Uutiskirje
2.10.2015
Kunnon työn päivä 2015 banneri-1200x500

Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila: Hyvä johtaja auttaa hoksaamaan

Jukka Kurttila_Lehtikuva 27328328

Jukka Kurttila kertoo tuoreessa Tapaamo-haastattelussa, millainen on hänen mielestään hyvä johtaja. Hän kaipaa suomalaisilta johtajilta enemmän intohimoa ja tekemisen riemua. Kurttilan mielestä nimenomaan design-toimialan pitää osoittaa rohkeutta ja uudistushalua.
 
– Minusta meidän yritysten pitäisi keskenämme miettiä, miten teemme toimialasta mielenkiintoisemman maailmalla ostajien silmissä, Kurttila sanoo.

Kurttila on mukana Kunnon työn päivän keskustelutilaisuudessa 7. lokakuuta. Keskustelutilaisuudessa puntaroidaan kunnon työn ehtoja globaalissa maailmassa ja sitä, onko yhteiskuntavastuu vain sanahelinää vai ovatko yritykset valmiita parantamaan työntekijöiden oloja.

Lue artikkeli: Hyvä johtaja auttaa hoksaamaan
Lisätietoja keskustelutilaisuudesta ja ilmoittautuminenVTV mukana Kunnon työn päivässä: Taukojumpasta tärkeään teemaan

Valtiontalouden tarkistusvirasto (VTV) osallistui viime vuonna Kunnon työn päivään taukojumppaamalla ja linkittämällä teeman isompaan kuvaan työhyvinvoinnista ja hyvästä työelämästä. Pääjohtaja Tuomas Pöysti pisti itsensä peliin vetämällä henkilökunnalle taukojumppaa

– Kunnon työn päivä on hyvä linkittää osaksi laajempaa kehittämistä, jolloin se saa syvempääkin merkitystä, Pöysti sanoo.

Lue artikkeli: Taukojumpasta tärkeään teemaan
Pakolaisista ei saa tulla silpputyöntekijöitä

LiinaCarr_ETUC

Suomessa työskentelevät virolaiset tuskin paluumuuttavat kotimaahansa sankoin joukoin, arvioi tuore ETUC:in johtoryhmän jäsen, virolainen Liina Carr. Muun muassa siirtolaisuuskysymyksistä ETUC:issa vastaava Carr painottaa pakolaisten tasavertaisen kohtelun tärkeyttä eurooppalaisilla työmarkkinoilla.

Lue artikkeli: Pakolaisista ei saa tulla silpputyöntekijöitäKorkeakoulutettujen työttömien määrä jatkaa tasaista kasvuaan

Korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrä jatkoi kasvuaan elokuussa 2015 likimain samalla nopeudella kuin viime vuonna. Korkeakoulutettuja työttömiä oli kuun lopussa yhteensä 50 282. Lisäystä vuotta aikaisempaan verrattuna tuli 6 220 henkilöä eli 14,1 prosenttia.

Lue lisää Akavan työttömyyskatsauksestaPohjoismaiset ay-johtajat vetosivat Suomen hallitukseen: Turvatkaa vapaa sopimusoikeus ja pohjoismainen malli

Suomen hallituksen kaavailemat heikennykset työntekijöiden oikeuksiin ovat olleet keskusteluissa Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön (ETUC:in) kongressissa, joka on parhaillaan käynnissä Pariisissa. Pohjoismaiset ay-johtajat ovat lähettäneet Suomen hallitukselle avoimen kirjeen asiasta.
 
Lue ay-johtajien vetoomusLomarahan leikkaaminen ei saa heikentää työntekijöiden tasapuolista kohtelua

Lomarahan leikkaaminen hallituksen toimin ei saa heikentää työntekijöiden tasapuolista kohtelua. Työlainsäädännön kantavia periaatteita ja työnantajien velvollisuuksia on työntekijöiden tasapuolinen kohtelu, joten lakiteknisesti tuntuu kestämättömältä, että joillekin säädettäisiin oikeus lomarahaan ja toisille taas ei.

Lue lisää: Lomarahan leikkaaminen hallituksen toimin ei saa heikentää työntekijöiden tasapuolista kohteluaVuorotteluvapaan ehtoja tiukennetaan

Osana valtion vuoden 2016 talousarvioesitystä vuorotteluvapaan ehtoihin on tulossa tiukennuksia. Uusiin ehtoihin kuuluu muun muassa pidempi työhistoriavaatimus. Akava ei kannata ehtojen heikennyksiä.

Lue lisää: Vuorotteluvapaan ehtoja tiukennetaanMiksi Akava haluaa jatkaa neuvotteluita?

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat päättäneet jatkaa pääministeri Juha Sipilän kehotuksesta neuvotteluita hallituksen tavoitteleman kilpailukykyhypyn saavuttamiseksi. Kokosimme paketin, mistä neuvotellaan ja mitä Akava neuvotteluissa tavoittelee.

Lue lisää: Miksi Akava haluaa jatkaa neuvotteluita?Kilpailukykyhyppy ei toteudu ilman yhdessä sopimista

Fjäder Sture 7

Akava on erittäin tyytyväinen siihen, että neuvotteluita hallituksen vaatiman kilpailukykyhypyn saavuttamiseksi voidaan jatkaa. Pattitilannetta on ollut koko neuvotteluiden ajan hyvin vaikea saada auki, kun pohjalla on ollut valmiina hallituksen oma esitys, joka sopi liiankin hyvin yhdelle osapuolelle.

Puheenjohtaja Sture Fjäder korostaa, että maan hallituksen kilpailukykyä koskevan tavoitteen saavuttaminen vaatii yhdessä sopimista ja laajan paketin, jossa on mukana työ- ja virkaehtosopimukset.

Lue tiedote: Kilpailukykyhyppy ei toteudu ilman yhdessä sopimistaNuorten eläkkeillä ei saa pelata uhkapeliä

Nuorten sukupolvien eläkkeisiin varattuja varoja ei tule Akavan mielestä käyttää osana hallituksen kilpailukykypakettia. Työmarkkinakeskusjärjestöjen välisissä keskusteluissa on ehdotettu, että EMU-puskureita käytettäisiin työnantajamaksujen alentamiseksi.

Lue tiedote: Nuorten eläkkeillä ei saa pelata uhkapeliäEläkejärjestelmän sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta pidettävä kiinni

Sitoutumattomien opiskelija- ja nuorisojärjestöjen puheenjohtajat tyrmäävät eläkeuudistuksen vesittämisen sekä järjestelmän kestävyyden heikentämisen. Puheenjohtajat vaativat sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden toteutumista eläkejärjestelmän osalta myös kaikissa työmarkkinajärjestöjen esityksissä yhteiskuntasopimusta korvaavista toimista.

Lue tiedote: Eläkejärjestelmän sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta pidettävä kiinniTuumaamo: Turvallisia työmatkoja omin voiminkin

Ritva Siikamäki 200

Entä jos tarjolla olisi turvallisen liikenteen pika- tai tehokursseja aikuisillekin? Valistunut pyöräkauppias voisi tarjota tällaisen lisäpalvelun vaikka polkupyörän kylkiäisenä, ehdottaa Ritva Siikamäki Tuumaamossa. Mahtava idea!

Lue Ritva Siikamäen blogikirjoitusKiitä työkaveria kunnon työn päivänä!

Kunnon työn päivänä 7. lokakuuta juhlitaan kunnon työtä, hyvää työelämää ja mahdollisuutta vaikuttaa sen kehittämiseen.

Tule mukaan ja kiitä silloin työkaveria, vietä reilu kahvitauko tai järjestä tempaus kunnon työn puolesta. Ilmoita työpaikkasi mukaan!

Lue lisää Kunnon työn päivästäEtätyöpäivä 8.10. teemalla #fiksumpityö

 
etatyopaiva_turkoosi_logo

Kansallista etätyöpäivää vietetään 8. lokakuuta. Teemana on tänä vuonna fiksumpi työ. Akava osallistuu etätyöpäivän viettoon.

Kerro, miten sinä teet  fiksumpaa työtä esimerkkisi Twitterissä tunnisteella #fiksumpityö tai ilmoittaudu mukaan etätyöpäivän Tule mukaan -sivulla.

Lue lisää etätyöpäivän sivuilta


Tervetuloa esimiesaamuihin!

Työyhteisön hyvinvoinnin johtaminen on esimiehen tärkeimpiä tehtäviä. Tervetuloa Akavan esimiesaamuun oppimaan työhyvinvointijohtamisen taitoja sekä verkostoitumaan ja vaihtamaan kokemuksia alueesi esimiesten kanssa.

Syksyn esimiesaamut:
– Turussa 7.10. 
– Tampereella 29.10.
– Hämeenlinnassa 10.11.

Lue lisää ja ilmoittauduAkava-päivä ensimmäistä kertaa Raumalla


06-2015 Risto ym työmaalla

Satakunnan Akava-päivä järjestettiin ensimmäistä kertaa Raumalla 24. syyskuuta. Päivään mahtui yritysvierailu, ammattikorkeakoulukäynti, opiskelijoiden tapaaminen, kaupungin johdon tapaaminen, tutustuminen Vanhaan Raumaan ja jäsentilaisuus.

Lue lisää Satakunnan Akava-päivästäAkava-päivät kiertävät Suomea 

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea. Seuraavaksi vuorossa ovat:
7.10.2015 Varsinais-Suomi, Turku
15.10.2015 Kaakkois-Suomi, Vekaranjärvi

Iltatilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia kaikille Akavan jäsenjärjestöjen jäsenille. Tarkemmat tiedot ovat käytettävissä Akavan verkkopalvelun tapahtumakalenterissa.