Uutiskirje
13.3.2015
Neuvottelu26c

Työolotutkimus kumoaa uramyytin: naiset ovat valmiita etenemään

On suoranainen valhe väittää, että suurin este naisten urakehitykselle olisivat naiset itse, kertoo Tilastokeskuksen Työolotutkimukseen perustuva Akavan tutkimus. Jopa 86 prosenttia alle 35-vuotiaista ylemmistä toimihenkilönaisista pitää työssään kehittymistä tärkeänä. Samanikäisistä ylemmistä toimihenkilömiehistä näin ajattelee 75 prosenttia vastanneista.

> Lue Akavalaisen artikkeli


Naisten palkka junnaa, vaikka koulutustaso nousee

Akava on huolissaan korkeakoulutetuista nuorista naisista, joiden ura- ja palkkakehitys tuntuvat tyssäävän jo alkumetreille.

> Lue Akavalaisen artikkeli


Jos haluat esimieheksi, kerro se

Lundia Oy:n toimitusjohtaja Michaela von Wendt kehottaa naisia kertomaan ääneen, jos he haluavat esimiestehtäviin. Muuten sitä ei välttämättä tiedä kukaan.

Michaela-v-Wendt-3

> Lue haastattelu Akavalaisesta


Akavan opiskelijat: Opintotuesta leikkaamalla ei säästetä

Akavan opiskelijat vastustaa eduskunnan kaavailemaa opintotukiuudistusta, jossa opintotukea ei enää myönnettäisi toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon. Uudistus vaarantaa merkittävästi koulutuksellisen tasa-arvon ja mahdollisuudet vastata työelämän monipuolisiin ja muuttuviin tarpeisiin. Opintotukea leikkaamalla ei pidennetä työuria tai säästetä, vaan päinvastoin.

> Lue Akavan opiskelijoiden tiedote


Akava vetoaa eduskuntaan: Toisen asteen koulutuksen rahoituslaki hylättävä

Puheenjohtaja Sture Fjäder vetoaa eduskuntaan, ettei se hyväksyisi lukioita ja ammatillista koulutusta koskevaa rahoituslakia. 

> Lue tiedote


Akava valmis neuvottelemaan Borgin ja Vartiaisen raportin pohjalta

Akava on valmis neuvottelemaan talouspoliittisen raportin esityksistä, joita selvitysmiehet Anders Borg ja Juhana Vartiainen ovat tehneet pääministerin talousneuvostolle. Raportin mukaan Suomi tarvitsee kustannuskuilua tärkeisiin kilpailijamaihin kaventavan palkanmuodostusmallin, työvoiman ja työpanoksen kasvun turvaavaa politiikkaa sekä nopeampaan, pitkän aikavälin tuottavuuden kasvuun johtavaa politiikkaa.
 
> Lue tiedote


Laadukkaalla TTIP-sopimuksella työtä ja kasvua Eurooppaan

Miapetra Kumpula-Natri kirjoittaa Kohti parempaa Eurooppaa -kolumnissaan, että useat Euroopan parlamentin valiokunnat valmistelevat lausuntoja TTIP:sta kansainvälisen kaupan valiokunnalle. Valiokuntien lausuntoluonnoksien valmistelun yhteydessä Kumpula-Natri on tehnyt myös oman tarkastelunsa. 

Miapetra-Kumpula-Natri


> Lue Miapetra Kumpula-Natrin kolumni


Akava-päivä Oulussa keskittyi uraan ja työsuojeluun

Pohjois-Pohjanmaan alueen Akava-päivä Oulussa 12. maaliskuuta keskittyi korkeakoulutettujen uraan, työllisyyteen ja työsuojeluun liittyviin kysymyksiin. 

Akava-päivä Oulu

> Lue Akavalaisen artikkeli


Viikon luku:

Nuorista ylempänä toimihenkilönä työskentelevistä naisista 86 prosenttia pitää itsensä kehittämistä työssä erittäin tärkeänä

Uralla-etenemisen-ja-itsensä-kehittämisen-tärkeys viikon-luku


Ajankohtaista liitoissa

> Lue uutisia Akava-yhteisöstä


Valmentajista tulevaisuuden suunnannäyttäjiä

Viikon akavalainen, jääkiekkovalmentaja Erkka Westerlundin mukaan valmentaminen on murrosvaiheessa Suomessa. Lajissa valmentamisesta ollaan siirtymässä ihmisen valmentamiseen. 

Erkka-Westerlund

> Lue Viikon akavalainen


Tuumaamo:

Kertakorvattuja vauvoja ja muita ihmeitä

Vauvat ovat päässeet estradille viime viikkojen poliittisessa keskustelussa. Vauvoja on tarkasteltu esteenä mikroyritysten kasvumahdollisuuksille, nuorten naisten työmarkkinakelpoisuuden rapauttajina ja miesten uran mahdollisena tuholaisena.  Elämän suuresta ihmeestä on moneksi.

Tarja Arkio

> Lue Tarja Arkion blogikirjoitus


Tuumaamo:

Tampere3-hanke – laatikkoleikkejä sisällön kustannuksella?

Uuden korkeakoulun suunnittelu etenee Tampereella. Julkisuuteen tipahtelee muun muassa suunnitelmia uudesta tutkintorakenteesta. Toistaiseksi näyttää siltä, että uudistus tarkoittaa laatikkoleikkejä koulutuksen sisällön ja monimuotoisuuden kustannuksella.

Ida Mielityinen 100

> Lue Ida Mielityisen blogikirjoitus 


Tuumaamo:

Tervetuloa, ilmastolaki!   

Eduskunta teki historiaa ja hyväksyi Suomeen ensimmäisen ilmastolain. Akava on kannattanut ilmastolain säätämistä jo pidemmän aikaa.

Elina Moisio

> Lue Elina Moision blogikirjoitus


Osaamisinvestoinneista kasvua Suomeen

Akavan kevätseminaari nostaa esiin uusien työpaikkojen luomiselle olennaisia kasvupolitiikan ydinkysymyksiä. Seminaarin alustuksissa käsitellään innovaatioiden ja osaamisen merkitystä Suomelle, sekä kilpailukyvyn ja investointien edistämiseen liittyviä haasteita.

Seminaari järjestetään tiistaina 31.3.2015 kello 12.15-15.45 Kansallissalissa, Aleksanterinkatu 44, Helsinki.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu pe 20.3.2015 mennessä www.akava.fi/kasvuseminaari

Tilaisuus on maksuton.


Akava-päivät

Banneri Akava paivat 2015   130  mm x 90 mm

Kevään Akava-päivien teemana on Akavan hallitusohjelmatavoitteet
Työstä kasvua Suomeen.

Akava-päiviä järjestetään eri puolilla maata seuraavasti:

• 19.3. Keski-Suomi, Jyväskylä
• 7.5. Kainuu, Kajaani
• 22.5. Kemi, Lappi
• 4.6. Kaakkois-Suomi

Ohjelmat & ilmoittautumiset
Akava-päivät 2015