Uutiskirje
30.10.2015
Syksyn lehtiƤ IMG_3805

Työn tuottavuutta haettava työaikajoustoilla, ei lomaleikkauksilla

Akava kehottaa maan hallitusta hakemaan tuottavuutta työaikajoustoista eikä vuosilomien leikkauksista. Akava muistuttaa, että niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla on jatkuvasti vähennetty henkilöstöä samalla kun työn määrää ja tehokkuusvaatimuksia on lisätty. Tuottavuuden kannalta tämä on väärä suunta.

‒ Hallitus tuntuu ajattelevan, että tuottavuus lähtee kasvuun heikentämällä useilla eri toimilla ennen kaikkea naisten työehtoja, huomauttaa puheenjohtaja Sture Fjäder.

Lue tiedote: Työn tuottavuutta haettava työaikajoustoilla, ei lomaleikkauksillaTyösuojeluvaltuutettu Mia Mäkinen: Työkavereiden auttaminen palkitsee

Työsuojeluvaltuutettu Mia Mäkinen

Valitettavan monella työpaikalla ei ole esimies- ja asiantuntijatyöhön perehtynyttä työsuojeluvaltuutettua. Tilanteen voi korjata työsuojeluvaltuutetun vaaleissa marras- ja joulukuun aikana.

– Työsuojeluvaltuutettuna teen töitä näköalapaikalla, jossa pääsen jatkuvasti kouluttautumaan ja oppimaan uutta. Toivon, että akavalainen työsuojeluvaltuutettu löytyisi mahdollisimman monesta organisaatiosta, toteaa työsuojeluvaltuutettu Mia Mäkinen.

Asetu ehdolle ja muista äänestää: yksityissektorin työsuojeluvaltuutetun vaalit 1.11.–31.12.2015!

Lue Akavalaisen artikkeli: Työkavereiden auttaminen palkitsee

Lisätietoja työsuojeluvaaleista: www.akava.fi/työsuojeluvaalit
Finnvera on Suomen paras kesätyönantaja 2015

Suomen paras kesätyönantaja palkinto 2015 IMG_4729

Finnveran Jyväskylän toimipiste on valittu vuoden 2015 Suomen parhaaksi kesätyönantajaksi. Voittajan valinnut raati kehui Finnveran innostavaa ja kehitysmyönteistä ilmapiiriä sekä nuorten työntekijöiden kannustamista, motivointia ja ohjausta. Kesätyöntekijät ovat Finnverassa toivottuja ja odotettuja työkavereita.

– Sen lisäksi, että kesätyöntekijät tekevät ahkerasti töitä, he tuovat kokeneeseen työyhteisöön raikkaita ajatuksia ja ideoita sekä usein ihan uudenlaista osaamistakin, Finnveran aluejohtaja Juha Ketola kertoo.

Lue Akavalaisen artikkeli: Hyvä ja kannustava kokemus työstä nuorillekin

Lue tiedote: Finnvera on Suomen paras kesätyönantaja 2015
Lotta Aarikka haluaa paremman ay-liikkeen

Lotta Aarikka Tapaamo

Ammattiyhdistysliikkeen pitää keskittyä ihmisiin ja heidän tukemiseensa työelämässä, vaatii yliopistoaktiivi Lotta Aarikka Akavalaisen Tapaamo-haastattelussa. Kuule Akava -pamfletin kokoaja uskoo silti vahvasti ay-liikkeen tulevaisuuteen.

– Perimmäinen syy on luoda joukkovoimaa, jotta työelämä olisi työntekijän näkökulmasta mahdollisimman oikeudenmukaista ja mielekästä. Tämä ei muutu miksikään, vaikka epätyypilliset työsuhteet ja työskentely freelancerinä yleistyvät. Siinäkin ammattiyhdistysliikettä tarvitaan jatkossa, Aarikka sanoo.

Lue Akavalaisen artikkeli: Lotta Aarikka haluaa paremman ay-liikkeenSairauskarenssi voi loukata sosiaalisia perusoikeuksia

Sairauskarenssi_Lehtikuva 20225553

Hallituksen suunnittelema sairauskarenssi voi Akavan mukaan syrjiä naisia ja loukata sosiaalisia perusoikeuksia. Perustuslain mukaan jokaiselle taataan oikeus perustoimeentuloon sairauden aikana, ja tätä oikeutta hallitus on nyt heikentämässä.
 
– Voidaan katsoa, että työnantajan velvollisuus palkanmaksusta sairausaikana toteuttaa tätä perustuslaillista toimeksiantoa. Jos hallitus vie läpi karenssipäivän ja sairausajan palkkojen leikkaukset ja siten heikentää työntekijän toimeentuloa sairauden vuoksi, voidaan Kelan maksamaa sairauspäivärahaa joutua aikaistamaan heti ensimmäiseen sairauspäivään, toteaa lakimies Paula Ilveskivi.

Lue tiedote: Sairauskarenssi voi loukata sosiaalisia perusoikeuksiaKorkeakoulutettujen työttömyys on alkanut pitkittyä

Työttömyys_Lehtikuva 29496271

Työ- ja elinkeinoministeriön loppuvuoden työmarkkinaennuste on synkkää luettavaa. Pitkäaikaistyöttömien määrä jatkaa kasvuaan myös korkeakoulutettujen keskuudessa. Valonpilkahduksiakin löytyy: korkeakoulutettujen työttömien määrä kasvaa edelleen, mutta ei yhtä nopeasti kuin aiemmin.

Lue Akavalaisen artikkeli: Korkeakoulutettujen työttömyys on alkanut pitkittyä

Akavan työttömyyskatsaus: Korkeakoulutettujen työttömien määrä jatkaa tasaista kasvuaanViikon luku: Korkeakoulutettujen työttömien määrä kasvoi vuoden aikana 13,5 prosenttia

Korkeakoulutettujen työttömien määrä

Oppimisen sietämätön keveys

Mari Kröger 200

Akavan opiskelijoiden 1. varapuheenjohtaja Mari Kröger pohtii, kääntyykö tehokkuusajattelu itseään vastaan. Ehkä vähän tehottomampi ajankäyttö olisi välillä hyväksi oppimiselle. "Jos malttaisimme hetkeksi hengähtää, tulokset saattaisivat olla toiset", hän kirjoittaa Tuumaamossa.

Lue Mari Krögerin blogikirjoitus
Vuoropuhelu palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla

Arkio Tarja 200

Asiantuntija Tarja Arkio kertoo Tuumaamossa Nobelin rauhanpalkinnosta, joka myönnettiin Tunisian kansallisen vuoropuhelun kvartetille. Sillä oli ratkaiseva rooli demokratian rakentamisessa Tunisiaan vuoden 2011 jasmiinivallankumouksen jälkeen. "Me voimme ottaa tunisialaisista oppia omaan vuoropuheluumme", kirjoittaa Arkio.

Lue Tarja Arkion blogikirjoitusTyöntekijöiden riittävä suoja turvattava lainsäädännöllä

Marianne Thyssen

Työllisyyskomissaari Marianne Thyssen muistuttaa, että työmarkkinoiden joustavuutta ja uusia työpaikkoja ei voi luoda työntekijöiden turvan ja työolojen kustannuksella.

Lue Akavalaisen artikkeli: Työntekijöiden riittävä suoja turvattava lainsäädännölläPuolen Suomen akavalaiset valmiina sote-savottaan

Puolen Suomen seminaari

Pohjoisen akavalaiset kokoontuivat perinteiseen Puolen Suomen seminaariin Rovaniemellä taidemuseo Korundissa. Aiheena oli tänä vuonna Puolen Suomen sote-savotta.

Lue Akavalaisen artikkeli: Puolen Suomen akavalaiset valmiina sote-savottaanAkava-päivät kiertävät Suomea

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea. Seuraavaksi vuorossa ovat:

10.11.2015 Häme
17.11.2015 Pohjanmaa
19.11.2015 Uusimaa

Iltatilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia kaikille Akavan jäsenjärjestöjen jäsenille. Tarkemmat tiedot ovat käytettävissä Akavan verkkopalvelun tapahtumakalenterissa.Tervetuloa esimiesaamuun!

Työyhteisön hyvinvoinnin johtaminen on esimiehen tärkeimpiä tehtäviä. Tervetuloa Akavan esimiesaamuun oppimaan työhyvinvointijohtamisen taitoja sekä verkostoitumaan ja vaihtamaan kokemuksia alueesi esimiesten kanssa.

Seuraava esimiesaamu: 
– Hämeenlinna 10.11.

Lue lisää ja ilmoittaudu