Uutiskirje
10.6.2016
Murto_Rönni-Sällinen_Löfgren _rajattu

Kaiken takana on myös nainen

Työmarkkinaneuvottelut näyttäytyvät helposti pukumiesten keskinäisenä kädenvääntönä. Taustalta löytyy kuitenkin iso joukko asiantuntijanaisia, jotka vaikuttavat, mutta eivät aina näy julkisuudessa.

Murto_Rönni-Sällinen_Löfgren 1

STTK:n Katarina Murto (vas.), SAK:n Annika Rönni-Sällinen ja Akavan Maria Löfgren ovat työmarkkinakentän tehokolmikko.

Lue Akavalaisen artikkeli
Akava hyväksyi kilpailukykysopimuksen ehdollisena

Akavan hallitus on hyväksynyt kilpailukykysopimuksen ehdollisesti, koska akavalaisilla sopimusaloista noin 90 prosenttia on hyväksynyt sopimuksen mukaisen ratkaisun. Akava edellyttää kuitenkin, että SAK:lainen Metalliliitto on mukana ratkaisussa.

Lue tiedoteElintarvikeviennissä mahdollisuus megahyppyyn jo lähitulevaisuudessa

Akava kehottaa yrityksiä ja korkeakoulutettuja osaajia hakemaan nykyistä rohkeammin uusia väyliä Suomen vientisektorilta. Hyviä mahdollisuuksia on muun muassa suomalaisten korkealuokkaisessa osaamisessa elintarviketuotannossa, josta voi Akavan mielestä saada uuden tukijalan viennin vahvistamiseksi jo lähitulevaisuudessa.

Lue tiedote

Onko jo ruoan aika?

Onko jo ruoan aika

Voisiko elintarvikevienti olla Suomen toivo? Ainakin ruokaa viedään nyt ulkomaille ennennäkemättömällä innolla. Kysyimme alan asiantuntijoilta miten maailmalla menestytään ja mitkä ovat suomalaisen ruoan vahvuudet.

Lue Akavalaisen artikkeliEsimiestyö ja johtamisen jännitteet

Annastiina Mäki

Johtajuuskulttuuri on osoittautunut varsin ristiriitaiseksi ilmiöksi, erityisesti asiantuntijaorganisaatioissa. Vaikka työntekijät arvostavat vapautta ja autonomiaa, moni kokee olevansa valintojen viidakossa yksin. Ja kaipaa esimieheltään tukea ja sparrausta, kirjoittaa johtava konsultti ja väitöstutkija Annastiina Mäki Esimiesverkoston artikkelissa.

Lue Esimiesverkoston artikkeli Akavalaisesta
Paras kesäduuni ikinä – vai miten se nyt meni

Sture Fjäder avaa "Paras kesäduuni ikinä – vai miten se nyt meni" -sarjan, jossa Akavan ja sen jäsenliittojen asiantuntijat muistelevat kesätyökokemuksiaan. Kesätyö voi olla ihmisen parasta aikaa! Tai aika vähintäänkin kultaa muistot.

Bikinirannan roskapöntöt tyhjennettiin erityisen huolellisesti

Sture Fjäder 08 012015 1450

Olin 17- ja 18-vuotiaana kesätöissä Hangon kaupungin teknisessä virastossa puisto-osastolla, jossa hoidin vierasvenesatamien ja puistojen roskalaatikoiden ja roskapönttöjen tyhjennyksiä arkipäivinä ja viikonloppuisin, Sture kertoo.

Lue Sture Fjäderin kesäduuni
Hyvän kesäloman resepti

Kesäloma

Hyvä loma auttaa jaksamaan töissä, ja sopivalla töiden suunnittelulla pystyy pohjustamaan onnistuneen loman. Lomaan liittyvä stressi ajoittuu yleensä muutamiin lomaa edeltäviin viikkoihin, kun työpöytä ja kalenteri ovat vielä täynnä keskeneräisiä projekteja.

Lue Akavalaisen artikkeliAkavan SuomiAreena-keskustelu: Jättävätkö korkeakoulutetut Suomen?

12.7.2016 11.45-13.00 Eetunaukio, Pori

Keskustelutilaisuuden teemana on suomalaisen työn tulevaisuus. Nostamme esille suomalaisen työn tulevaisuuden ja siihen liittyvät valinnat, joita meidän on tehtävä, jotta pärjäämme kansainvälisessä kilpailussa. #OsaavaSuomi

SuomiAreena2016

Keskustelutilaisuuden puhujat:

  •     Karoliina Korppoo, Colossal Order Oy, Game Designer
  •     Matti E. Lehtonen, GE Healthcare Finland Oy, toimitusjohtaja
  •     Niklas Geust, bisnesenkeli
  •     Ilkka Halava, tulevaisuustutkija
  •     Sture Fjäder, Akava, puheenjohtaja

Tilaisuuden juontavat Vesa Vuorenkoski Akavasta ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Päivi Anttikoski.

guggis3_v3

Innovoitaisiinko Guggenheim Poriin?

Hyvä vai hölmö kysymys? Esitä itse parempi! Kysy Facebookissa kuvan kommenteissa suomalaisen työn, osaamisen ja koulutuksen tulevaisuudesta.

Osuvimman kysymyksen esittäjä palkitaan kesäreissulla kauniiseen Poriin. Voittaja pääsee esittämään kysymyksensä keskustelutilaisuudessamme sekä tutustumaan Porin SuomiAreena-humuun.


Tuumaamo: Mannaa miljardeittain sinisellä kortilla?

Markus Penttinen

EU-maille on luvattu varsinainen lottopotti turbotuplattuna. Uuden korkeakoulutettujen maahanmuuttodirektiivin kerrotaan tuovan unionin alueelle vuosittain jopa yli kuuden miljardin euron hyödyn. Komission vastikään esittelemä niin sanottu uusittu sinisen kortin menettely avaisi rajoja osaajille EU:n ulkopuolisista maista. Korkeakoulutettu tai vastaavat työelämän taidot omaava asiantuntija esimerkiksi Afrikassa voisi jättää anomuksen työskentelystä vaikkapa Suomessa. Maahantulo pitäisi myöntää, jos työpaikka on tiedossa ja tietyt palkkatason kaltaiset kriteerit ovat kunnossa.

Lue Markus Penttisen blogi
Tuumaamo: Globaalin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden äärellä

Ilveskivi_Paula

Kansainvälisen työjärjestön ILO:n 105. konferenssi Genevessä alkaa olla loppusuoralla. Yleissopimusten ja suositusten soveltamista käsittelevän komitean lisäksi tämän vuoden konferenssin aiheita ovat: ihmisarvoinen työ maailmanlaajuisissa toimitusketjuissa, ihmisarvoisen työn avulla rauhaa, turvallisuutta ja katastrofeista selviytymistä koskevan suosituksen nro 71 uudistamista koskeva ensimmäinen käsittely ja vuonna 2008 hyväksytyn Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämistä koskevan julistuksen arviointi.

Lue Paula Ilveskiven blogi
Tuumaamo: Laiskuuden tavoittelu on hyve homo informaticukselle    

Miika Sahamies

Laiskuuden tavoittelu on aliarvostettu hyve. Sen lisäksi, että laiskuus suojaa stressiltä ja ylimääräiseltä hössötykseltä, se on mahdollistanut nyky-yhteiskunnassa toimivan superihmisen: homo informaticuksen. Hänelle on mahdollista päästä yhden napin painalluksella käsiksi lähes kaikkeen olemassa olevaan tietoon.

Lue Miika Sahamiehen blogi
kesaduunari-info 449

Suomen paras kesätyönantaja 2016 -kilpailu käynnistyy

Akavan opiskelijat etsii jälleen Suomen parasta kesätyönantajaa. Kilpailu järjestetään yhdeksännen kerran ja se on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.

Lue lisää ja ilmianna Suomen paras kesätyönantajaEhdota Akavan yrittäjäpalkinnon 2016 saajaa

Akavan yrittäjäpalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena ansioituneelle yrittäjälle tai ammatinharjoittajalle. Tavoitteena on tuoda esille yrittäjyyden suurta merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, talouskasvulle ja hyvinvoinnille. Haemme nyt ehdotuksia vuoden 2016 palkinnon saajaksi.

Lue lisää ja ehdotaAkava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400