Uutiskirje
18.11.2016
Outi Lehtosuo_rajattu

Yhdenvertaisuuden #vauhditusviikko

Suomessa vietetään 14.–20. marraskuuta yhdenvertaisuuden vauhditusviikkoa

Palkansaajat: Yhdenvertaisuussuunnitelma lisää työhyvinvointia ja tuottavuutta

SAK, Akava ja STTK muistuttavat työnantajien velvollisuudesta edistää yhdenvertaisuutta työpaikoilla. Vuoden 2015 alussa uudistuneen yhdenvertaisuuslain mukaan isoimmilla eli vähintään 30 henkeä työllistävillä työpaikoilla on oltava kirjallinen yhdenvertaisuussuunnitelma viimeistään ensi vuoden alussa.

Lue palkasaajakeskusjärjestöjen tiedote

Puhutaan uskosta ja viihdytään töissä

Husein Muhammed

Joka päivä tuhansiin suomalaisiin taukotiloihin ja projektipalavereihin kokoontuu värikäs kimara vakaumuksia, kulttuuritaustoja ja hierarkiakäsityksiä. Kansainvälistyvissä työyhteisöissä ikiaikaisia itsestäänselvyyksiä on tarkasteltava uudesta näkökulmasta.

Lue Akavalaisen artikkeli

Kunto pettää ja järjestelmä pelastaa

Outi Lehtosuo

Kun muisti pätkii ja määräaikainen työsuhde päättyy, työkokeilu avaa väylän uusille urille. Elokuva-alalla työskentelevä Outi Lehtosuo antaa suomalaiselle kuntoutusjärjestelmälle täyden kympin

Lue Akavalaisen artikkeli


Yhdenvertaisuus Akavikot-raadin puntaroitavana: syrjintää ei saa tapahtua kenellekään

Akavikot 1

Onko yhdenvertaisuus nykyään jo itsestäänselvyys ja lakiuudistus kukkahattutätien keksintö työnantajien kiusaksi? Vai onko yhdenvertaisuuden edistämiselle aito tarve? Mitä sanovat Akavikot? Akavikot-raati eli Akavan Vesa Vuorenkoski, Ida Mielityinen, Katja Veirto ja Eugen Koev kommentoivat kukin omasta näkökulmastaan.

Lue Akavikot-raati: Yhdenvertaisuuden edistämiselle aito tarve
Jakamistalous on palkansaajille ja yrityksille mahdollisuus

Uudet digitaaliset toimintamallit ovat palkansaajille ja yrityksille menestymisen mahdollisuus, Akava muistuttaa. Jakamistalous luo itsensätyöllistäjille ja yrittäjille uusia ansaintamahdollisuuksia erilaisten alustojen kautta globaalisti.

Lue tiedote

Jakamistalous tuo uudistuksia

Forma_Pauli_Keva

Jakamistalous murtaa työelämän vakiintuneita rakenteita. Digitaalisten alustojen varassa käytävä kauppa ja toimeksiannot eivät enää perustu perinteiseen tapaan työnantajan ja palkansaajan suhteelle. Kevan työelämäpalvelujen johtajan Pauli Forman mukaan jakamistalous pakottaa työelämän ja sosiaaliturvajärjestelmän uudistumaan.

Lue Akavalaisen artikkeliAsiantuntijan vinkit: Näin työpaikkaa muutetaan yhdessä

terveydenhoitajia


Muutokset töissä kuormittavat ja pilaavat ilmapiiriä, sanotaan. Niin sen ei tarvitse mennä, uskoo psykologi ja työnohjaaja Juha Arikoski.

– Totean usein, että elämän tärkein matka ei ole matka Malediiveille. Se on matka toista puolitiehen vastaan.

Lue vinkit yhdessä tehtyyn muutokseenMerja Winteriä vie älytön työn imu

Merja Winter

Helsingin varhaiskasvatusviraston pääluottamusmies Merja Winter ei pitkään mieti, kun häneltä kysyy, mikä on 14 vuotta kestäneen pääluottamusmiesuran salaisuus. – Aivan älytön työn imu! Saan olla kaikessa uudessa mukana.

Lue Mä oon luottamusmies, osa 6: Luottamusmiestä vie älytön työn imu“Brexit means Brexit or…”

MEP Nils Torvalds


Euroopan parlamentin jäsen Nils Torvalds kantaa huolta Brexitistä ja kansanäänestyspäätöksen taustoista. ”Mikä johti tähän ja onko politiikassa syntynyt jokin suuri irrationaalinen vaihe”, Torvalds pohtii näkökulmia kolumnissaan.

Lue Nils Torvaldsin kolumni

Tuumaamo: Nainen, olet aina vääränlainen

Nainen on lapsiaan laiminlyövä #someäiti, jonka lapsen korppi vie. Nainen on myös kahviloissa istuva yhteiskunnan elätti eli #latteäiti tai jos pahin toteutuu – nainen on feministi! Mutta ei tässä vielä kaikki. Tässä kätevä muistilista siitä, kuinka nainen on vääränlainen kehdosta hautaan.

Marjo Ollikainen 100x100 px

Lue Marjo Ollikaisen blogi
Tuumaamo: Eurooppa jyrähtää

Ilmastokokous Marokossa etenee suunnitelmien mukaisesti. Trumpin kokoinen varjo leijuu kokouksen yllä. Yleisesti optimismia piisaa: prosessi ei pysähdy eikä edes hidastu. Minusta USA:n uusi hallinto laittaa kapuloita rattaisiin, olen mielipiteineni vähemmistössä.

RalfSund

Lue Ralf Sundin blogi
Tuumaamo: Työkokemusta hinnalla millä hyvänsä?   

Tapasin jokin aika sitten aamuruuhkassa korkeakouluopintojensa loppuvaiheessa olevan tutun, joka oli juuri aloittanut harjoittelijana alansa nimekkäässä yrityksessä.

Henna Hirvonen

Lue Henna Hirvosen blogi
Lotta Savinko johtavaksi asiantuntijaksi Akavaan

Lotta Savinko


Kauppatieteiden maisteri Lotta Savinko on nimitetty johtavaksi asiantuntijaksi Akavaan. Akavassa Savinko koordinoi ja kehittää Akavan tiedonhankintaa ja sen popularisointia. Lisäksi hänen tehtäviinsä kuuluu tasa-arvoasioiden kehittäminen.

Lue tiedote


Syksyn Akava-päivät

Vuoden viimeinen Akava-päivä järjestetään Tampereella joulukuun alussa. Teemana on osaaminen ja koulutus.

1.12. Pirkanmaa, Tampere

Lue lisää

Akava ry – Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö
Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki, puh. 020 7489 400