Uutiskirje
12.6.2015
päiväkodissaa09 kapea

Työttömien työmarkkina-asemaa on parannettava

Akava vaatii maan hallitusta parantamaan työttömien työmarkkina-asemaa useilla eri keinoilla. Työttömyystilanne pahenee jatkuvasti, mutta julkisuudessa hallituspuolueiden edustajat ovat vaatineet lähinnä ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaamista.

> Lue tiedote


Veroalen tulee näkyä myös koulutettujen työntekijäperheiden ostovoimassa

Akavan hallitus linjasi maanantaina olevansa valmis yhä neuvottelemaan työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta sekä yhteiskuntasopimuksesta. Akava edellyttää kuitenkin, että työttömyysturvaan ei kajota työllisyys- ja kasvusopimuksen ollessa voimassa ja mahdolliset työttömyysturvan muutokset neuvotellaan kolmikannassa.

> Lue tiedote


Työllisyys- ja kasvusopimus – Missä mennään

Työmarkkinakeskusjärjestöt neuvottelevat parhaillaan työllisyys- ja kasvusopimuksen (Tyka) palkkaratkaisun kustannusvaikutuksesta ja toteutusajankohdasta. Kyseessä on niin sanottu puhdas palkkaratkaisu ilman muita työehtokysymyksiä. Takaraja sopimiselle on maanantai 15.6.2015.

> Lue Akavalaisen artikkeli


Yhteiskuntasopimuksen siirto ei ole vetkuttelua

Yhteiskuntasopimuksen kiirehtiminen on turhaa senkin vuoksi, että hallituksen oman suunnitelman mukaan mahdollisesti sovittavien toimien tarvitsee olla mitattavissa vasta maaliskuussa 2017. Näin ollen järjestöillä on aikaa neuvotella yhteiskuntasopimuksesta vuoden 2016 kuluessa. 

Soini, Sipilä, Stubb Lehtikuva 29636259

> Lue Akavalaisen artikkeli


Ella työllistyy ja työllistää

Akavan mielestä korkeakoulutuksen pitää antaa opiskelijalle vahva oman alansa osaaminen, mutta myös hyvät työelämätaidot ja valmiudet luoda tarvittaessa oma työpaikkansa. Kun korkeakoulu toimii, Ellan tie työelämään on sujuvampi.

Ella työllistyy 4

> Katso video


Tapaamo:
Valtakunnansovittelija yllyttää sopimaan

Edeltäjiensä lailla uusi valtakunnansovittelija Minna Helle toivoo mahdollisimman vähän asiakkaita. Hänen mielestään tässä työllisyys- ja taloustilanteessa pitäisi luopua jostakin saadakseen jotakin uutta. 

Minna Helle Lehtikuva 28489135

> Lue Akavalaisen artikkeli


Verkostomaisen asiantuntijaorganisaation johtaminen

Onnistunut ja vaikuttava, kansainväliset mitat täyttävä turvallisuustutkinta vaatii erinomaisen tutkinta-osaamisen lisäksi eri alojen ajantasaista ja syvällistä asiaosaamista. Leimallista tutkintatyölle on sen ryhmätyöluonne, kirjoittaa johtaja Veli-Pekka Nurmi Esimiesverkoston artikkelissa. 

Veli-Pekka Nurmi_Onnettomuustutkintakeskus

> Lue Esimiesverkoston artikkeli


Viikon luku:
Korkeakoulutetuista työttömistä 30 prosenttia oli pitkäaikaistyöttömiä huhtikuussa 2015

Korkeakoulututetuista työttömistä 30 prosenttia oli pitkäaikaistyöttömiä huhtikuussa 2015


Työelämä yhdenvertaiseksi ja tasa-arvoiseksi

Palkansaajakeskusjärjestöt järjestävät Helsinki Pride -viikolla Työelämä yhdenvertaiseksi ja tasa-arvoiseksi -seminaarin tiistaina 23.6. Seminaarissa käsitellään vuoden alusta voimaan tulleiden yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain muutosten vaikutuksia työelämään.

Helsinki Pride -viikon tapahtumat huipentuvat kulkueeseen lauantaina 27.6.

Helsinki Pride 2015

> Lue lisää Helsinki Pride 2015 -viikon tapahtumista 


Taiteen ja tutkimuksen liitto

Eeva-Anttila


Viikon akavalainen, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila kokee tieteen ja taiteen kietoutuvan luontevasti yhteen työssään. Opettajalta se vaatii paljon kokemusta ja osaamista

> Lue Viikon akavalainen


Tuumaamo:

Työpaikat tasa-arvoisiksi ja yhdenvertaisiksi

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kunniaksi järjestettäviä Pride-kulkueita näkyy jälleen katukuvassa eri puolilla Eurooppaa. Suurimmissa kaupungeissa spektaakkelimaisiksi juhliksi paisuneella tapahtumalla on vakavampikin puoli. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden saralla Euroopassa – ja meillä Suomessa – on yhä paljon tehtävää.

Miika Sahamies

> Lue Miika Sahamiehen blogikirjoitus


Lukiolaisten ideoima mielenilmaus koulutusleikkauksia vastaan koonnut tuhansia

Jo yli 8000 suomalaista on ilmoittautunut osoittamaan mieltään hallitusohjelmaan kirjattuja koulutusleikkauksia vastaan Kansalaistorilla Helsingin Kampissa 15.6.2015 kello 16. Kahden lukiolaisen WhatsApp-keskustelusta alkunsa saanut tempaus kokosi Facebookissa tuhansia ilmoittautuneita parin päivän aikana.

> Lue Akavalaisen artikkeli


Ehdota Akavan yrittäjäpalkinnon 2015 saajaa

Akavan yrittäjäpalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena ansioituneelle yrittäjälle tai ammatinharjoittajalle. Tavoitteena on tuoda esille yrittäjyyden suurta merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, talouskasvulle ja hyvinvoinnille.

> Lue lisää ja tee ehdotus yrittäjäpalkinnon saajaksi


Kesäduunari-info auttaa nuoria kesätyöasioissa

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info neuvoo nuoria kesätyösuhteisiin liittyvissä asioissa. Palvelu toimii 28. elokuuta asti. Maksuttomaan Kesäduunari-infoon voivat ottaa yhteyttä nuorten lisäksi vanhemmat sekä työnantajat.

kesaduunari-info

Puhelimesta tai netin kautta voi pyytää apua esimerkiksi palkkoihin, työvuoroihin tai työsopimuksen laatimiseen liittyviin asioihin. Tänä kesänä neuvojana on Rina Knape.


Suomen paras kesätyönantaja 2015 -kilpailu

Akavan opiskelijat etsii jälleen Suomen parasta kesätyönantajaa. Kilpailu järjestetään kahdeksannen kerran ja se on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta

> Lue Akavan opiskelijoiden tiedote


Ajankohtaista liitoissa

> Lue Akava-yhteisön uutisia


Akava on SuomiAreenalla

Tervetuloa kuulemaan hyviä ja huonoja uutisia koulunpenkiltä Akavan tilaisuuteen torstaina 16.7. kello 14.00-15.15 Eetunaukion lavalle Porissa.

SuomiAreena logo rgb