Uutiskirje
11.12.2015
Neuvottelu_04

Paikallinen sopiminen onnistuu yhteistyöllä, ei sanelulla

Akava pitää paikallista sopimista mahdollisuutena rakentaa tulevaisuuden työelämää, mikäli sopimisasetelma saadaan aidosti tasavertaiseksi.

– Pakkolaeilla aiheutettu luottamusvaje on mahdollista korjata, jos paikallisen sopimisen jatkovalmistelu tapahtuu asiantuntevan yhteistyön hengessä. Paikallisen sopimisen uudistamiselle on nyt erinomainen tilaisuus, jota kenenkään ei tulisi hukata sanelemalla ja voimapolitiikalla, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

Lue tiedote: Paikallisen sopimisen edellytyksenä tasavertaiset osapuoletPakkolakipaketin vaikutukset on selvitetty puutteellisesti

Akava, SAK ja STTK ovat antaneet lausunnon hallituksen pakkolakipaketista. Järjestöt toteavat, että pakkolakipaketin työllisyys- ja taloudelliset vaikutukset on selvitetty puutteellisesti ja ne perustuvat lukuisiin oletuksiin. Lisäksi lakipaketin esitykset ovat tulkinnanvaraisia ja ennakoimattomia ja ne kohdistuvat epätasaisesti eri toimialoille ja työntekijäryhmiin.

Lue palkansaajakeskusjärjestöjen lausunto pakkolakipaketista
Lue Akavan kooste pakkolakipaketin vaikutuksistaOpiskelijoille iso kiitos

Opiskelijastipendin saajat 2015

Puheenjohtaja Sture Fjäder luovutti Akavan opiskelijastipendit kahdelletoista opiskelija-aktiiville, jotka ovat edistäneet Akavan ja Akavan jäsenliittojen opiskelijatoimintaa.

– Opiskelijoiden aktiivisuus on merkittävää sekä Akavan että liittojemme toiminnalle. Haluamme stipendeillä osoittaa kiitoksemme siitä monipuolisesta työstä, jota nämä opiskelijat ovat tehneet, Fjäder sanoo.

Lue tiedote: Akava antoi tunnustusta opiskelijatoimijoilleTuore työttömyyskatsaus: Työttömien määrän kasvuvauhti hidastunut

Akavan työttömyyskatsaus 201511 kaavio-3

Akavan tuore työttömyyskatsaus kertoo lokakuun lopun työttömyystilanteesta. Korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrä jatkoi kasvuaan lokakuussa 2015 hieman hitaammin kuin viime vuonna. Korkeakoulutettuja työttömiä oli lokakuun lopussa yhteensä 46 935. Lisäystä vuotta aikaisempaan verrattuna tuli 5 014 henkilöä eli 12,0 prosenttia.

Lue työttömyyskatsaus: Korkeakoulutettujen työttömien määrän kasvuvauhti on hieman hidastunut


Viikon luku: Ongelmatilanteet työpaikoilla

Ongelmatilanteiden määrän kasvu

37 prosenttia julkisen sektorin ja 25 prosenttia yksityisen sektorin luottamusmiehistä kertoo ongelmatilanteiden lisääntyneen työpaikoilla.

Lue Viikon lukuSoteuudistus myllää kuntien toimintatavat

Vesa Vuorenkoski 5

Asiantuntija Vesa Vuorenkoski arvioi Tuumaamossa soteuudistuksen vaikutuksia kunnille. "Kunnilla on tuhannen taalan paikka uudistaa omiakin toimintatapoja, jotta kuntalaisten palveluja voidaan uudistaa ja elävöittää", hän kirjoittaa.

Lue Vesa Vuorenkosken blogikirjoitusOnko ilmasto kaikkien asia?

Elina Moisio 7

Asiantuntija Elina Moisio raportoi Tuumaamossa Pariisin ilmastokokouksen tapahtumia. Neuvotteluissa on esitetty, että ihmisoikeudet siirrettäisiin sopimuksen sitovammasta tekstiosuudesta heikompaan. "Millainen olisi ilmastosopimus, jolla ei ole kansalaisten ja kansalaisyhteiskunnan tukea?", Moisio kysyy.

Moision loppureportaasi Pariisin tuloksista on tulossa viikonlopun aikana.

Lue Elina Moision blogikirjoitus