Uutiskirje
18.9.2015
STOP_tunnus ja joukkoa

Akava mukana mielenilmauksessa Rautatientorilla

Akavan, SAK:n ja STTK:n liittojen jäsenet osoittavat mieltään Helsingin Rautatientorilla tänään perjantaina 18. syyskuuta kello 11 alkaen. Mukaan toivotetaan tervetulleiksi kaikki, jotka ovat huolestuneita hallituksen tavasta ja keinoista tehdä leikkauksia ja murtaa kansainvälisesti tunnustettua sopimusoikeutta ja heikomman suojaa.

#STOP-mielenilmausta voi seurata suorana osoitteessa:
http://livestream.com/sahaprod/stop

Lisäksi mm. Ylen kanavilta sekä MTV3:n ja Helsinkgin Sanomien verkkosivuilta voi seurata mielenosoituksen etenemistä.

Palkansaajien keskusjärjestöt ovat avanneet osoitteessa www.terveisethallitukselle.fi adressin, jossa puolustetaan sopimisen oikeutta ja vastustetaan työehtojen yksipuolista heikentämistä.

> #STOP-mielenilmaus Facebookissa
> #STOP-mielenilmauksen ohjelma
> Lisätietoa mielenilmauksesta Akavan sivuilla
> Akavan perustelut mielenilmaukseen osallistumiseen

Akavalla oma esitys sopimukseksi

Akavan työvaliokunta on linjannut Akavan olevan valmis neuvottelemaan vaihtoehtoisesta listasta hallituksen leikkauslistalle siten, että tavoite viiden prosentin kilpailukykyhypystä toteutuu. Akavalla on oma malli, jonka pohjalta voidaan käydä keskustelua muiden keskusjärjestöjen kanssa.

Koska Akava on valmis tulemaan hallitusta vastaan, on sopimuksessa oltava myös tasapainoa, hallituksen on sitouduttava kunnioittamaan kolmikantaa ja ehdollinen leikkauslista on peruttava.

– Me olemme valmiit katsomaan palvelussuhteen ehtoja osana sopimusta. Vastineeksi haluamme muutosturvaa ja työaikapankkeja, kertoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

> Lue tiedote

Suomi nousee vain yhdessä sopimalla

Fjäder Sture 2

Akava on edelleen valmis neuvottelemaan ja katsomaan yhteiskuntasopimuksen loppuun saakka. Puheenjohtaja Sture Fjäder esittää kolumnissaan, ettää maan hallitus sitoutuu noudattamaan sopimisvapauden ja vapaan yhteiskunnan periaatteita. Työmarkkinajärjestöt puolestaan sitoutuvat katsomaan tulevaisuuteen ja modernisoimaan kolmikannan toimintatapoja.

> Lue Sture Fjäderin kolumni

On muutoksen aika

Henna Hirvonen _2

Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Henna Hirvonen muistuttaa kolumnissaan, että muutos ei tapahtu, jos sanomme kaikkeen ensimmäisenä ei. "Haluamme, että ay-liike, samanlaisena yhtenä rintamana kuin perjantaina ilmaisemassa mielipidettään, ajaisi työaikalainsäädännön, työttömyysturvan ja työelämän kehittämistä tähän päivään", Hirvonen kirjoittaa.

> Lue Henna Hirvosen kolumni


Listasimme syyt: Miksi Akava vastustaa hallituksen toimia kilpailukyvyn parantamiseksi?

Kokosimme listan, miksi Akava vastustaa hallituksen toimia kilpailukyvyn parantamiseksi. Toteuttamistapa murentaa suomalaista sopimusjärjestelmää ja altistaa työehdot politiikan pelikentäksi. Lisäksi toimenpiteet heikentävät työn tuottavuutta.

> Lue artikkeli


Mieltään osoittaville sataa tukea maailmalta

Perjantaina mieltään ilmaiseville suomalaisille tarjotaan kannustusta eri puolilta maailmaa. Muun muassa 50 miljoonaa teollisuusalojen palkansaajaa ympäri maailmaa edustava IndustriAll Global Union on ilmaissut tukensa suomalaisille palkansaajille.

Pohjoismaisten palkansaajajohtajien mukaan tilanne Suomessa on poikkeuksellinen. Pohjolan ammatillinen yhteisjärjestö PAY edustaa noin 9:ää miljoonaa palkansaajaa. PAY onkin ilmoittanut, ettei se hyväksy Suomen hallituksen toimia.  

> Lue tiedote: Mieltään osoittaville sataa tukea maailmalta
> Lue tiedote: Pohjoismaiset ay-järjestöt: Suomen hallituksen toimet puuttuvat karkeasti sopimusvapauteen

Sairaana työskentely aiheuttaa vuodessa 3,4 miljardin euron kustannukset

Sairaana työskentelyn kulut vuodessa


Työmarkkinakeskusjärjestöt tuomitsevat rasismin

Työntekijä- ja työnantajakeskusjärjestöt tuomitsevat rasismin kaikissa muodoissaan. Ne muistuttavat, että Suomi on sitoutunut kansainvälisiin sopimuksiin ja yhteiseen Eurooppaan. Maahanmuuttovastaisuus ja rasismi eivät ole Suomen ratkaisu pakolaisvirtojen aiheuttamaan maahanmuuttotulvaan.

> Lue tiedote


Sopimista sopimista sopimista

Tervetuloa esimiesaamuihin!

Työyhteisön hyvinvoinnin johtaminen on esimiehen tärkeimpiä tehtäviä. Mitkä asiat vaikuttavat tietotyöläisen hyvinvointiin ja miten niitä johdetaan?

Tervetuloa Akavan esimiesaamuun oppimaan uusia työhyvinvointijohtamisen taitoja sekä verkostoitumaan ja vaihtamaan kokemuksia alueesi esimiesten kanssa.

Syksyn esimiesaamut:
– Helsingissä 23.9.
– Turussa 7.10. 
– Tampereella 29.10.
– Hämeenlinnassa 10.11.

> Lisätiedot ja ilmoittautuminen


Akava-päivä ensi viikolla Raumalla

Akava-päivät kiertävät Suomea jälleen syksyllä. Seuraavana on vuorossa Rauma 24. syyskuuta. Iltatilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia kaikille Akavan jäsenjärjestöjen jäsenille.

> Lue lisää Akava-päivistä

Ilmoita työpaikkasi mukaan Kunnon työn päivään!

Kunnon työn päivä banneri-321x212

Kunnon työn päivänä 7. lokakuuta juhlitaan ihmisarvoista työtä, hyvää työelämää ja mahdollisuutta vaikuttaa sen kehittämiseen.

Tule mukaan ja kiitä silloin työkaveria, vietä reilu kahvitauko tai järjestä tempaus kunnon työn puolesta. Ilmoita oma työpaikkasi mukaan!

> Lue lisää Kunnon työn päivästä


Tule tekemään fiksumpaa työtä!

etatyopaiva_turkoosi_logo

Microsoft, DNA ja Työterveyslaitos järjestävät Kansallisen etätyöpäivän 8.10.2015. Akava osallistuu teemapäivän viettoon.

Etätyöpäivän teemana on tänä vuonna fiksumpi työ. Jaa oma fiksumman työn esimerkkisi Twitterissä hashtagilla #fiksumpityö tai klikkaa Tule mukaan -sivulle.

> Lue lisää Etätyöpäivän sivuilta

Suomen parasta kesätyönantajaa ehtii vielä ehdottaa

Akavan opiskelijat etsii Suomen parasta kesätyönantajaa. Kilpailu järjestetään kahdeksannen kerran ja se on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Ehdotuksia voi antaa syyskuun loppuun saakka.

> Lue lisää ja tee ehdotus