Uutiskirje
9.10.2015
Aikuisopiskelu07d

Hyvästi, korkean osaamisen Suomi

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat saaneet budjetinlaatijoilta ratkaistavakseen haasteellisen yhtälön, jonka mukaan niiden on sekä leikattava kuluja sadoilla miljoonilla euroilla että varmistettava Suomen kilpailukyky globaaleilla tiede- ja teknologiamarkkinoilla. Kansainvälisessä kilpailussa menestyvien maiden strategia on aivan toinen: tutkimuksen, opetuksen ja innovaatioiden panostuksia lisätään.

‒ Kyllä me tiedämme, miten maa makaa, mutta tässä on se riski, että kun oikein säästetään, uutta kasvua ei saada käyntiin, kiteyttää Aalto-yliopiston vararehtori Tuija Pulkkinen.

Lue tiedote: Tutkimusleikkausten tuhoisuus heikentää Suomea jo lähitulevaisuudessa

Lue artikkeli: Hyvästi, korkean osaamisen SuomiKun tiukka paikka tulee, liiton lakiapu on lähellä

Aikuisopiskelu09b

Akavan jäsenliitoissa on huomattu, että jäsenet käyttävät lakipalveluja enemmän kuin ennen. Syitä ovat muun muassa seikkaperäisemmät työsopimukset ja se, että nykyisin asiat viedään herkemmin käräjille. Aikaisemmin osapuolilla oli halukkuutta sopia kiistat, nykyään ei anneta periksi.

– Työnantajat ovat nykyään innokkaampia vaatimaan korvauksia, sanoo TEK:n oikeudellisten palveluiden yksikönjohtaja Ralf Forsén.

Lue artikkeli: Kun tiukka paikka tulee, liiton lakiapu on lähelläRobotti esimiehenä

Jyrki Kasvi

Entä jos ihmisten työtä johtaisikin robotit? Voisiko tekoäly hoitaa rekrytoinnit ja laatia työvuorolistat? Jyrki Kasvi kertoo Esimiesverkoston kirjoituksessaan, miten tekoäly avustaa – tai jopa korvaa – esimiehiä heidän työssään.

Esimiehen kommenttipuheenvuorossa robottikirurgi Mika Matikainen kertoo muun muassa, että koodarilääkäreille on tulevaisuudessa varmasti kysyntää.

Lue artikkeli: Robotti esimiehenäTyösuojelun on vastattava uusia työskentelytapoja

Akava katsoo, että työlainsäädäntöä on päivitettävä vastaamaan nykyisen työelämän tarpeita. Itsenäisestä ja liikkuvasta asiantuntijatyöstä ei saa muodostua työsuojelun harmaata aluetta.

– Teknologian kehittyminen ja liikkuva työ ovat vapauttaneet työntekijät kiinteästä paikasta, seinistä, työpöydistä ja johdoista. Valitettavasti työlainsäädäntö ei ole seurannut kehitystä, vaan rakentuu edelleen vanhakantaiseen näkemykseen teollisen ajan yhteiskunnasta. Uudentyyppistä asiantuntijatyötä tekevät ovat vaarassa jäädä työsuojelullisesti epätasa-arvoiseen asemaan, sanoo Akavan asiantuntija Miika Sahamies.
 
Lue tiedote: Työsuojelun vastattava uusia työskentelytapojaTasa-arvosuunnittelun tarkistuslista on päivitetty

Neuvottelu uusi02

Työntekijä- ja työnantajajärjestöt ovat päivittäneet työpaikan tasa-arvosuunnittelun tarkistuslistan ja kannustavat työpaikkoja päivittämään tasa-arvosuunnitelmat ajan tasalle.

– Tasa-arvon edistäminen työpaikoilla parantaa työn tuottavuutta ja henkilöstön työhyvinvointia. Se hyödyttää sekä työnantajia että työntekijöitä, järjestöt muistuttavat.

Lue tiedote: Työmarkkinakeskusjärjestöt päivittivät tasa-arvosuunnittelun tarkistuslistanTuumamo: Onko meillä tähän varaa?

Vesa Vuorenkoski 200

Rakennetaanko kustannuskilpailukykyistä Suomea tulevaisuuden kustannuksella? Asiantuntijamme Vesa Vuorenkoski tarkastelee Tuumaamo-blogissa, millaista jälkeä tutkimus- ja kehitystoiminnan leikkaukset aiheuttavat yrityksissä ja korkeakoulutuissa.

Lue Vesa Vuorenkosken blogikirjoitusInnovaatioiden Eurooppaa ei synny ilman koulutusta

Miapetra Kumpula-Natri_European Parliament

Kaikki meistä ei synny tabletti kädessä. Jos haluamme Euroopan, joka on tunnettu korkeasta osaamisesta ja kilpailukykyisistä innovaatioista, koulutus on todellakin väärä paikka säästää, kirjoittaa Miapetra Kumpula-Natri kolumnissaan.

Lue Miapetra Kumpula-Natrin kolumniTervetuloa esimiesaamuihin!

Työyhteisön hyvinvoinnin johtaminen on esimiehen tärkeimpiä tehtäviä. Tervetuloa Akavan esimiesaamuun oppimaan työhyvinvointijohtamisen taitoja sekä verkostoitumaan ja vaihtamaan kokemuksia alueesi esimiesten kanssa.

Seuraavat esimiesaamut: 
– Tampereella 29.10.
– Hämeenlinnassa 10.11.

Lue lisää ja ilmoittauduAkava-päivät kiertävät Suomea 

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea. Seuraavaksi vuorossa ovat:

15.10.2015 Kaakkois-Suomi
29.10.2015 Pirkanmaa
10.11.2015 Häme
17.11.2015 Pohjanmaa
19.11.2015 Uusimaa

Iltatilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia kaikille Akavan jäsenjärjestöjen jäsenille. Tarkemmat tiedot ovat käytettävissä Akavan verkkopalvelun tapahtumakalenterissa.Hae Akavan opiskelijoiden aluetoimijaksi

Akavan opiskelijat hakee aluetoimijoita eri puolille maata. Aluetoimijan tärkein tehtävä on toimia linkkinä alueen korkeakoulujen sekä Akavan opiskelijoiden välillä.

Lue lisätietoa hakemisesta