Uutiskirje
13.5.2016
Päiväkotimatka09
akava_asia_somekuvat_0003_Layer Comp 4

Viikon kysymys

Kysyimme viime viikolla pitääkö työpaikat Suomessa a) poteroon kaivautuminen, b) monipuolinen osaaminen vai c) kouluttautuminen.

Eniten kannatusta sai monipuolinen osaaminen, jonka valitsi 48 % vastanneista. Poteroon kaivautumista kannatti peräti 33 % vastanneista, ja kouluttautuminen jäi hännille 18 % kannatuksella.  Saimme yhteensä 93 vastausta.

viikon kysymys 5_10052016

Tällä viikolla voit kertoa näkemyksesi sivistyksestä. Kysymys kuuluu
a) ajokortti, b) valttikortti vai c) postikortti.  Voit vastata kysymykseen Akava asia -kampanjasivuilla.
Yhdistelmävakuutuksesta itsensätyöllistäjille varmempi työttömyysturva

Akava esittää yksinyrittäjien ja itsensätyöllistäjien työttömyysturvan kehittämiseksi uutta mallia. Siinä he voisivat vakuuttaa yhdistelmävakuutuksella yrittäjänä tai itsensätyöllistäjänä tekemäänsä työtä palkansaajatyön lisäksi työttömyyden varalta.

Lue tiedote: Akava: Yhdistelmävakuutuksesta itsensätyöllistäjille varmempi työttömyysturva

Tuumaamo: Yhdistelmävakuutus sopisi muuttuvaan työelämään

Veirto_KatjaSuomalaiselle palkansaajalle työttömyysturva on tärkein turvaverkko, jos työt loppuvat tai vähenevät. Näinä vaikeina taloudellisina aikoina monessa perheessä tilanne olisi katastrofaalinen ilman työttömyysturvaa. Työttömyysturvan tasosta ja rahoituksesta on ehdottomasti huolehdittava. Työttömyysturva ja sen muutokset ovat useimmiten mukana työmarkkinaratkaisuissa. Työttömyysturva, työelämän muutokset ja sopiminen kietoutuvat monella tapaa yhteen. Olipa sopimisen muoto tulevaisuudessa mikä tahansa, on selvää, että Akavalle on tärkeää huolehtia työehtojen ja palkkojen lisäksi työttömyysturvasta ja sen kehittämisestä.

Lue Katja Vierton blogiAkava: Liikennepalvelujen digitalisoimiseen vauhtia liikennekaaren avulla

Akava pitää rohkaisevana liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin ehdottamaa Liikennekaari-lainsäädäntöhanketta. Tavoitteena on kehittää liikennemarkkinoita markkinaehtoisemmiksi ja luoda edellytykset liikennepalvelujen digitalisoimiseen.

Lue tiedote: Liikennepalvelujen digitalisoimiseen vauhtia liikennekaaren avulla
Kas näin lähtee talouskasvu liikkeelle

Akavikot 1

Suomen talouskasvu on EU:n jumbosijalla yhdessä Kreikan ja Kyproksen kanssa. Miten tästä eteenpäin? Onko syytä sammuttaa valot ja sulkeutua perunakellariin?

Lue Akavalaisen artikkeli, jossa Akavikot pohtii Suomen talouskasvuaMä oon virkamies, osa 6:
Tuomarin on pakko ratkaista

Riikka Rask 1

Riikka Rask on ammatiltaan käräjätuomari. Hän on virkamies, joka voi julistaa ihmisen syylliseksi tai syyttömäksi rikokseen. Rask näkee oikeussalissa elämän varjopuolet.

Lue Akavalaisen artikkeli: Mä oon virkamies, osa 6: Tuomarin on pakko ratkaista
Esimiehestä tulee personal trainer

Susanna Kultalahti

Y-sukupolvi odottaa esimieheltä valmentavaa otetta työhön, ja koko uralle. Ehkä tulevaisuuden esimies on kuin personal trainer, joka valmentaa työntekijöitään eteenpäin ja ohjaa oikeisiin ratkaisuihin oman esimerkkinsä ja kokemuksensa avulla, kirjoittaa tutkijatohtori Susanna Kultalahti.

Lue Esimiesverkoston artikkeli: Esimiehestä tulee personal trainerViikon luku: Nuorten osuus akavalaisten liittojen jäsenistössä 25 prosenttia

Nuorten-osuus-akavalaisten-liittojen-jäsenistössä-25-prosenttia
Nuorten osuus akavalaisten liittojen jäsenistössä on 25 prosenttia. Nuoriksi akavalaisiksi luokitellaan liittojen opiskelijajäsenet ja alle 30-vuotiaat työvoimaan kuuluvat jäsenet.
Punnittua tietoa akavalaisista

Akavaaka-kevät-2016-kansi

Tuore Akavaaka-tilastokooste antaa tietoa akavalaisten sekä muiden korkeakoulutettujen asemasta työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa.

Tutustu: kevät 2016 AkavaakaVerkostot astinlautana unelmiin

Onko sinulla ammatillinen tavoite, johon päästäkseen pitäisi tuntea oikeat ihmiset? Kasvata kontaktiverkostoasi tekemällä pieniä palveluksia tutuille ja tuntemattomille.


Lue Akavalaisen artikkeli: Verkostot astinlautana unelmiin
Verkkokoulutus jatkuu

Akavan Esimiesverkoston verkkokoulutusten sarja jatkuu perjantaina 20.5. kello 8-9.30.

Aiheena on psykososiaalinen työkuormitus. Koulutukseen voi osallistua omalta koneelta, yhdessä työpaikan muiden esimiesten kanssa tai alueellisessa Esimiesaamussa.

Koulutuksessa perehdytään psykososiaaliseen työkuormitukseen ilmiönä ja etenkin haitalliseen stressiin ja sen seurauksiin. Tavoitteena on löytää esimiehille keinovalikoimaa haasteellisten tilanteiden kohtaamiseen ja ratkaisemiseen.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!
Testaa sovelletaanko työhösi työaikalakia

Työaikalaki sääntelee muun muassa työajan pituutta ja ylitöistä maksettavan korvauksen määrää sekä lepoaikoja.Työaikalaki koskee lähes kaikkea työ- ja virkasuhteessa tehtyä työtä. Jos teet työtä esimerkiksi toiminimellä, työaikalaki ei sovellu työhösi.

Tällä yleisluonteisella testillä voit tarkistaa, soveltuuko työaikalaki juuri sinun työhösi.Ehdota Akavan yrittäjäpalkinnon 2016 saajaa

Akavan yrittäjäpalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena ansioituneelle yrittäjälle tai ammatinharjoittajalle. Tavoitteena on tuoda esille yrittäjyyden suurta merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle, talouskasvulle ja hyvinvoinnille. Haemme nyt ehdotuksia vuoden 2016 palkinnon saajaksi.

Lue lisää ja ehdota
Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400