Uutiskirje
11.3.2016
Antero Rytkölä_rajattu

Mä oon virkamies, osa 3:
Apulaispoliisipäällikkö ei pamputa

Kun Antero Rytkölä astelee kadulla, harva ajattelee, että tuossa kävelee virkamies. Rytkölä ei kuitenkaan kulje työkseen poliisiautolla rikollisia jahtaamassa. Apulaispoliisipäällikön työ on hallinnollinen virka.

Antero Rytkölä 2

Rytkölän työ eroaa monen muun virkamiehen pestistä siinä, että hänellä on 120 alaista, jotka työskentelevät 16 eri toimipisteessä. Hän pyrkii tapaamaan alaisiaan säännöllisesti. Matkapäiviä tulee paljon ja ”mustaa maijaa” tutumpi kulkuväline on Intercity-juna.

Lue valloittava Mä oon virkamies -artikkeliIsyysvapaan käyttö lisääntynyt 34 prosenttia – hyvä alku

Isyysvapaan käyttö on lisääntynyt vajaassa kymmenessä vuodessa tuntuvasti, Akava kiittää. Vuodesta 2006 vuoteen 2015 isyysrahaa saavien isien määrä on kasvanut 16 000 isällä, joka on huimat 34 prosenttia.

Lue Akavan tiedote


Äideillä edelleen vastuu lapsenhoidosta

Isät hoitavat nykyään pieniä lapsiaan enemmän kuin aikaisemmin. Äidit kuitenkin edelleen kantavat huomattavasti suuremman vastuun lastenhoidosta.

Lue isien perhevapaarahakausien kasvusta Isyysvapaa 34

Palkkatasa-arvo – unelmaa vai realismia?

Miten naisten ja miesten palkat voisivat olla tasa-arvoisempia ja oikeudenmukaisempia? Neuvottelujohtaja, toimitusjohtaja ja palkitsemiskonsultti kertovat käsityksensä.

Lue artikkeli palkkatasa-arvosta


Neuron korotukseen eväitä asennemuutoksesta   

Naisten palkkapyynnöt ovat liian alhaisia, naiset eivät hakeudu johtotehtäviin, naiset eivät pyydä palkankorotuksia jne. Nämä ovat yleisiä selityksiä sille, miksi naisten valuuttana on neuro eikä euro. Niillä selitetään myös sitä, miksi neuron kurssi ei vaan ota noustakseen ja MIKSI naisia ei ole riittävästi liiketoimintajohdossa tai pörssiyhtiöiden hallituksissa.

Tuumaamo: Lue Maria Löfgrenin blogikirjoitus

In English

Press release: Akava: The rate of the women’s euro must be raised
Article: Women’s euro is less than men’s
Akava’s video: It's high time for a rise in the rate of the female euro


Viikon luku:
Valtiolla lähestytään palkkatasa-arvoa


Naisen-euro-valtiolla 98,5

Valtiolla naisten säännöllisen työajan ansiot ovat keskimäärin 98,5 prosenttia miesten ansioista, kun verrataan samalla työnantajalla ja yhtä vaativissa tehtävissä työskenteleviä palkansaajia. Selittämättömäksi palkkaeroksi jää 1,5 prosenttia.


Pysähtyykö työttömyyden kasvu tänä vuonna?

Työttömyyden kasvuvauhti on hidastunut tämän vuoden alussa jo alle neljään prosenttiin, kertoo Akavan työttömyyskatsaus. Työttömänä oli tammikuun lopussa 337 000, joista 50 400 korkeakoulututkinnon suorittaneita.

Lue Akavan tiedote

Tutustu työttömyyskatsaukseen: Työttömien määrän kasvuvauhti hidastui huomattavasti tammikuussa 2016Tuore tohtori, hae apurahaa ja kehitä yritykselle strategia

Tohtoreita yrityksiin työllistävä Post Docs in Companies (PoDoCo) lähti viime vuonna lentoon komeasti. PoDoCon avulla muodostui 29 tohtori-yritysparia ja yhdeksälle tohtorille myönnettiin apuraha. Nyt ohjelma laajenee.

PoDoCo

Luomme Suomeen uutta rekrytointikulttuuria, jonka myötä yhä useampi tohtori työllistyy yritykseen, sanovat KAUTE-säätiön Jouni Lounasmaa ja Fimeccin Essi Huttu.

Lue lisää ja toimi ripeästi


Esimies, tee muutoksesta mielekäs


Merja Niemi

Osaammeko esimiehinä tarttua mahdollisuuksiin ja inspiroida henkilöstöämme toimimaan yhdessä ja kyseenalaistamaan vanhaa. Sekä synnyttämään ennakkoluulottomia vaihtoehtoja sellaisissakin tilanteissa, jotka näyttäytyvät mahdottomilta, kirjoittaa Merja Niemi Esimiesverkoston artikkelissaan.

Lue Esimiesverkoston artikkeliTuumaamo:
Kilpailukykysopimus ja palkkojen ostovoiman muutos – miten tämä lasketaan?   

Tuore kilpailukykysopimus on syystäkin herättänyt vilkasta keskustelua siitä, kuinka kalliiksi se käy yksittäiselle palkansaajalle.

Sopimuksen selkeimmin hahmottuva vaikutus on palkansaajien verotuksen kiristys. Tästä Veronmaksajien keskusliitto on esittänyt hyvin tarkan arvion. Keskituloisen, 3300 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan verotus kiristyy vuoteen 2020 mennessä niin, että hän vuodessa maksaa nykyisellä palkkatasollaan 507 euroa enemmän veroja.

EugenKoev

Lue Eugen Koevin blogikirjoitus


Akava on valmis Suomen-mallin valmisteluun

Akava pitää myönteisenä, että SAK:n hallitus hyväksyi alustavasti kilpailukykysopimuksen neuvottelutuloksen ja on valmis jatkamaan yhteistä valmistelua Suomen-mallin muodostamiseksi. Kansainväliselle kilpailulle alttiiden alojen, kotimarkkinoiden ja julkisen sektorin erilaiset lähtökohdat tulee tällöin ottaa huomioon riittävän selkeästi.

Lue tiedote: Akava on valmis Suomen-mallin valmisteluunTuumaamo:
Opintotuki on huono koulutuspolitiikan väline

Suomen poliittisessa päätöksenteossa on yksi pysyvä tekijä: kun valtion velkaantumista halutaan tasapainottaa, se tehdään kerta toisensa jälkeen leikkaamalla sen ihmisryhmän toimeentuloa, joka on mukana nostamassa tätä maata takaisin jaloilleen. Opintotuesta kun on aikaisemminkin ollut helppo höylätä, miksipä ei höylättäisi vielä vähän lisää? Tällä kertaa 70 miljoonaa vuoteen 2019 mennessä ja pidemmällä aikavälillä 150 miljoonaa euroa.

Henna Hirvonen

Lue Henna Hirvosen blogikirjoitus

Balkanin maanteillä taivaltaa korkeakoulutettujen joukko

Puolet Välimeren yli kiikkerissä kumiveneissä saapuvista syyrialaisista turvapaikanhakijoista voisi olla akavalaisia.

MEP MiaPetra Kumpula-Natri_rajattu

Niin monella Eurooppaan päässeellä oli YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tutkimuksen mukaan valmis tai keskeneräinen tutkinto yliopistosta, kirjoittaa europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri Kohti parempaa Eurooppaa -kolumnissaan.

Lue Miapetra Kumpula-Natrin kolumniAkava-päivien teemana osaaminen ja koulutus

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea keväällä 2016.
Iltatilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia kaikille Akavan jäsenliittojen jäsenille.

Seuraava tilaisuus:
5.4. Joensuussa

Banneri_Akava_paivat 2016  130  mm x 90 mm (00000002)Akava-päivien aikataulu 2016Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400