Uutiskirje
6.2.2015
Aikuisopiskelu07d

Akava haastaa puolueet kertomaan kuinka koulutusta uudistetaan

Akava haastaa puolueet kertomaan, kuinka ne aikovat uudistaa koulutusta ja tutkimusta pitkällä aikavälillä. Nyt puolueilta sataa erilaisia esityksiä laidasta laitaan: ammatillinen koulutus työpaikoille, yliopistot ja ammattikorkeakoulut yhteen, peruskoulu digitaaliseksi. Samalla kaikki väläyttelevät haamukorttia koulutuksen ja tutkimuksen lisäleikkauksista. 

> Lue tiedote

> Lue Akavalaisen artikkeli Koulutuspolitiikka on muutakin kuin säästöjä


Kestävää koulutuspolitiikkaa ei tehdä pikajuoksuna

Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen on ollut tämän hallituskauden koulutuspoliittinen trendisana. Todellisuudessa vaikuttaa siltä, että kehittämisessä ollaan etenemässä leikkaukset ja säästöt edellä, viimeisimmän linjauksen perusteella pikajuoksuna, kirjoittaa Akavan opiskelijoiden puheenjohtaja Henna Hirvonen kolumnissaan. 

Henna-H-haastattelu-pysätyskuva2


> Lue Henna Hirvosen Puheenjohtajalta-kolumni

Ylioppilaiden työttömyyden kasvaessa uraohjauksen merkitys korostuu

Ylioppilaiden työttömyys on kasvanut selvästi nuorisotakuusta huolimatta. Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan ylioppilastutkinnon suorittaneiden 15–19-vuotiaiden työttömyys oli 45,5 prosenttia korkeampi joulukuussa 2014 kuin vuotta aikaisemmin. Seuraavan ikäryhmän eli 20–24-vuotiaiden työttömyys oli puolestaan 37 prosenttia korkeampi edellisvuoteen verrattuna. Kyse ei kuitenkaan ole vain yhden vuoden kehityksestä, vaan kahden viime vuoden aikana ylioppilaiden työttömyys on kaksinkertaistunut.

> Lue tiedote

> Lue Akavalaisen artikkeli Opopäivien resepti Suomelle: Unelmia, ahkeruutta ja intohimoa


Fjäder: Sote-uudistus ei saa johtaa koulutusleikkauksiin

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on huolestunut Kuntaliiton julkaisemista tutkimustuloksista, joiden mukaan kunnat eivät kykene järjestämään asukkailleen muita palveluita, jos sosiaali- ja terveyspaleluiden kustannukset nousevat.

> Lue tiedote


Neuvottelujärjestelmää kehitetään tehokkaammaksi

Neuvottelujärjestelmän uudistamisessa on kyse paljon muustakin kuin lakkosakoista. Parhaillaan käytävissä neuvotteluissa voidaan vahvistaa uskoa järjestäytymiseen ja suomalaiseen työmarkkinamalliin.

Neuvottelujärjestelmä Lehtikuva


> Lue Akavalaisen artikkeli


Viikon luku:

Korkeasti koulutettujen työttömien määrä kasvoi 13,9 prosenttia vuonna 2014

Korkeasti-koulutettujen-työttömyys-kasvoi-vuonna-2014 viikonluku0402


Ajankohtaista liitoissa

> Lue Akava-yhteisön uutisia


Tuumaamo:

Koulutuksesta vaaliteema

Kun reilu kuukausi on kulunut tätä vuotta, minulla on takana ensimmäinen kuukausi Akavan opiskelijoiden luottamustehtävissä. Tästä vaalivuodesta tulee erityisen mielenkiintoinen, varsinkin opiskelijoille. Vuodesta tulee kiinnostava tietysti itsellenikin uusissa luottamustehtävissä, ensimmäinen kuukausi on ollut nopeatempoinen ja opettavainen.

Hannes Leppäkangas 200

> Lue Hannes Leppäkankaan blogikirjoitus


Suomen julkisen sektorin nettovelka EU-maiden pienin

Suomi on niiden neljän EU-maan joukossa, joiden rahoitusvarat ovat suuremmat kuin velat, kerrotaan kirjassa Hyvinvointivaltio 2010-luvulla - mitä kello on lyönyt? Artikkelikokoelmassa pyritään pääekonomisti Eugen Koevin mukaan tarjoamaan kriittistä näkökulmaa ja vaihtoehtoja keskustelussa hyvinvointivaltion, julkisen sektorin ja talouspolitiikan haasteista.

> Lue Akavalaisen artikkeliAkava-päivät 2015

Banneri Akava paivat 2015   130  mm x 90 mm

Kevään Akava-päivät tekevät Akavan hallitusohjelmatavoitteita tunnetuksi eri puolilla Suomea. Teemana on Työstä kasvua Suomeen.

• 6.2. Joensuu, Pohjois-Karjala
• 9.2. Mikkeli, Etelä-Savo
• 12.3. Pohjois-Pohjanmaa
• 19.3. Keski-Suomi
• 7.5. Kajaani, Kainuu
• 22.5. Rovaniemi, Lappi
• 4.6. Kaakkois-Suomi

Ohjelmat ja ilmoittautumiset:
Akava-päivät 2015