Uutiskirje
4.9.2015
Me2We_rajattu

Unelmatyöhön heti valmistumisen jälkeen

Me2we on palvelu, jossa korkeakoulut ja yritykset voivat löytää toisensa. Kanadalainen Alexandre Marchand löysi palvelun kautta projektityön Sinituotteelta. Nyt nuori mies on vakituisessa työssä Kone Oyj:llä.

‒ Minulla menee hienosti toisin kuin monilla korkeakoulutetuilla ystävilläni, jotka kerta toisensa jälkeen joutuvat pettymään töitä hakiessaan, Marchand sanoo.

Akavan mielestä korkeakoulujen rahoitusmallia on uudistettava niin, että se kannustaa korkeakouluja luomaan nykyistä tiiviimmät suhteet elinkeinoelämään. Yritysten kanssa yhteistyössä toteutetut kurssit lisäävät opiskelijoiden työelämätaitoja ja mahdollisuuksia työllistyä.

> Lue Akavalaisen artikkeli


Koulutuksen kärkihankkeet ovat laastarointia

Akava on tyytyväinen hallituksen koulutukseen suuntaamaan 300 miljoonan kärkihankerahoitukseen, mutta muistuttaa, ettei sillä paikata koulutukseen jo tehtyjä miljardiluokan leikkauksia. Kaiken kaikkiaan tällä vaalikaudella koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuu 700–800 miljoonan euron leikkaukset.

– On vaikeaa huutaa hurraata opetuksen ja koulutuksen resurssitilanteelle. Laastarointiahan kärkihankkeiden rahat ovat, toteaa Akavan asiantuntija Ida Mielityinen.

Hallituksen koulutusleikkaukset vievät kuilun partaalle 082015
> Lue Akavalaisen artikkeli

Akava vaatii kaikille työttömille laajempaa oikeutta työttömyysturvalla opiskeluun

– Järjestelmän pitää kannustaa aktiivisuuteen. Kaikille työttömille on sallittava nykyistä laajemmat mahdollisuudet opiskella työttömyyspäivärahakaudella, sanoo johtaja Maria Löfgren.

Akavan mielestä opiskelun tai muun aktiviteetin tulisi pikemminkin olla velvollisuus kuin harkinnanvarainen oikeus. Työttömät voitaisiin jopa velvoittaa jatkamaan kesken jääneitä opintojaan. Nykyään opinnot voivat vaarantaa työttömyyskorvauksen maksamisen.

> Lue tiedote

”Tässä rahaa, järjestäkää itse muutosturvanne”

Tiina Nortamo toimi Microsoftin Oulun tuotekehitysyksikön luottamusmiehenä, kun yhtiö päätti koko yksikön lopettamisesta. Yhtiö antoi muutoksen tueksi koulutusrahaa, mutta käytännön järjestelyt jäivät pitkälti työntekijöiden hoidettavaksi. Onneksi Oulussa osattiin tarttua heti toimeen.

Tiina Nortamo artikkeli

> Lue Akavalaisen artikkeli

EU:lle on tulossa työntäyteinen syksy

Pakolaiskriisi on nostattanut otsikoita, joiden mukaan EU-alueen vapaa liikkuvuus olisi uhattuna. Vaikka passipakko palaisikin, se ei tarkoita vapaan työnhaun ja opiskelun poistumista, muistuttaa kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen kolumnissaan.

Markus Penttinen 2

> Lue Markus Penttisen kolumni

Viikon luku: 28 prosenttia korkeakoulutetuista työttömistä on pitkäaikaistyöttömiä

Pitkäaikaistyöttömät


Korkeakoulutetuillakin on oikeus kunnon työvoimapalveluihin

Korkeakoulutettujen työttömien joukossa kiertää kauhutarinoita työvoimapalveluista eli julkisista työ- ja elinkeinopalveluista. Korkeakoulutetut jäävät TE-toimistoissa usein heitteille tai päätyvät turhaan koulutukseen. Akavan asiantuntija Ida Mielityinen purkaa aiheesta ajatuksiaan Tuumaamo-blogissa.

Ida Mielityinen-200

> Lue Ida Mielityisen blogikirjoitus

Ratkaisujen syksy ilmastonmuutosneuvotteluissa

Akava on tänä syksynä mukana kansainvälisten ilmastoneuvottelujen tuoksinassa vahvistamassa ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja siihen sopeutumisen toimia. Akavan mielestä Suomen pitää aktiivisesti edistää kattavan ilmastosopimuksen syntymistä. Paraikaa neuvottelut jatkuvat virkamiesten välillä Bonnissa. Akavan asiantuntija Elina Moisio kertoo Akavan tavoitteista Tuumaamo-blogissa.

ElinaMoisio200

> Lue Elina Moision blogikirjoitus


Ilmoita työpaikkasi mukaan Kunnon työn päivään!

Kunnon työn päivänä 7. lokakuuta juhlitaan ihmisarvoista työtä, hyvää työelämää ja mahdollisuutta vaikuttaa sen kehittämiseen.

Tule mukaan ja kiitä silloin työkaveria, vietä reilu kahvitauko tai järjestä tempaus kunnon työn puolesta. Ilmoita oma työpaikkasi mukaan!

Kunnon työn päivä banneri-236x126

> Lue lisää Kunnon työn päivästä

Kenelle Akavan yrittäjäpalkinto?

Akavan yrittäjäpalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena ansioituneelle yrittäjälle tai ammatinharjoittajalle. Vapaamuotoiset ehdotukset pyydetään toimittamaan yrittäjäpalkintotyöryhmän sihteerille Anu Tuoviselle 18. syyskuuta mennessä.

> Lue lisää ja tee ehdotus

Suomen parasta kesätyönantajaa ehtii vielä ehdottaa

Akavan opiskelijat etsii Suomen parasta kesätyönantajaa. Kilpailu järjestetään kahdeksannen kerran ja se on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Ehdotuksia voi antaa syyskuun loppuun saakka.

> Lue lisää ja tee ehdotus

Akava-päivät alkavat Jyväskylästä 17.9.

Akava-päivät kiertävät Suomea jälleen syksyllä. Ensimmäisenä on vuorossa Jyväskylä 17. syyskuuta. Tarkemmat tiedot päivittyvät lähiaikoina. Seuraa Akavan verkkosivuja ja uutiskirjettä!

> Lue lisää Akava-päivistä