaajakeskusjärjestöjen tiedote

Palkansaajakeskusjärjestöt: Ilman työpaikkoja eläkeuudistus jää torsoksi

Palkansaajakeskusjärjestöt arvioivat eläkeuudistuksen jäävän puolitiehen, jos Suomeen ei saada pikaisesti lisää työpaikkoja.
 
SAK, STTK ja Akava muistuttavat juhannuksen alusviikolla minihallitusneuvotteluihin lähteviä puolueita, että kaikki keinot on syytä ottaa käyttöön työllisyyden kohentamiseksi.

> Lue palkansaajakeskusjärjestöjen tiedote

Keskusjärjestöt: työssäoppiminen keskeinen osa tutkintoon tähtäävää koulutusta

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat päivittäneet suosituksensa työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistämiseksi. Järjestöt korostavat työssäoppimisen merkitystä tutkintoon tähtäävässä koulutuksessa. Aidossa ympäristössä työpaikalla tapahtuva oppiminen ja harjoittelut ovat myös tärkeä osa korkeakoulutusta.

> Lue Akavan, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n, Kirkon työmarkkinalaitoksen, KT Kuntatyönantajien, SAK:n ja STTK:n tiedote

Nuorten kesäduunari-info auttaa – kysyminen kannattaa


SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteinen Kesäduunari-info neuvoo  nuorten kesätyösuhteisiin liittyvissä asioissa. Maksuton palvelu on kerännyt viime kesinä yli 500 yhteydenottoa.

Kymmenettä kesää toimiva kesäduunari-info on suunnattu nuorille, heidän vanhemmilleen ja työnantajille. Yhteyttä voi ottaa jo ennen työsuhteen alkua. Kysyä voi esimerkiksi palkoista, työvuoroista tai työsopimuksen laatimiseen liittyvistä seikoista.

Kesäduunari-info on avoinna 29. elokuuta saakka. Neuvoja voi kysyä numerosta 0800 179 279 ja osoitteesta www.kesaduunari.fi. Keskustelu käy myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/kesaduunari.

> Lisää Kesäduunari-infosta

Ehdota Akavan yrittäjäpalkinnon 2014 saajaa

Akavan yrittäjäpalkinnon tavoite on tuoda esille yrittäjyyden suurta merkitystä akavalaisille sekä akavalaisen yrittäjyyden merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, talouskasvulle ja hyvinvoinnille.

Palkinto myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta yrittäjyydestä, toimimisesta akavalaisen korkeasti koulutetun ammattinharjoittamisen ja yrittäjyyden hyväksi tai niiden toimintaedellytysten vahvistamiseksi.

Ehdotuksia palkinnon saajiksi voivat tehdä akavalaiset, Akavan jäsenliitot ja niiden jäsenet sekä Akavan elinkeinopoliittinen toimikunta. Ehdotuksia  toivotaan erityisesti jäsenliittojen yrittäjätyöryhmiltä, yrittäjävaliokunnilta ja yrittäjäneuvottelukunnilta.

Akava julkistaa vuoden 2014 yrittäjäpalkinnon saajan syksyllä liittokokouksensa yhteydessä 27.11.2014.

> Tarkempia tietoja yrittäjäpalkinnosta

Kansainvälinen myynti koukuttaa

Marika Haapakoski

Viikon akavalainen, asiakkuuspäällikkö Marika Haapakoski on tehnyt uransa kansainvälisessä myynnissä. Haapakoskelle myönteisyys on tärkein työkykyä ylläpitävä voima, jonka merkitys korostuu tuotekehitysympäristössä.

> Lue Viikon akavalainen

Kierrä kesätyön kuopat

Kesä on nuorten aikaa. Voi iloita lomasta, olipa se koulusta tai opiskelusta, ja tarjolla on paljon harrastuksia ja tapahtumia. On enemmän aikaa olla kavereiden kanssa, vaikkapa rannalla ottamassa aurinkoa. Samalla pitäisi hankkia arvokasta työkokemusta kesätöissä. Miten tämä yhtälö onnistuu?

Veikka Kuusisto

> Lue Veikka Kuusiston blogkirjoitus

Akava SuomiAreenalla

Akava on jäsenliittoineen mukana heinäkuussa SuomiAreena-tapahtumassa Porissa.

SuomiAreena logo rgbAkavan yleisötilaisuus

Työstä hyvää elämää -kilpailu 15. heinäkuuta 2014 kello 14.00–15.15 Jazzkadun lavalla

Tule katsomaan, millaista on hyvä työelämä ja mitkä ovat Suomen työelämän menestyksen avaimet. Kisassa on vastakkain kaksi joukkuetta, joiden näkemyksistä lehdistön edustajat valitsevat suosikin.

Joukkueenjohtajina toimivat johtaja Mika Kojonkoski, Suomen olympiakomitea, ja myyntijohtaja Marjaana Satuli, TK Property Management.

Joukkueissa ovat mukana toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK:sta ja toiminnanjohtaja Mika Varjonen Tradenomiliitosta, puheenjohtaja Sture Fjäder Akavasta ja työmarkkinapäällikkö Anu Sajavaara Palvelualan työnantajat Palta ry:stä. Tapahtuman juontaa toimittaja Reetta Räty.

> Porissa nähdään!

Suomen paras kesätyönantaja 2014 -kilpailu

Akavan opiskelijat etsii Suomen parasta kesätyönantajaa. Kilpailu järjestetään seitsemännen kerran ja se on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.
 
Akavan opiskelijat haluaa kiinnittää kilpailulla huomiota työpaikkojen hyviin käytäntöihin ja esimiestaitoihin. Sekä kesätyöntekijät että työnantajat voivat ehdottaa Suomen parasta kesätyönantajaa.

> Lue lisää kilpailusta