Uutiskirje
20.2.2015
Lastentarhanopettajien lakkomarssi 11041984 Jyväskylä

Työnantaja haluaa jopa lisätä työmarkkinoiden laittomuuksia

Akava on pettynyt siihen, ettei neuvottelujärjestelmää voitu kehittää rakentavalla tavalla. Työnantajat eivät olleet valmiita tulemaan vastaan palkansaajien tavoitteissa, joilla olisi taattu työrauhaa ja työehtosopimusten noudattamista sekä vähennetty työmarkkinoiden laittomuuksia.

> Lue tiedote


Näpit irti lakko-oikeudesta

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin jäsenliitot eri puolilla maailmaa puolustavat 18. helmikuuta palkansaajien oikeutta lakkoon. 

> Lue Akavalaisen artikkeli


Akava pitää sote-uudistuksen jatkamista tärkeänä

Akava pitää tärkeänä, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistusta jatketaan. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder korostaa, että palvelurakenne- ja rahoitusratkaisu pitää tehdä samanaikaisesti.

> Lue tiedote


Vaalilupaukset koulutuksesta eivät saa unohtua

Akava vaatii puolueita lunastamaan koulutuksesta ja tutkimuksesta antamansa lupaukset vaalien jälkeen. 

– Näyttää siltä, että nykyinen hallitus pyörtää kaikki muut päätöksensä paitsi koulutusta koskevat jättileikkaukset. Onko todella niin, että koulutuksesta leikataan siksi, että seuraukset näkyvät viiveellä, kysyy puheenjohtaja Sture Fjäder.

> Lue tiedote


Akavan opiskelijat pohti tulevaisuutta

Akavan opiskelijoiden ensimmäinen valtuuskunnan kokous osui ystävänpäiväksi. Akavan opiskelijat pohti tulevaisuutta ja valitsi itselleen uuden työjaoston. 

Akavan opiskelijat 3


> Lue Akavalaisen artikkeli


Kannustimia yrittäjille

Pienten ja keskisuurten yritysten luottamuksen puutetta kuvaa se, että investointeja ei tehdä. Niiden toimintaedellytyksiä on parannettava, jotta uusia työpaikkoja syntyisi.

> Lue Akavalaisen artikkeli


Viikon luku:

9,3 prosenttia akavalaisista tekee palkatonta ylityötä

Korvauksetta tehty ylityö on pesiytynyt sitkeästi työelämään. Akavalaisista 9,3 prosenttia tekee palkatonta ylityötä. Palkatonta ylityötä tehdään keskimäärin 10,4 tuntia viikossa eli reippasti yli yhden työpäivän verran viikossa. Korvaukseton ylityö on yleisempää valtiolla ja yksityisellä sektorilla, mutta se ei ole poikkeuksellista kunnissakaan.

> Lue lisää

Tuumaamo:

Neuvottelua vai sanelua

Neuvottelujärjestelmän uudistamiseksi käydyt neuvottelut kuvastivat monin tavoin aikaansa. Taustalla kummitteli Suomen kilpailukykyongelma, joka tässä olisi pitänyt hoitaa kuntoon samalla. Laittomia lakkoja vähentämällä ja lakkosakkoja roimasti nostamalla olisi monen mielestä saatu Suomi nousuun. Muutahan ei olisi tarvittu kuin palkansaajat olisivat vain ymmärtäneet lakata vaatimasta itselleen mitään: kuka nyt tällaisina aikoina kehtaisi pyytää palkankorotusta tai tilaisuutta tulla kuulluksi yt-neuvotteluissa? Puhumattakaan että käyttäisi lakonuhkaa keinona saada äänensä kuuluville?

Maria Löfgren

> Lue Maria Löfgrenin blogikirjoitus


Kotikäynneillä oppii ikäihmisiltä

Katri Ikonen

Työni parhaita puolia on se, kun pystyy pysähtymään jonkun ihmisen kohdalla. Kotikäynnit ikäihmisten luona ovat antoisia. Tulen usein yllätetyksi monella tapaa ja joudun arvioimaan omia asenteitani uudelleen, Viikon akavalainen, kertoo diakonissa Katri Ikonen.

> Lue Viikon akavalainen


Ajankohtaista liitoissa

> Lue Akava-yhteisön uutisia


Akava-päivät 2015

Banneri Akava paivat 2015   130  mm x 90 mm

Kevään Akava-päivät tekevät Akavan hallitusohjelmatavoitteita tunnetuksi eri puolilla Suomea. Teemana on Työstä kasvua Suomeen.

• 12.3. Pohjois-Pohjanmaa, Oulu
• 19.3. Keski-Suomi
• 7.5. Kajaani, Kainuu
• 22.5. Rovaniemi, Lappi
• 4.6. Kaakkois-Suomi

Ohjelmat ja ilmoittautumiset:
Akava-päivät 2015