Uutiskirje
1.4.2016
päiväkodissaa09 kapea

Mä oon virkamies, osa 4:
Puolustusvoimien eläinlääkäri huolehtii sotilaiden hyvinvoinnista

Tittelistään huolimatta Ava Sovijärvi ei hoida koirien ja hevosten vaivoja. Työn tavoitteena on varmistaa sotilaiden toimintakyvyn säilyminen.

Ava Sovijärvi

Ava Sovijärvi on ylpeä suomalaisista virkamiehistä. Hän pitää heitä tunnollisina, ahkerina ja työhönsä sitoutuneina.

Lue Akavalaisen artikkeli: Mä oon virkamies

Artikeln finns också på svenska:
Jag är en tjänsteman, del 4: Försvarsmaktens veterinär tar hand om soldaternas hälsaAkava haluaa pelisäännöt nollatuntisopimuksille

Akava haluaa niin sanotuilla nollatuntisopimuksilla työskenteleville reilut pelisäännöt ja ehdot. Yhä useampi joutuu allekirjoittamaan työsopimuksen, joka velvoittaa tulemaan töihin työnantajan määräyksestä, mutta ei takaa ensimmäistäkään työtuntia. Osa työskentelee nollatuntisopimuksilla vapaaehtoisesti, mutta suuri osa siksi, ettei muuta työtä ole tarjolla.

– Työnantajalle joustavat nollatuntisopimukset ovat yleistyneet akavalaisillakin aloilla. Työlainsäädäntöä täytyy täydentää ja varmistaa nollatuntisopimuksilla työskentelevien turva erityisesti työsuhteen päättämistilanteessa, sanoo vastaava lakimies Jaana Meklin.

Lue tiedote: Akava haluaa pelisäännöt nollatuntisopimuksille

Reilut pelisäännöt nollatuntisopimuksella tehtävälle työlle

Yhä useampi akavalainen kirjoittaa nimensä sopimukseen, joka velvoittaa tulemaan töihin työnantajan määräyksestä, mutta ei takaa yhtään työtuntia. Akavalaiset haluavat riittävän joustavia työmarkkinoita, jotka tukevat työllistymistä ja taloutta, toteaa Akavan Erityisalojen lakimies Kari Eskola.

Kari Eskola

Lue Akavalaisen artikkeli: Reilut pelisäännöt nollatuntisopimuksella tehtävälle työlleVuosilomalain muutokset astuvat voimaan 1.4.2016

Perhevapailta kertyviin vuosilomiin ja vuosilomalla sairastamiseen tulee muutoksia 1.4.2016 alkaen. Jatkossa perhevapailta kertyy vuosilomaa vain kuuden kuukauden ajalta. Muutos koskee niitä, jotka jäävät perhevapaille 1.4. alkaen. Lakimuutos kohdistuu ensisijaisesti naispalkansaajiin, jotka pitävät enemmistön perhevapaista. Akava on huolissaan muutosten vaikutuksista palkkatasa-arvoon ja erityisesti naisten euron eli #neuro’n kurssiin.

Lisäksi 1.4. alkaen lomalla sairastuvalla työntekijällä on oikeus siirtää lomapäiviä myöhemmin pidettäväksi vasta kuuden omavastuupäivän jälkeen. Sairastuneen työntekijän on viipymättä pyydettävä loman siirtoa sekä esitettävä luotettava selvitys työkyvyttömyydestä. Omavastuusta huolimatta työntekijöille turvataan vähintään neljän viikon vuosiloma, jos vuosilomaa on kertynyt ansaintavuodelta vähintään 24 arkipäivää.

Perhevapaalta kertyvistä vuosilomista ja lomalla sairastumisen siirto-oikeudesta on sovittu useissa työ- ja virkaehtosopimuksissa. Akavan neuvottelujärjestöt sekä jäsenliitot opastavat yksittäisiä jäseniä muutosten vaikutuksista alakohtaisesti.

Hallituksen esitys ja lakimuutosten yksityiskohtaiset perustelut

Tuumaamo:
Perustulon tavoitteisiin päästään muillakin keinoilla

Tuore esiselvitys perustulokokeilusta osoittaa hyvin, ettei yksinkertaisia ratkaisuja ole. Perustulolle asetetaan useita hyviä tavoitteita, kuten köyhyyden ja byrokratian vähentäminen sekä työnteon kannattavuus. Todellisuudessa tavoitteiden yhtäaikainen toteuttaminen on vaikeaa. Selvityksen ansiona onkin hyötyjen ja haittojen pohdinta.

Veirto_Katja

Lue Katja Veirton blogikirjoitusAkava-päivien teemana osaaminen ja koulutus

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea keväällä 2016.
Iltatilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia kaikille Akavan jäsenliittojen jäsenille.

Seuraavat tilaisuudet:
5.4. Joensuussa
6.4. Kuopiossa

Banneri_Akava_paivat 2016  130  mm x 90 mm (00000002)Akava-päivien aikataulu 2016Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400