Uutiskirje
13.11.2015
katunäkymää2b

Pakkolait tuntuisivat palkkapussissa

Akava on laskenut, miten maan hallituksen keskiviikkona julkaisemat niin sanotut pakkolakiesitykset vaikuttaisivat palkansaajien vuosituloon eri palkkatasoilla. Lakiesitykset muuttaisivat kaksi arkipyhää työpäiviksi ilman korvausta, leikkaisivat sairausajan palkkaa ja lomarahaa sekä lyhentäisivät vuosiloman enimmäispituutta ilman korvausta. Keskimäärin pakkolait leikkaisivat palkansaajan vuosiansioita 3,6 prosenttia.

Pakkolakien vaikutukset vuosituloon

Pakkolakien-vaikutukset_laskelmat-2bMitä pakkolait tarkoittavat?

Akava tyrmää hallituksen esitykset heikentää työehtoja niin sanottujen pakkolakien keinoin. Hallituksen esitykset kohtelevat eri työntekijäryhmiä epäoikeudenmukaisesti, eikä pakkolakien pykäläviidakko edistä työllisyyttä. Lisäksi ne sotivat useassa kohdin Suomen perustuslain sekä kansainvälisten sopimusten henkeä vastaan.

Akava on koonnut tietopaketin, mitä hallituksen esitykset tarkoittavat yksittäiselle työntekijälle ja miten pakkolasiprosessi nyt etenee.

Lue kooste: Pakkolakien pykäläviidakko ei edistä työllisyyttä

Lue palkansaajajärjestöjen tiedote: Palkansaajakeskusjärjestöt tyrmäävät pakkolait
Demos Helsingin Aleksi Neuvonen: Työelämä ja koulutus pirstaloituvat

Neuvonen_Aleksi_

Mikroyrittäjyyttä, itsensä työllistäviä, digitaalista työnvälitystä, useita rinnakkaisia töitä. Tätä on tulevaisuuden työelämä, uskoo Demos Helsingin Aleksi Neuvonen. Hän kertoo Tapaamo-haastattelussa, että merkittävä osa korkeakoulutuksesta ei välttämättä enää tulevaisuudessa tähtää työelämän valmiuksiin ja valmista ammattiin.

Lue Akavalaisen artikkeli: Utelias monitaituri on kova sana tulevaisuudessaSiirtolaispopulismi näkyy Britannian EU-vaatimuksissa

EU-lippuja

Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen ruotii Akavalaisessa Ison-Britannian pääministerin David Cameronin esittelemää EU-vaatimusten tuhtia ja pitkää vaatimusluetteloa. Sen mukaan Britannialle on muun muassa saatava euroalueen päätöksentekoa koskeva veto-oikeus ja EU:n on vähennettävä tietyllä määrällä lakeja. Kokonaisuutena brittihallituksen neuvottelutarjous EU:lle ei ollut lupaava alku. Euroopan unionin on kuitenkin syytä keskustella brittihallituksen kanssa ja katsoa, mitkä sen vaatimuksista ovat järkeviä ja kehityskelpoisia. Niitäkin siis on.

Lue Akavalaisen artikkeli: Britannian EU-vaatimukset perustuvat siirtolaisuuspopulismiin

Rauha ammatillisen koulutuksen uudistukseen

Louhelainen_Hannele_04

Toisen asteen koulutus eli ammatillinen ja lukiokoulutus jää maakuntahallintomallin ulkopuolelle. Niin pitääkin. Paukut on laitettava ammatillisen koulutuksen uudistamiseen, josta on jo päätetty. Toivottavasti poliittisella pelillä ei häiriköidä valmistelussa olevaa työtä, kirjoittaa asiantuntija Hannele Louhelainen Tuumaamossa.

Lue Hannele Louhelaisen blogikirjoitusAkava-päivä Hämeessä: Mielisairaalasta innovaatiokeskittymäksi

Hämeen Akava-päivä

Akava-päivä vieraili Hämeenlinnassa 10. marraskuuta. Tutustuminen Hämeen ammattikorkeakouluun alkoi yllättävällä tiedolla: komeat vanhat rakennukset ovat palvelleet entisaikaan mielisairaalana.

Lue reportaasi Hämeen Akava-päivästäAkava-päivät kiertävät Suomea

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea. Seuraavaksi vuorossa ovat:

17.11.2015 Pohjanmaa
19.11.2015 Uusimaa

Iltatilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia kaikille Akavan jäsenjärjestöjen jäsenille. Tarkemmat tiedot ovat käytettävissä Akavan verkkopalvelun tapahtumakalenterissa.