Uutiskirje
22.5.2015
Päiväkotimatka09

Akavan luottamusmiesbarometri: Irtisanomisista on tullut liukuhihnarutiinia

Irtisanomisista ja muista henkilöstövähennyksistä on tullut liukuhihnarutiinia, kertoo Akavan tuore luottamusmiesbarometri. Yksityisen sektorin luottamusmiesten työpaikoista yli 70 prosenttia ja julkisella sektorilla yli 60 prosenttia on sellaisia, joista on kahden viime vuoden aikana vähennetty työntekijöitä. Luottamusmiesbarometriin vastasi 835 luottamusmiestä tammikuussa 2015. He edustavat työpaikoilla lähes 170 000:ta ylempää toimihenkilöä.

> Lue tiedote

Tiedotustilausuus 18052015-3

Henkilöstövähennykset kuormittavat luottamusmiehiä

Heikko työllisyystilanne ja lisääntynyt korkeakoulutettujen työttömyys näkyvät akavalaisten luottamusmiesten arjessa. Yhteistoimintaneuvottelujen puutteet lisäävät luottamusmiesten paineita. Varsinkin heikko tiedonsaanti kaihertaa. 

> Lue akavalaisen artikkeli


Työntekijä elää jatkuvassa muutoksessa

Tilastokeskuksen Työolotutkimuksen mukaan henkilöstömäärien vähennykset työpaikoilla ovat entistä tavallisempia. Henkilöstön vähentämistavat eroavat toisistaan työantajasektoreittain. Työntekijät kokevat epävarmuutta sekä muutoksista työpaikalla että uudelleen työllistymisen mahdollisuuksista. 

> Lue Akavalaisen artikkeli 


Ammattikorkeakoulujen osaamista on kunnioitettava

Ammattikorkeakoulujen tärkeää roolia ammatillisen korkeakoulutuksen ja omaleimaisen osaamisen, tutkimuksen ja työelämän kehittäjänä on kunnioitettava uudistuksia tehtäessä, Akava muistuttaa. Ilman ammattikorkeakouluja ei voida luoda joustavia opinpolkuja, synnyttää uusia innovaatioita ja parantaa Suomen kilpailukykyä.

> Lue tiedote


Suomessa on helppo ryhtyä yrittäjäksi

Akavalainen tapasi uusia yrittäjiä, jotka kiittävät niin viranomaisten kuin neuvontaorganisaatioiden nopeaa ja joustavaa toimintaa. Käsitykset yrittäjäksi ryhtymisen hankaluudesta johtuvat ohjeistuksen hajanaisuudesta, yksi yrittäjistä kertoo. Tietoa on, mutta sitä ei voi imaista yhdestä tuutista, vaan haettava monista lähteistä.

ERA Content18p

> Lue Akavalaisen artikkeli


Osaaminen myyntiin jo opiskeluaikana

Ranskan maineikkaimmat korkeakoulut ja yliopistot ovat ryhtyneet myymään opiskelijoidensa asiantuntemusta. Yritykset saavat edullista, mutta ammattitaitoista palvelua sopuhintaan ja opiskelijat puolestaan taskurahaa ja kontakteja työelämään.

Theo Dorp

> Lue Akavalaisen artikkeli


Onko tasa-arvoisen työelämän edistäminen turhaa sääntelyä

Euroopan parlamentti yritti tällä viikolla täysistunnossa vielä kerran pelastaa äitiyslomadirektiiviehdotuksen, jonka komissio uhkaa vetää pois valmistelusta, kirjoittaa Heidi Hautala Kohti parempaa Eurooppaa -kolumnissaan.

Heidi Hautala

> Lue Heidi Hautalan -kolumni


Viikon luku
Joka toisen YTN:läisen luottamusmiehen edustamia ylempiä toimihenkilöitä irtisanottu 

Joka toisen YTNläisen luottamusmiehen edustamia ylempiä toimihenkilöitä irtisanottu

Tuumaamo:

Hallituksen EU-linjaukset: positiivisia, mutta puutteitakin

Suomen tulevan hallituksen EU-linjauksiin kohdistui etukäteen melkoisesti mielenkiintoa pitkään käydyn kipakankin Eurooppa-keskustelun vuoksi. Valkoisen sauhu nousi Lenita Toivakan vetämän työryhmän piipusta kuitenkin jo parissa päivässä. Se ei kuitenkaan tarkoittanut kiireessä kyhättyä lopputulosta.

Markus Penttinen

> Lue Markus Penttisen blogikirjoitus
Ehdota Akavan yrittäjäpalkinnon 2015 saajaa

Akavan yrittäjäpalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena ansioituneelle yrittäjälle tai ammatinharjoittajalle. Tavoitteena on tuoda esille yrittäjyyden suurta merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, talouskasvulle ja hyvinvoinnille.

> Lue lisää ja tee ehdotus yrittäjäpalkinnon saajaksi


Ajankohtaista liitoissa

> Lue Akava-yhteisön uutisia


Akava-päivät

Banneri Akava paivat 2015   130  mm x 90 mm

Kevään Akava-päivien teemana on Akavan hallitusohjelmatavoitteet

Työstä kasvua Suomeen.

Akava-päiviä järjestetään eri puolilla maata seuraavasti:

• 22.5. Kemi, Lappi

Ohjelmat & ilmoittautumiset
Akava-päivät 2015