Uutiskirje
27.11.2015
katunäkymää1b

Näillä keinoilla korkeakoulutettujen työttömyys laskuun

Akava korkeakoulutetut työttömät_b

Korkeakoulutettujen työttömyys on lisääntynyt rajusti viime vuosina. Vuodesta 2008 työttömyys on kasvanut lähes 2,5-kertaisesti eli noin 150 prosenttia. Akava esittää useita keinoja, joilla korkeakoulutettujen työttömyys saataisiin laskuun. Akavan mielestä korkeakoulutettujen työnvälityspalveluja ja uraohjausta on tehostettava. Lisäksi valtion tulisi panostaa koulutukseen, tutkimukseen ja kehitykseen sekä tukea investointeja. Myös itsensä työllistäjien asemaa on kehitettävä.

Lue Akavan tiedote: Akavalta keinoja korkeakoulutettujen moninkertaistuneen työttömyyden vähentämiseksi

Lue Akavalaisen artikkeli: Yhä useamman korkeakoulutetun työttömyys pitkittyy

Infograafi: Korkeakoulutettujen työttömyys

Lue järjestöjen yhteinen tiedote: Keskusjärjestöt esittävät tehokkaampia toimia pitkäaikaistyöttömyyden ehkäisemiseksiJäykkä järjestelmä voi murskata maahanmuuttajan uraunelman

Maryam Fatollahi

Kun pakolaisena Suomeen saapunut taloushallinnon asiantuntija Maryam Fatollahi ei halunnut suorittaa monivuotista tutkintoa uudestaan, hänelle suositeltiin lähihoitajan opintoja.

Työ- ja elinkeinoministeriön Annika Forsanderin mielestä Suomen kotouttamisjärjestelmässä on pullonkauloja. Kielitaitovaatimuksiin olisi saatava joustoa. Lisäksi tutkintojen vahvistamisesta ja ammatinharjoittamisen laillistamisesta olisi tehtävä sujuvampaa.

Lue Akavalaisen artikkeli: Jäykkä järjestelmä voi murskata maahanmuuttajan uraunelmanAmmattiliitot mukaan maahanmuuttajien kotouttamiseen

Maahanmuuttajat_Lehtikuva 30951423

Akava kannustaa jäsenliittojaan osallistumaan omien mahdollisuuksiensa mukaan kotouttamisprosesseihin. Yksi esimerkki Akavan liittojen maahanmuuttajatoiminnasta on vuonna 2008 perustettu Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten opettajien liitto (EKKOL). Akavan Erityisalat puolestaan järjestää korkeakoulutetuille maahanmuuttajille neljä kertaa vuodessa infoaamupäivän, jonka aikana he saavat tietoiskun suomalaisesta työmarkkinajärjestelmästä ja valmennusta työnhakuun.

Lue Akavalaisen artikkeli: Kotouttamisen haasteina tulijoiden hyökyaalto ja valtion rahapula
Akavan yrittäjäpalkinto Antell-konsernin johtokaksikolle

annukka-lantto-ja-tomi-lantto

Akavan yrittäjäpalkinto 2015 on myönnetty Antell-konsernin johtokaksikolle Tomi ja Annukka Lantolle. He painottavat hyvää yrityskulttuuria ja henkilöstöpolitiikkaa. Henkilöstö saa vastuuta ja vakituisia työpaikkoja. Kun henkilöstö voi hyvin, se näkyy myös asiakkaalle.

Lue tiedote: Akavan yrittäjäpalkinnon 2015 saivat Antell-konsernin Annukka ja Tomi Lantto

Lue Akavalaisen artikkeli: Palkitut Lantot johtavat Antell-konsernia hyvin mausteinAkava kehottaa neuvottelupöytään

Akavan hallitus on huolissaan neuvottelutilanteesta. Akava pitää välttämättömänä, että Suomen talous ja kilpailukyky saadaan nopeasti kasvuun, kuitenkin yhdessä sopimista, työehtoja ja työntekijöitä arvostavalla tavalla.

– Sekä maan hallituksen politiikassa että työmarkkinoilla ollaan ajautumassa tilanteeseen, jossa neuvottelukumppaneiden välinen luottamus on ajettu karille ja hyvä sopimisen kulttuuri menetetty. Erilaisen sanelun ja paikoillaan jumittamisen sijaan nyt on sopimisen aika, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akava: Suomi menossa huonompaan suuntaan ilman neuvottelutaitojaTyöttömyyttä vuodesta toiseen

Taulu Heikki 9

Korkeakoulutetuista työttömistä jo lähes joka kolmas on pitkäaikaistyötön. "On erittäin tärkeää saada työttömyys katkeamaan ennen sen pitkittymistä. On paljon helpompaa pyrkiä työmarkkinoille puolen kuin puolentoista vuoden työttömyyden jälkeen", kirjoittaa ekonomisti Heikki Taulu Tuumaamossa.

Lue Heikki Taulun blogikirjoitusUusin Akavaaka – syksyn tuhdein tietopaketti

Akavaaka-syksy-2015-kansi

Uunituore Akavaaka-tilastokooste on ilmestynyt. Kaksi kertaa vuodessa julkaistava Akavaaka tarjoaa 70 sivua tietoa akavalaisten ja muiden korkeakoulutettujen asemasta työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa. Lukusuositus!

Tutustu uusimpaan Akavaaka-julkaisuunReportterimme Pariisin ilmastokokouksessa

Elina Moisio 7

Akavan asiantuntija Elina Moisio osallistuu palkansaajakeskusjärjestöjen edustajana Suomen hallituksen delegaatioon Pariisin ilmastoneuvotteluissa.

Moisio raportoi ilmastokokouksen tapahtumista Tuumaamo-blogissa. Tuoreimmassa kirjoituksessaan hän käsittelee Sitran uutta julkaisua Ilmastonmuutos kuriin nykyisillä ratkaisuilla.

Lue Elina Moision blogikirjoitusPalkansaajat odottavat ilmastoneuvotteluilta tuloksia

Palkansaajajärjestöt Akava, SAK ja STTK korostavat, että ilmastosopimuksessa tulee turvata oikeus kunnon työhön, joka takaa riittävän toimeentulon ja hyvät työolot. Suomalainen ja kansainvälinen ammattiyhdistysliike odottaa teollistuneilta mailta globaalia vastuuta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
 
Lue tiedote: Ilmastonmuutos muuttaa myös elinkeinojaPahoinvoiva työelämä ei pysty lisäämään osaamista


Miika Sahamies 10

"Työpaikat ovat keskeisiä oppimisympäristöjä kaikenikäisille työntekijöille. Niiden laadukkuus on vähintään yhtä tärkeää kuin luokkahuoneissa tapahtuvan oppimisen", pohtii asiantuntija Miika Sahamies Tuumaamossa.

Lue Miika Sahamiehen blogikirjoitus