Uutiskirje
23.10.2015
Lääkäri_07_d

Keneltä niistetään?

Akavan mielestä hallituksen esittämä sairauskarenssi on väärä keino vähentää poissaoloja. Sairauskarenssi kohdentuisi ikävimmin julkisen sektorin nuoriin naisiin, joiden työ edellyttää läsnäoloa työpaikalla. Näitä työntekijäryhmiä ovat esimerkiksi opetusalan sekä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät, jotka ovat työnsä vuoksi jatkuvasti alttiina esimerkiksi infektiotaudeille.

– Kohtuuttomilta nämä ehdotukset tuntuvat myös homekoulujen ja homepäiväkotien sekä muiden työympäristöjen epäterveellisyydestä kärsivien työntekijöiden kannalta. Terveyden lisäksi uhataan heidän toimeentuloaankin, muistuttaa Akavan lakimies Paula Ilveskivi.

Lue Akavalaisen artikkeli: Sairauskarenssi rankaisisi tunnollisia ja kunnollisiaTilastotietoa: Sairaana poissa vai töissä?

Sairauskarenssi_Lehtikuva 20225553

Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan ylemmillä toimihenkilöillä yleisin syy tehdä töitä sairaana on töiden kasautuminen. Toiseksi yleisin syy on työtovereiden kuormituksen vähentäminen, kun työt jäisivät sairauden takia heidän harteilleen. Akavan tutkijan Joonas Miettisen mukaan sairaana työskentelyn syyt viestivät voimakkaasta sitoutumisesta työhön ja työyhteisöön.

– Tällä hetkellä kahdeksan prosenttia kaikista palkansaajista työskentelee sairaana taloudellisista syistä. Jos sairauskarenssi toteutuu, taloudelliset syyt olla töissä sairaana kasvanevat.

Lue Akavalaisen artikkeli: Sairaana poissa vai töissä?Viikon luku: Joka toinen tekee töitä sairaana

Joka toinen tekee töitä sairaanaPalkansaajajärjestöt: Työehtosopimukset paikallisen sopimisen perusta

SAK, Akava ja STTK haluavat kehittää paikallista sopimista myös jatkossa työ- ja virkaehtosopimusten puitteissa. Tästä voitaisiin sopia parhaillaan neuvoteltavan työmarkkinaratkaisun yhteydessä.

– Mikäli työpaikkatasolla voitaisiin sopia työehtosopimusten vähimmäisehtojen alittavia sopimuksia, pahimmillaan seurauksena on matalapalkka-alojen hallitsematon kasvu, järjestöt varoittavat.

Lue tiedote: Työehtosopimukset paikallisen sopimisen perustaAmmattikorkeakoulujen on tehtävä rohkeita päätöksiä  

Ammattikorkeakoulu_Lehtikuva 19465217

Ammattikorkeakoulujen tiukat ajat jatkuvat, kun määrärahoja leikataan jälleen. Akavan mielestä ammattikorkeakoulujen on lisättävä yhteistyötä ennakkoluulottomasti. Yhteistyön nimeen vannotaan myös ammattikorkeakouluissa.

– Ammattikorkeakoulut eivät tee vielä yhteistyötä keskenään niin hyvin kuin voisivat. Panostamalla yhteistyöhön vastaamme yhteiskunnan huutoon, sanoo Humakin rehtori Tapio Huttula.

Lue Akavalaisen artikkeli: Ammattikorkeakoulujen on tehtävä rohkeita päätöksiä

Lue tiedote: Ammattikorkeakoulujen on lisättävä yhteistyötäOsaavaa Eurooppaa on rakennettava yhdessä

Sirpa Pietikäinen_European Parliament

Koulutukseen suunnattaville määrärahoille pitäisi määritellä EU-tasolla minimimäärärajat, joista jäsenmaat eivät voisi tinkiä budjettileikkauksienkaan aikana, ehdottaa Sirpa Pietikäinen kolumnissaan.

Lue Sirpa Pietikäisen kolumni


Keskustelu sairauspoissaoloista on liian yksipuolista

Paula Ilveskivi 7

"Järjestelmien erot tulee ottaa huomioon, kun halutaan tuoda Suomeen malleja muista Euroopan unionin jäsenvaltioista. Lisäksi on väärin, että muualta halutaan tuoda suomalaiseen työelämään ainoastaan sellaisia malleja tai osia niistä, jotka heikentävät tai kiristävät työntekijöiden asemaa jollakin tavoin", kirjoittaa lakimies Paula Ilveskivi Tuumaamossa.

Lue Paula Ilveskiven blogikirjoitusEuroopan parlamentti tukee työtä ja innovaatioita ilmastoneuvotteluissa

Elina Moisio 7

Asiantuntija Elina Moisio kiittelee Tuumamossa Euroopan parlamentin kantaa Pariisin ilmastoneuvotteluihin siitä, että parlamentti tukee työtä ja innovaatioita. Oikeudenmukainen siirtymä ja reilun työn edistäminen ovat keskeisiä kansainvälisen ammattiyhdistysliikkeen tavoitteita ilmastoneuvotteluissa.

Lue Elina Moision blogikirjoitusLöydä oma liittosi

Jäseneksi-vihreä-525x250-px-logo

Oletko etsinyt sinulle sopivaa ammattiliittoa? Verkkopalvelumme www.jäseneksi.fi auttaa oikean liiton löytämisessä. Hyödynnä palvelua tai ole yhteydessä ja etsimme yhdessä juuri sinun tilanteeseesi sopivimman liiton!

www.jäseneksi.fi
jaseneksi@akava.fi
puh: 044 799 5001Tervetuloa esimiesaamuihin!

Työyhteisön hyvinvoinnin johtaminen on esimiehen tärkeimpiä tehtäviä. Tervetuloa Akavan esimiesaamuun oppimaan työhyvinvointijohtamisen taitoja sekä verkostoitumaan ja vaihtamaan kokemuksia alueesi esimiesten kanssa.

Seuraavat esimiesaamut: 
– Tampereella 29.10.
– Hämeenlinnassa 10.11.

Lue lisää ja ilmoittaudu


Akava-päivät kiertävät Suomea

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea. Seuraavaksi vuorossa ovat:

29.10.2015 Pirkanmaa
10.11.2015 Häme
17.11.2015 Pohjanmaa
19.11.2015 Uusimaa

Iltatilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia kaikille Akavan jäsenjärjestöjen jäsenille. Tarkemmat tiedot ovat käytettävissä Akavan verkkopalvelun tapahtumakalenterissa.