Uutiskirje
16.9.2016
Perhearki_07c

Ajankohtaista Akavassa

Naisten työllisyyden parantaminen otettava kolmikantaiseen valmisteluun

Akava vaatii, että naisten työmarkkina-aseman ja työllisyyden parantaminen nostetaan pikaisesti kolmikantaiseen valmisteluun, koska työelämän tasa-arvo ei etene hallitusvetoisesti. Päätetty kertakorvausmalli ei edistä asiaa riittävästi ja tasapuolisesti.

Lue tiedote

Työttömien opiskelu näyttäytyy lakiesityksessä yhä hämärätoimintana

Akava toivoo kiireellisiä korjauksia hallituksen esitykseen työttömien omaehtoisesta opiskelusta. Suurin ongelma on, että työttömän opiskelu nähdään lakiesityksessä yhä mahdollisena väärinkäytösepäilynä eikä oman osaamisen ja työmarkkina-aseman parantamisena.

Lue tiedote
Akavikot-raati: Yliopistoja kehitetään resurssein, ei leikkauksin

Akavikot ottavat kantaa yliopistojen kehittämiseen. He korostavat, että opiskelijoilla on oikeus saada laadukasta opetusta ja toivottavat tervetulleeksi yliopistojen erikoistumisen tiettyihin oppiaineisiin. Yliopistojen kehittämisessä tulisi kääntää uusi lehti: leikkausten sijaan tulisi kasvattaa resursseja.

Akavikot 4

Lue Akavikot-raadin ajatukset yliopistojen kehittämisestä

Katse on pidettävä tulevaisuudessa

Sture Fjäder _082016_1

Sture Fjäder uskoo, että tänä syksynä meidän kaikkien on pidettävä katse tulevaisuudessa. Toimintaympäristössämme tapahtuu paljon ja tuleviin muutoksiin täytyy olla valmistautunut. Se, joka pystyy ennakoimaan, pärjää muutoksissa parhaiten.

Lue Puheenjohtajalta-kolumniTarvitsemme entistä syvällisempää työoikeuden tuntemusta

Neuvottelu_27_c

Itä-Suomen yliopiston työoikeuden lehtori Marjo Ylhäinen on huolissaan työoikeuden asemasta yliopistoissa. Akavan työelämäasioiden johtaja Maria Löfgren jakaa Ylhäisen huolen työoikeuden tutkimuksen ja opetuksen tulevaisuudesta. ‒ Jos emme ymmärrä järjestelmän perustaa ja kokonaisuutta, emme myöskään pysty muuttamaan sen mekanismeja vastaamaan työmarkkinamuutosten haasteisiin, Löfgren huomauttaa.

Lue Akavalaisen artikkeli
Minun työviikkoni -sarja

Puheenjohtaja Sture Fjäderin työviikko: Oli aikaa miettiä tulevaisuutta liittojohtajien ja henkilökunnan kanssa


Sture Fjäder_092016

Kokouksia, sidosryhmätilaisuuksia ja isännöintiä, mutta myös alullepanoa ja fundeerausta. Näistä syntyi Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin työviikko 5.–9. syyskuuta. Puheenjohtajan kotiinpaluut tuppasivat kuitenkin venymään töiden takia.

Uudessa Minun työviikkoni -juttusarjassa akavalainen kertoo työviikkonsa kulusta päivä kerrallaan. Jokaisesta päivästä nousee esiin niin suuria linjoja kuin arkisia yksityiskohtia.

Lue Sture Fjäderin työviikostaNauru pidentää uraa – Kunnon työn päivä 7. lokakuuta

Kunnon työn päivä_banneri-980x400

Kunnon työn päivään on aikaa kolme viikkoa. Perjantaina 7. lokakuuta yli 60 maassa juhlitaan ihmisarvoista työtä ja hyvää työelämää – nyt jo yhdeksättä kertaa.

Vuoden 2016 teemana on ilo. Nauru tuo hyvää mieltä koko työyhteisöön ja lisää tutkitusti jaksamista, hyvinvointia ja työn tuottavuutta. Ilo pidentää uraa.

Valitettavasti monilla maailman työntekijöillä nauru on harvoin herkässä. Vaikeat työolot, kiivas tahti ja epätasa-arvo vetävät vakavaksi myös Suomessa.

Lue lisää Kunnon työn päivästä!


Tuumaamo: Työlainsäädäntö uudistuu pienin askelin

Työelämän lainsäädännön uudistaminen aiheuttaa välillä harmaita hiuksia myös paatuneelle työmarkkinajuristille. Uudistamisesta puhutaan paljon, mutta saavutukset ovat viime vuosina jääneet vaatimattomiksi. Sekin mitä on tehty, on yleensä johtanut työntekijän turvan heikkenemiseen. Esimerkkeinä voidaan mainita eduskunnan käsittelyssä olevat koeajan pidentäminen ja takaisinottovelvoitteen lyhentäminen.

Meklin Jaana 100x100 px

Lue Jaana Meklinin blogi
Tuumaamo: Tehokkaampi opiskelijavalinta pidentäisi työuria

Tänäkin vuonna vain kolmannes kaikista yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin hakeneista pääsi opiskelemaan. Tarjolla  niissä oli noin 47 500 opiskelupaikkaa, kun uusia ylioppilaita valmistuu vuosittain 32 000. Jos opiskelijavalintaa hoidettaisiin tehokkaammin, paikkoja olisi periaatteessa jok’ikiselle ylioppilaalle. Lisäksi niitä riittäisi vielä reilusti ammatillisista oppilaitoksista korkeakouluihin siirtyville sekä muille tarvitseville.

Mielityinen_Ida_100x100

Lue Ida Mielityisen blogiSuomen paras kesätyönantaja 2016 -kilpailu on käynnissä

Hyviä kesätyöpaikkoja ja -työnantajia on monia, mutta vain yksi voi olla paras.

Akavan opiskelijat etsii Suomen parasta kesätyönantajaa.

Kilpailu järjestetään nyt yhdeksännen kerran. Viime vuonna parhaaksi kesätyönantajaksi valittiin Finnveran Jyväskylän toimipiste.

Ehdotuksen voi tehdä 30. syyskuuta saakka.

Lue lisää ja tee ehdotus Suomen parhaaksi kesätyönantajaksi 2016
Syksyn Akava-päivät

Akava-päivät jatkuvat eri puolilla Suomea. Teemana on osaaminen ja koulutus.

Muistathan merkitä päivät kalenteriisi:

22.9. Uusimaa, Helsinki
3. 11. Lappi, Tervola
8.11. Hämen, Hämeenlinna
10.11. Pohjanmaa
1.12. Pirkanmaa

Lue lisää
Viikon luku

Vuonna-2015-myönnettiin-985-erityisasiantuntijan-oleskelulupaa

—Vuonna 2015 myönnettiin 985 kansallista erityisasiantuntijan oleskelulupaa kolmansista maista Suomeen työskentelemään tulleille henkilöille.
Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400