Uutiskirje
1.4.2015
osaamisesta kasvua suomeen 31032015 raj

Lopetetaan työn tekemisen kieltäminen

Akavan seminaari "Osaamisinvestoinneista kasvua Suomeen" tuuletti ajatuksia työelämästä ja taloudesta sekä talouskasvun esteistä ja mahdollisuuksista. Reippain avaus taisi olla hätähuuto työmarkkinajärjestöille: lopetetaan työn tekemisen kieltäminen.

Puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan korkeasta osaamistasosta kumpuaa uuden kasvun mahdollisuuksia, vaikka talous kyntää syvällä. Koulutuksen on tuettava sitä, että uusia työpaikkoja voi syntyä osaamisen, innovaatioiden, investointien ja kannattavan työn pohjalta.

> Lue Akavalaisen artikkeli


Digitalisaatiokehityksen tukemiseen lisää resursseja

Suomen on ryhdyttävä ripeästi uudistamaan ja monipuolistamaan teollista perustaansa, Akava kehottaa. Valtion on tarjottava yrityksille nykyistä paremmat mahdollisuudet luoda uusia työpaikkoja uusien resurssitehokkaiden teknologioiden ja laajemmin digitalisaation pohjalle.

– Tämä elinkeinorakenteen muutos onnistuu, mikäli olemme valmiit luomaan yrityksille edellytykset kokeilla, innovoida ja uudistua. Muutosta voimme tukea digitaalisissa palveluissa, teollisessa internetissä ja digitalisoimalla julkisia palveluita. Yksityisen ja julkisen sektorin ICT-panostukset digitaalitalouden kasvun alustaksi ovat molemmat tärkeitä, sanoi puheenjohtaja Sture Fjäder Akavan seminaarissa ”Osaamisinvestoinneista kasvua Suomeen”.

> Lue tiedote


Korkeakoulutettujen työttömien määrä kasvaa, vastavalmistuneilla hitaammin kuin muilla

Korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrä jatkoi kasvuaan helmikuussa 2015. Helmikuun lopussa oli työttömänä 46 086 korkeakoulutettua, joka oli 6 311 enemmän kuin vuotta aikaisemmin eli kasvua tuli 15,9 prosenttia. Työttömistä alemman korkeakoulututkinnon suorittaneita oli 24 685 ja ylemmän 19 858. Tutkija-asteen koulutuksen suorittaneita oli työttömänä yhteensä 1 543.

> Lue Akavan työttömyyskatsaus


Viikon luku:

Yli 60 000 euroa vuodessa ansaitsevan palkansaajan tuloveroaste on Suomessa jo 6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Ruotsissa

Jo kuusi prosenttiyksikköä Suomi Ruotsi

Ajankohtaista liitoissa

> Lue uutisia Akava-yhteisöstä


Uudet haasteet ja mahdollisuus vaikuttaa

Susanna Ruuth

Viikon akavalainen, puheterapeutti Susanna Ruuth aloitti Suomen Puheterapeuttiliiton puheenjohtajana vuoden alussa. Mahdollisuus vaikuttaa puheterapian ja puheterapeuttien asemaan houkuttelivat hänet luottamustoimeen. Oma työ puheterapeuttina, mutta myös puheenjohtajan tehtävä vaatii kykyä ottaa esiin ja sanottaa vaikeitakin asioita

> Lue Viikon akavalainen


Tuumaamo:

Riittääkö nolla tuntia viikossa?

Julkisuudessa on väitelty ns. nollatyösopimusten huonoista ja hyvistä puolista. Työnantajat katsovat, että tällaisia sopimuksia tarvitaan lisäämään joustoja työmarkkinoilla. Palkansaajapuolella ollaan huolissaan näillä sopimuksilla työskentelevien työntekijöiden turvasta tai oikeastaan turvattomuudesta. Lainsäädäntö ei tunne tällaista sopimustyyppiä, mutta se mahdollistaa työajan määrittelyn kiinteäksi tai tuntimäärältään vaihtelevaksi.

Jaana Meklin

> Lue Jaana Meklinin blogikirjoitus


Akava-päivät

Banneri Akava paivat 2015   130  mm x 90 mm

Kevään Akava-päivien teemana on Akavan hallitusohjelmatavoitteet
Työstä kasvua Suomeen.

Akava-päiviä järjestetään eri puolilla maata seuraavasti:

• 7.5. Kainuu, Kajaani
• 22.5. Kemi, Lappi
• 4.6. Kaakkois-Suomi

Ohjelmat & ilmoittautumiset
Akava-päivät 2015