Uutiskirje
5.6.2015
Ulkoilu03c

Ay-liike ei ole olemassa ay-liikkeen vuoksi

Viime aikojen julkinen keskustelu on välillä heijastanut sitä harhaluuloa, että ay-liike olisi olemassa ay-liikkeen olemassaolon vuoksi. Pikemminkin voisi sanoa, että hallitus keksi kovat keinot iskeä palkansaajiin. Näin siksi, että ammattiliitot ovat olemassa, koska ne toimivat palkansaajien edunvalvojina, kirjoittaa puheenjohtaja Sture Fjäder kolumnissaan.

Fjäder Sture 7


> Lue Puheenjohtajalta-kolumni


Korkeakoulutettujen työttömien määrä kasvaa, vastavalmistuneilla muita hitaammin

Korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrä jatkoi kasvuaan huhtikuussa 2015. Korkeakoulutettuja työttömiä oli kuun lopussa yhteensä 45 388. Kasvua vuotta aikaisempaan verrattuna tuli 6 367 eli 16,3 prosenttia. Työttömistä alemman korkeakoulututkinnon suorittaneita oli 23 974 ja ylemmän 19 842. Tutkija-asteen koulutuksen suorittaneita oli työttömänä yhteensä 1 572.

Kaiken kaikkiaan huhtikuussa työttömiä työnhakijoita oli Suomessa 310 374 eli noin kymmenen prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Luvuissa ei ole mukana lomautettuja.

> Lue Akavan työttömyyskatsaus


Tulevaisuudessa arvo syntyy palveluinnovaatioista

Digitalisaatio koskettaa kaikkia aloja. Tulevaisuudessa arvo syntyy palveluinnovaatioista, joiden luominen on poikkitieteellistä yhteistyötä. Pallo on nyt päättäjillä. 

Pekka Pellinen TEK

> Lue Akavalaisen artikkeli


Kipeitä päätöksiä - lapsille

Olen aina pitänyt Suomen päivähoitoa ja erityisesti päiväkotien hyvin koulutettua henkilökuntaa Suomen tasa-arvoisen yhteiskunnan ydintekijänä. Monia kotien vaikeuksia voidaan silottaa varhaiskasvatuksen avulla, kirjoittaa Liisa Jaakonsaari Kohti parempaa Eurooppaa –kolumnissaan. 

Liisa Jaakonsaari

> Lue Liisa Jaakonsaaren kolumni


Euroopan tulevaisuus ei voi perustua heikentyvälle työelämälle

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan komissiossa vallitsee yhteinen linja, jonka mukaan Euroopan tulevaisuus ei voi perustua heikentyvälle työelämälle. Toinen kysymys on se, ovatko kaikki EU-säädökset riittävän joustavia. 

Jyrki Katainen

> Lue Akavalaisen artikkeli


Työmarkkinakeskusjärjestöjen uusi suositus ohjeistaa ehkäisemään päihdeongelmat ajoissa

Tehostaakseen päihdeongelmien ehkäisyä, käsittelyä ja hallintaa työpaikoilla työmarkkinakeskusjärjestöt ovat uudistaneet vuonna 2006 asiasta annetun suosituksensa. Uusi suositus Päihdehaitat hallintaan! painottaa ennaltaehkäisyä, päihdeongelmien tunnistamista, varhaista puuttumista ja selkeiden työpaikkakohtaisten toimintamallien rakentamista. Suositusta voikin käyttää työpaikkakohtaisten päihdeohjelmien laatimisen ja päivittämisen tukena.

> Lue tiedote


Työelämä yhdenvertaiseksi ja tasa-arvoiseksi

Palkansaajakeskusjärjestöt järjestävät Helsinki Pride -viikolla Työelämä yhdenvertaiseksi ja tasa-arvoiseksi -seminaarin tiistaina 23.6. Seminaarissa käsitellään vuoden alusta voimaan tulleiden yhdenvertaisuuslain ja tasa-arvolain muutosten vaikutuksia työelämään.

Helsinki Pride -viikon tapahtumat huipentuvat kulkueeseen lauantaina 27.6.

Helsinki Pride 2015

> Lue lisää Helsinki Pride 2015 -viikon tapahtumista 


Eroon perusteettomista palkkaeroista

Jos et tiedä, onko työpaikallasi tehty palkkakartoitusta, kysy siitä. Vuodenvaihteessa voimaan astunut tasa-arvolain uudistus panee työnantajat tarkastelemaan miesten ja naisten palkkaeroja entistä tarkemmin. 

> Lue Akavalaisen artikkeli Eroon perusteettomista palkkaeroista

> Selvitä kyselyllä, miten millä tolalla palkkatasa-arvon edistäminen on sinun työpaikallasi: Sama työ, sama palkka

> Lue lisää palkkakartoituksesta

Banneri Sama työ sama palkka  vihreä 12052015

millä tolalla palkkatasa-arvon edistäminen on sinun työpaikallasi.

Puukaupasta tietoturvan pariin

Kun Viikon akavalainen Juha Inovaara teki puukauppaa metsänomistajien kanssa, luottamuksen rakentaminen oli ensimmäinen askel. Nyt tietoturvayrityksen toimitusjohtajana hän myy ennen kaikkea luottamusta.

Juha Inovaara

> Lue VIikon akavalainen


Tuumaamo:

Kestävään työhön siirtymisen on tapahduttava oikeudenmukaisesti

Ilmastonmuutoksen myötä päästöt on vähennettävä murto-osaan nykyisestä. Sekään tuskin riittää. Tulevina vuosikymmeninä pitää löytää myös keinoja ottaa ilmakehään vapautunut hiilidioksidi talteen.

Leo-Stranius-kasvokuva1-100x100

> Kestävän kehityksen viikon kirjoittajavieraana on Leo Stanius Suomen luonnonsuojeluliitosta


Suomen paras kesätyönantaja 2015 -kilpailu

Akavan opiskelijat etsii jälleen Suomen parasta kesätyönantajaa. Kilpailu järjestetään kahdeksannen kerran ja se on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta

> Lue Akavan opiskelijoiden tiedote


Kesäduunari-info auttaa nuoria kesätyöasioissa

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info neuvoo nuoria kesätyösuhteisiin liittyvissä asioissa. Palvelu toimii 28. elokuuta asti. Maksuttomaan Kesäduunari-infoon voivat ottaa yhteyttä nuorten lisäksi vanhemmat sekä työnantajat.

kesaduunari-info

Puhelimesta tai netin kautta voi pyytää apua esimerkiksi palkkoihin, työvuoroihin tai työsopimuksen laatimiseen liittyviin asioihin. Tänä kesänä neuvojana on Rina Knape.


Ehdota Akavan yrittäjäpalkinnon 2015 saajaa

Akavan yrittäjäpalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena ansioituneelle yrittäjälle tai ammatinharjoittajalle. Tavoitteena on tuoda esille yrittäjyyden suurta merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, talouskasvulle ja hyvinvoinnille.

> Lue lisää ja tee ehdotus yrittäjäpalkinnon saajaksi


Ajankohtaista liitoissa

> Lue Akava-yhteisön uutisia


Akava on SuomiAreenalla

Tervetuloa kuulemaan hyviä ja huonoja uutisia koulunpenkiltä Akavan tilaisuuteen torstaina 16.7. kello 14.00-15.15 Eetunaukion lavalle Porissa.

SuomiAreena logo rgb